Onada de robatoris vinculada a un grup de delinqüents relacionats amb la venda de droga a La Jonquera

L'alcaldessa diu que alguns són els mateixos que van protagonitzar l'increment de delictes l'hivern passat i demana més col·laboració de la justícia

La Jonquera està patint una nova onada de robatoris que atribueix a un grup de delinqüents vinculats a la venda i consum de droga. L’alcaldessa del municipi, Sònia Martínez, ha explicat que durant uns mesos han estat tranquils però que alguns dels que van protagonitzar l’increment de delictes l’hivern passat han sortit de la presó i que han tornat a delinquir. Martínez diu que en la majoria de casos es tracta de toxicòmans que roben per poder consumir i demana col·laboració de la Justícia per evitar que entri i surtin després de cometre els robatoris. El consistori i la plataforma de veïns que va néixer arran de la primera onada de delictes s’han personat en diversos procediments però Martínez insisteix que no n’hi ha prou amb presència policial. “Aquest dimecres mateix van detenir dues persones per robar tres vegades en un bar i l’endemà ja eren al poble”, remarca.
Nova onada de robatoris a la Jonquera. Els darrers mesos de l’any passat, el municipi va viure un increment de delictes amb entrades a cases i establiments. La sensació d’inseguretat va propiciar la creació d’una plataforma ciutadana per reclamar solucions. La situació va obligar també a desplegar un operatiu dels Mossos d’Esquadra, sota el nom de ‘Netto’. En total, es van fer 65 detencions contra individus, la majoria reincidents.

D’aquests, però, només dos van entrar a la presó. També es van fer una desena de registres i es van comissar diverses substàncies estupefaents. En concret, van comissar 487 grams de cocaïna; 162 d’heroïna; 351 grams de marihuana i 220 d’haixix. Aquest juliol, a més, la Guàrdia Civil va desarticular pis on es venia i consumia droga. Però la situació continua.

L’alcaldessa, Sònia Martínez, diu que en els darrers dies s’han tornat a registrar diversos robatoris a cases i establiments. Tot plegat, diu, coincideix amb la sortida en llibertat d’un dels reincidents que estaven en presó preventiva. “Va sortir la setmana passada i el cap de setmana ja havien entrat a diversos domicilis”, remarca. També detalla que dimecres els Mossos van detenir dos homes més per robar fins a tres vegades en un bar de la població i que l’endemà ja tornaven a ser al poble. Per això, l’alcaldessa anima als afectats a denunciar el més aviat possible.

Martínez diu que es tracta d’un grup de persones i que algunes, la majoria, són les mateixes que van protagonitzar el primer episodi. “Són multireincidents i per l’aparença que tenen són drogoaddictes, que creiem que roben per poder continuar consumint”, insisteix.

Segons l’alcaldessa, ho farien en alguns dels pisos ocupats que continuen tenint en uns blocs dels carrers Lluís Companys i Sant Miquel. “La majoria són de bancs i aquestes persones viuen allà compartint, amb els pisos plens de brutícia i creiem que allà és on consumeixen”, afegeix.

El portaveu de la plataforma de veïns, Fitu Guillen, coincideix amb aquest diagnòstic i diu que creu que hi ha d’haver narcopisos perquè abans trobaven xeringues al carrer però que ara no se’n veuen. Segons diu, es tractaria d’un grup quatre o cinc persones i que la majoria són consumidors d’heroïna. “N’hi ha un que és el principal, el que ho sap tot perquè ja ha robat altres vegades i ara ve fort perquè ha sortit de la presó”, assegura. “Estem força amoïnats. A una veïna li han entrat a robar a casa tres vegades en els últims dies”, afegeix.

L’alcaldessa demana més reforços policials “ja siguin de paisà o uniformats” però admet que amb això no n’hi ha prou. “Necessitem que la Justícia vagi de la mà amb la feina policial”, remarca. En aquest sentit, recorda que s’han personat com acusació particular, juntament amb la plataforma veïnal, en diversos procediments oberts per robatoris registrats l’hivern passat. “I ho seguirem fent per aconseguir fer força”, insisteix.