S’entreguen els premis de Palafrugellenc de l’Any i Peix Fregit

Avui diumenge 19 de desembre, ha tingut lloc l’acte de presentació del llibre Crònica d’un any 2021 i el tradicional lliurament dels premis “Peix Fregit” i “Palafrugellenc de l’Any”, organitzat per l’Equip Crònica d’un Any i Edicions Baix Empordà, amb el suport de l’Ajuntament de Palafrugell. El Crònica d’un Any recull les notícies que han tingut lloc a la vila al llarg dels darrers dotze mesos, amb un munt d’il·lustracions.

La presentació del llibre d’enguany, que arriba a la 39a edició, ha estat a càrrec de l’escriptor Miquel Martin. L’acte s’ha celebrat a porta tancada.

El desembre del 2020, la presentació del llibre i l’anunci dels guardonats amb els Premis Peix Fregit es va haver de fer de manera virtual, a causa de la pandèmia. En la gala del 19 de desembre s’han entregat, doncs, els guardons corresponents al 2020 i al 2021.

El premi Peix Fregit 2021 a una trajectòria ha estat atorgat a Martí Sabrià Deulofeu i els guardons Palafrugellenc de l’Any han estat lliurats a: Rosa Jorba Duran, Conxa Saurí Ros, Nacho Pascual Cereceda, Eva Buenaventura Margalef, Ràdio Capital, Agustí Fernández Carretero, Carme Farrarons Torró, Mariona Reig Massot, Jordi Rubau, Josep M. Batlle i Jordi Grau, del grup d’havaneres Arjau, Teresa Juvé Acero i Lluís Molinas Falgueras. El premi a la Millor Iniciativa de l’Any 2021 ha recaigut en l’Agrupació Excursionista de Palafrugell. També hi ha hagut una menció especial per a Ràdio Palafrugell, en l’any del seu 40è aniversari.

  • PREMI PEIX FREGIT 2021 A UNA TRAJECTÒRIA:

Martí Sabrià Deulofeu

El seu nom ressona fort a la indústria turística catalana. Aquest any s’ha jubilat deixant un llegat d’iniciatives turístic-culturals a Palafrugell i al Baix Empordà, com ara el Festival de Cap Roig, la campanya gastronòmica de La Garoinada, la Cantada d’Havaneres de Calella, les Diades de Tardor o Ia Nit de Jazz. Impulsor també del Patronat de Turisme de Palafrugell i de l’Aula Gastronòmica de l’Empordà, ha exercit durant més de quatre dècades com a director del Grup Costa Brava Centre. Tots aquesta anys dedicats a la gestió turística l’han convertit en un dels assessors del sector més reputats del país.

•    MILLOR INICIATIVA DE L’ANY 2021:

Agrupació Excursionista de Palafrugell: pel seu projecte de recuperació i restauració d’algunes de les fonts més emblemàtiques de Palafrugell.

  • PALAFRUGELLENCS DE L’ANY 2021:

Rosa Jorba Duran: mestra pastissera, cuinera i copropietària del restaurant Pa i Raïm, per la seva implicació en la sostenibilitat i en la reducció del malbaratament alimentari.

Conxa Saurí Ros: per la seva carrera i gran tasca a l’Arxiu Municipal en la conservació, consulta i difusió de documents i imatges que relaten la crònica de la vida de Palafrugell.

Nacho Pascual Cereceda: especialista en medicina de família i comunitària, com a responsable de l’àrea bàsica de salut de Palafrugell va impulsar unes campanyes de conscienciació sobre com ajudar a frenar la pandèmia de Covid-19.

Eva Buenaventura Margalef: per la iniciativa ciutadana Jo camino, jo recullo, que consisteix a recollir brossa allà on en troben, tot caminant i fent rutes.

Ràdio Capital: aquesta associativa sense ànim de lucre, amb seu a Palafrugell, ha estat reconeguda amb diferents premis, també promou una escola de ràdio i periodisme digital.

Agustí Fernández Carretero: per la seva tasca professional apostant per la renovació de les Festes de Primavera de Palafrugell i la consecució de la declaració del Carroussel Costa Brava com a Element Festiu Tradicional d’Interès Nacional, inventariat al Patrimoni Festiu de Catalunya.

Carme Farrarons Torró: per la promoció de la literatura i l’art local des de diferents espais de l’Hotel Llevant de Llafranc, com ara la sala d’exposicions del Plafó de la Blanca i la recentment inaugurada sala de lectura dedicada a l’escriptor britànic Tom Sharpe.

Mariona Reig Massot: mestra jubilada, per la seva impecable tasca en matèria d’educació i també en defensa de la llibertat d’expressió.

Jordi Rubau, Josep M. Batlle i Jordi Grau, el Grup Arjau: acaben de publicar el seu cinquè treball discogràfic, coincidint amb la celebració del 25è aniversari de la formació.

Teresa Juvé Acero: escriptora i pedagoga, continua, als seus cent anys, amb la passió per escriure. Establerta a Esclanyà, és autora de nombrosos llibres, entre ells la sèrie de novel·les policíaques sobre el portantveus Jaume Plagumà, ambientades a la Catalunya del segle XVI.

Lluís Molinas Falgueras: escriptor, periodista, editor, col·leccionista i, sobretot, una persona estretament vinculada al món del teatre amateur de Palafrugell, ha fet la cessió a l’Arxiu Municipal del seu valuós fons documental, recollit durant dècades.

  • MENCIÓ ESPECIAL 2021

Ràdio Palafrugell: l’emissora municipal porta 40 anys al servei de la ciutadania de Palafrugell. Pels seus locutoris han passat nombrosos col·laboradors que posteriorment han fet el salt a l’àmbit professional del periodisme, i la plantilla actual manté l’esperit d’entretenir i informar de manera extensa sobre els esdeveniments que tenen lloc en el municipi.