Salvi Güell: “Castelló d’Empúries és un municipi segur amb un paisatge meravellós”

Com ha viscut aquests 2 anys de mandat aquest nou govern, després de les diverses complicacions que hi ha hagut a conseqüència de les catàstrofes naturals i d’aquesta pandèmia envers la salut pública?

La legislatura ha estat molt difícil; hem hagut de gestionar el nostre govern amb incertesa i això costa molt. En definitiva, hem hagut d’anar treballant sobre la marxa i adaptant-nos als canvis constants provocats per la pandèmia. Des del nostre govern, hem decidit anar treballant en els diferents departaments i en les seves pertinents accions, tenint present la situació de la Covid-19 i, a mesura que s’acosta el moment de fer dita acció, segons les condicions que hi hagi, decidim fer-la, adaptar-la i a últimes instàncies anul·lar-la per prevenció.

Hem de tenir present que, Castelló d’Empúries és un municipi de serveis turístics i ens ha afectat força la situació que hem viscut i que actualment, encara estem vivint. En tot moment, hem fet complir la normativa perquè creiem que és la manera de poder resoldre aquesta situació. També hem intentat ajudar a tots els empresaris i vilatans a través de la gestió tributària del municipi. Per exemple, hem rebaixat cànons, hem fet uns casals pels nens més econòmics; això ens ha suposat un esforç extra perquè hem hagut de contractar a més monitors per tal de poder crear grups més petits de convivència i crear un entorn més segur per tots els nens de la població; també hem contractat agents cívics perquè ajudessin a la platja i indiquessin en tot moment què es podia fer i què no, hem donat subvencions a persones que estaven a l’atur o en ERTO i també, ajudes a empreses i autònoms que van haver de tancar els seus negocis a conseqüència de la pandèmia.

Quina despesa ha suposat per part de l’Ajuntament o administracions públiques?

Hem tingut uns ingressos menors i hem hagut d’invertir en bonificacions per tal d’ajudar als nostres vilatans. Durant l’any 2020 calculem que hem tingut una despesa d’un milió tres-cents mil euros. Aquesta despesa és mig milió menor que l’any 2019; però tot i això, l’any ha anat prou bé, tot i les despeses extraordinàries que hem tingut. La nostra labor ha estat saber gestionar l’acció tributària per tal de traspassar i invertir uns diners d’unes activitats i sectors a d’altres que en aquests moments són més necessaris.

Ens agradaria saber quines són les dades actuals sobre la pandèmia sanitària i quines mesures de contenció s’estan prenent actualment per tal de contenir la Covid-19 a Castelló d’Empúries?

Actualment si mirem el mapa de la Covid-19 estem en color vermell però a poc a poc el número de contagis esta baixant. Fa dos o tres setmanes enrere estàvem en color verd. Actualment tenim uns 34 positius diagnosticats en els últims 15 dies, la incidència acumulada per cada 100.000 habitants és de 311,75 i la taxa de reproducció és de 1,08.

Des del CAP se’ns va demanar un lloc per fer vacunacions i des de la setmana passada s’estan fent vacunacions 2 cops per setmana a un espai de la sala polivalent, condicionada per l’Ajuntament.

Complim amb les mesures que ens marca el PROCICAT, fomentem el teletreball a l’Ajuntament, treballem amb cita prèvia, fem reunions telemàtiques i hem deixat de fer certes activitats i d’altres les estem fent però amb més mesures i amb grups més reduïts per tal de complir amb la normativa i fer que els nostres ciutadans puguin estar tranquils en el seu dia a dia.

Com han reaccionat els vilatans a les noves mesures extraordinàries preses pel seu govern?

La gent ha reaccionat bé. Sempre podem trobar certes persones que no compleixen amb la normativa i això ha provocat actes sancionadors al respecte, tant en ciutadans com empresaris i locals, però tot i així ha anat força bé. Des de l’ajuntament hem hagut de fer una mica de pedagogia per tal d’ensenyar la normativa a qui no la complia.

Actualment les activitats que fem des de l’ajuntament i entitats col·laboradores emplenen el seu aforament màxim permès, ja que la gent sap que si es compleixen les mesures de seguretat es poden fer moltes coses i la gent té ganes de tornar a la normalitat.

Quins objectius tenien marcats pel passat any 2020? S’han pogut dur a terme totes les actuacions de millora que tenien pensat executar?

Les activitats i els objectius que teníem estipulats pel 2020 es van haver d’alentir i vam haver de modificar el calendari fiscal i buscar altres opcions de pagament.

Moltes de les activitats que teníem previstes per la temporada d’estiu no es van poder dur a terme. Per exemple, el festival Terra de Trobadors, que se sol celebra al voltant de l’onze de setembre, va quedar penjat i l’any passat era molt important per nosaltres, ja que era el 30é aniversari del festival i no el vam poder celebrar. Els focs artificials d’estiu van quedar suspesos, alguns concerts també; però per exemple, les sardanes les vam poder adaptar i fer-les com a concert, per tal de poder-les gaudir i evitar el contacte físic entre els assistents.

Un dels factors claus dins aquestes circumstàncies és saber-se adaptar al canvi i si no és possible, anul·lar-les fins que pugui ser una activitat segura.

Si parlem del tema urbanístic i d’obres; les que teníem començades no les vam poder acabar. Actualment aquestes obres s’estan reprenent amb total normalitat.

Com preveuen que serà aquest estiu? Quines actuacions, mesures i plans tenen pensats per tal d’aconseguir una recuperació econòmica factible i per tal d’atraure al turisme nacional?

Estem molt a l’expectativa de les mesures que es prendran durant l’estiu.
Les accions que hem dut a terme per tal de fer més amè aquest procés tan difícil per a tothom ha estat, per exemple, bonificar taxes als paradistes del mercat amb un 25%. Anem treballant en funció de la situació.

Des de l’Àrea de Promoció Econòmica, cada any, donem subvencions a les entitats locals, també hem fet una inversió de 100.000 euros per a la rehabilitació d’habitatges socials, estem fent campanyes de publicitat pel comerç local i pel sector turístic…

Castelló d’Empúries és un municipi segur, amb molt d’espai i això permet fer un munt d’activitats sense patir cap mena d’aglomeració. Les campanyes de publicitat que farem aniran enfocades segons el tipus de turisme que pugui venir per les circumstàncies del moment. Per exemple, durant la Setmana Santa vam tenir un turisme català i vam enfocar les nostres campanyes cap a aquest tipus de públic.

La nostra població consta d’onze hotels i 5 càmpings, tots ells segurs i esperem que tinguin una gran acceptació durant l’època estiuenca. També hem d’esmentar que aquest any volem fer “Empuria Tapes” amb diverses rutes…

Quin pla d’actuació tenen pensat pel 2021?

Com ja hem comentat amb anterioritat, anem treballant sobre la marxa. Els pressupostos pel 2021 van ser aprovats, però estem a l’expectativa de com avanci la situació de la Covid-19.

Les activitats que tenim previstes a partir de l’estiu es desenvoluparan d’una forma bastant normal. El sector de les obres es manté durant tot l’any amb un pressupost d’uns quatre milions d’euros. I les altres activitats que fem durant tot l’any es desenvolupen amb les mesures que ens marca el PROCICAT.

Tenim les partides econòmiques suficients per poder anar fent les activitats necessàries dins el context actual. Tot i que, el cost de cada activitat s’ha multiplicat i el seu benefici és inferior, ja que com hem esmentat, tenim un cost extra per la seguretat addicional i l’aforament de dites activitats és molt menor del que ens agradaria.

Quin missatge vol transmetre als habitants de Castelló d’Empúries per aquest 2021?

Primer de tot, és importantíssim complir amb totes les mesures que ens marca el PROCICAT. Seguidament, que la gent no tingui por a vacunar-se, serà un bé comú.
A poc a poc, tots podrem estar més tranquils i això serà molt positiu pel nostre benestar, per la millora econòmica, pel nostre oci…

Ara estem en un moment de transició, del qual, costarà sortir-ne, però el procés de vacunació ens ajudarà a que tot pugui pujar a poc a poc.

El meu missatge va destinat a tots els vilatans del municipi i a tots els públics externs. Castelló d’Empúries és un municipi segur amb moltes activitats lúdiques, amb un paisatge meravellós. Ens trobem al mig d’un parc natural i això ens dóna una gran bellesa i molta flexibilitat paisatgística i d’oci. El nostre municipi està adaptat per a fer excursions, per gaudir d’un centre històric amb un patrimoni cultural importantíssim i a Castelló trobareu l’espai segur que esteu buscant.