Sant Joan de les Abadesses restaurarà una nau de la Colònia Llaudet per fer-hi un museu

El projecte costarà 800.000 euros i es finançarà des del consistori i Incasòl

Una imatge que reprodueix l'entrada del futur museu de la Colònia Llaudet a Sant Joan de les Abadesses. CEDIDA

L’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses (Ripollès) ha signat un acord amb l’Institut Català del Sòl (Incasòl) per crear un centre d’interpretació de la Colònia Llaudet. La signatura dels dos convenis de col·laboració es van rubricar aquest dimecres de la mà del vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, en qualitat de president d’Incasòl i l’alcalde del municipi , Ramon Roqué. Amb un cost de 800.000 euros, es preveu la rehabilitació d’una nau de l’antiga ‘Fábrica de Hilados i Colonia industrial de Hilaturas Llaudet S.A.’ i la creació d’un aparcament. El museu també tindrà un espai de ‘coworking’ per a emprenedors.

La Colònia Llaudet és un “motor de generació de riquesa i la seva promoció es considera cabdal, tant a efectes d’atracció d’empreses com pel seu atractiu cultural”, segons detalla el consistori en un comunicat. El museu vol recuperar un patrimoni arquitectònic degradat –es conservarà la retícula d’arcs de la nau- i garantir-se la seva preservació i fomentar l’activitat a la zona.

El projecte preveu la rehabilitació de la nau principal, de planta baixa i planta soterrani, i un cobert annex per a aparcament dissuasiu que vol pacificar la mobilitat del nucli urbà. L’Ajuntament executarà els treballs a partir del projecte de l’arquitecta Anna Verdaguer i tindran un cost d’uns 800.000 euros, aportats per ambdues administracions.

Un dels convenis signats aquest dimecres entre Incasòl, propietari de la finca, xifra els treballs de recuperació en uns 517.000 euros més IVA, dels quals 457.000 euros els assumirà el consistori. Una aportació que es cofinançarà amb fons del Projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) per a la Reactivació del patrimoni industrial i de l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural del Departament de Cultura, en el marc de la subvenció per a l’execució d’obres de restauració i conservació d’immobles de notable valor cultural. L’import restant l’aportarà l’INCASOL.

L’altra conveni signat fa referència al nou aparcament del cobert annex. Costarà 260.000 euros més IVA i seran aportats a parts iguals pels dos organismes signants. El museu s’obrirà a la planta soterrani i també hi haurà un punt d’informació municipal així com una instal·lació de recàrrega de vehicles elèctrics.

L’espai on es troba

La Colònia Llaudet és una antiga colònia tèxtil, al peu del riu Ter, inclosa en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya com a Bé Cultural d’Interès Local. El conjunt està format per tres grups d’edificis alineats, de planta baixa i tres pisos, amb cobertes a dos vessants. A més de la fàbrica i de la casa del director, disposa de dos conjunts de blocs d’habitatges dels treballadors, de l’església i d’altres serveis com una cooperativa de consum, cafè teatre/sala de ball, entre altres.

Ocupa una superfície de 6,5 hectàrees i, amb els terrenys adjacents, conformen un conjunt de 13 hectàrees amb 44.000 m² de sostre repartits en dotze parcel·les. Actualment, hi ha instal·lades dues empreses (Artesania Pirineu i Proterme) i continua creixent la demanda per adquirir sòl.

En els darrers anys, l’Incasòl ha executat les obres d’urbanització del polígon que ha suposat una inversió de 3,4 milions d’euros. S’ha construït una rotonda, els vials de les diferents parcel·les i s’hi han instal·lat els serveis bàsics.