Un brot de Covid-19 a la residència Les Forques de Vilafant deixa 12 morts i 85 contagiats

Pràcticament tots els usuaris han donat positiu i 24 professionals s'han infectat

Un brot a la residència geriàtrica Les Forques de Vilafant (Alt Empordà) registra 12 morts i 85 contagiats per coronavirus. La majoria dels infectats són residents: 61 dels 67 que hi havia al centre. Pel que fa als treballadors, ha afectat 24 professionals, quatre dels quals ja s’han recuperat. Segons Salut, el centre es troba en procés de desaïllament i, en aquests moments, 28 usuaris s’han recuperat, tot i que encara n’hi ha 21 de positius. D’aquests 14 estan al centre i set més ingressats a l’hospital.

El brot es va detectar el 2 de gener en un cribratge rutinari als treballadors de la residència. El centre va activar els protocols i un cribratge massiu que, inicialment, va detectar set positius: sis usuaris i un professional.

Progressivament, van anar apareixent nous contagis en residents i treballadors, que van començar a manifestar símptomes. En un segon cribratge al cap d’un dies, van aflorar 33 usuaris i 16 professionals més.

La setmana passada es va activar el procés de desaïllament dels primers residents contagiats, que en els últims tres dies havien deixat de presentar símptomes. Està previst que la setmana que ve es facin testos ELISA a la resta de residents per determinar el seu estat immunològic.

Nou morts a Montsacopa

En relació al brot a la residència Montsacopa d’Olot, ja hi ha hagut nou morts i 92 infectats. D’aquests, 51 són pacients del centre –dels 87 que tenia- i quatre han necessitat ingrés hospitalari. Pel que fa als treballadors, n’hi ha hagut 41 de positius, tres dels quals ja han superat la malaltia.

El primer dels contagis es va detectar a finals de desembre quan una treballadora va donar positiu i es va activar el cribratge massiu de la residència juntament amb totes les mesures de prevenció i contenció del virus. En aquest primer cribratge es van registrar inicialment 17 residents positius i 5 treballadors més.

Progressivament, es van detectar nous contagis entre usuaris i professionals. Aquest dimarts es va activar un nou cribratge entre els que fins ara eren negatius, que ha fet aflorar sis positius més: quatre residents i dos professionals. La xifra, però, podria augmentar perquè s’està a l’espera d’alguns resultats.

La residència està sectoritzada i els usuaris positius de Covid-19 han estat traslladats a la segona planta, reservada com a zona vermella, mentre que els seus contactes estrets es troben en quarantena en una altra planta habilitada com a zona groga.

Per tal de poder començar el procés de desaïllament dels primers usuaris positius, a partir d’aquest dijous es faran testos ELISA gradualment per determinar el seu estat immunològic i saber si han superat la malaltia.