Sant Joan les Fonts i Les Preses posen vigilància privada per lluitar contra els botellots

Un miler de joves s'han congregat aquesta matinada al polígon de les Coromines i l'Ajuntament reclama suport policial

Restes del botellot al poligon de Sant Joan les Fonts. CEDIDA

Els ajuntaments de Sant Joan les Fonts i de les Preses (Garrotxa) posen vigilància privada per evitar botellots, com el que aquesta matinada ha arribat a congregar un miler de persones al polígon de les Coromines. Les Preses fa dies que pateix aquesta situació. Per evitar-ho, el consistori –d’acord amb els Mossos i el departament d’Interior- ha restringit al trànsit els accessos d’alguns carrers del poble i del polígon des de les onze de la nit a les sis del matí. Alguns estan tancats i en d’altres s’hi instal·len tanques i vigilància. A Sant Joan, hi haurà vigilants a partir d’aquesta nit i la seva alcaldessa, Maria Vidal, reclama suport policial per fer front a aquestes situacions.

Des de l’Ajuntament asseguren entendre les necessitats dels joves però que “sense l’ajuda d’altres administracions, un municipi de poc més de 3.000 habitants no té eines per controlar” actes com aquests. La situació coincideix amb la celebració de les Festes del Tura d’Olot, que van començar dissabte i que s’allargaran fins aquest dimecres.

Restriccions de trànsit, carrers tancats i vigilants de seguretat. Aquestes són les mesures que han implementat els ajuntaments de les Preses i Sant Joan les Fonts per fer front als botellots. En el cas de les Preses, la situació s’ha repetit al llarg dels últims dies i per posar-hi fre, el consistori ha acordat restringir el trànsit de les onze a les sis del matí. La mesura s’aplica des d’aquest dilluns i també dimarts en alguns carrers del polígon industrial i del centre del municipi on s’han produït les concentracions.

En concret, s’han tancat els carrers Enginyers, el del Centre d’Empreses, l’Orquídia i de la Bòbila. En canvi, s’han instal·lat tanques i vigilants de seguretat a l’avinguda de la zona esportiva del Bosc de Tosca, a la carretera del Corb, al carrer Lilà, al de Sant Sebastià i Marboleny.

Un problema que es trasllada de poble en poble

Les restriccions, però, han traslladat el problema i aquesta matinada un miler de joves s’han congregat al polígon de les Coromines de Sant Joan. Tot i que no han fet desperfectes, ho han deixat ple de deixalles. L’alcaldessa, Maria Vidal, diu que aquest tipus de concentracions es van desplaçant d’un municipi a un altre amb l’afegitó que els pobles rurals tenen una “clara manca d’efectius policials”.

“Nosaltres només tenim un agent cívic”, explica Vidal. I és que el municipi té poc més de 3.000 habitants i es veu sobrepassat per la situació. “La situació que ens ha deixat desemparats i demanem mesures perquè no es repeteixi”, insisteixen des de l’Ajuntament. Per això, han decidit optar per la vigilància privada. “Esperem que tingui un efecte dissuasiu”, diu l’alcaldessa.