Salut inicia els cribratges a Sant Joan de les Abadesses i a Rubí

La Conselleria de Salut de la Generalitat ha engegat aquest dilluns un cribratge massiu a Sant Joan de les Abadesses (Girona) i un altre selectiu, porta a porta, a diversos barris de Rubí (Barcelona).

En el cas de Sant Joan de les Abadesses, on s’ha organitzat al costat de l’Ajuntament, es pretén identificar contagis de covid-19, després d’haver detectat diversos brots a la localitat.

La campanya es farà dilluns i dimarts al Pavelló Poliesportiu Municipal, situat al carrer de Bernat Saulet 1, de les 10 a les 14 hores i de les 15 a les 19 hores, a càrrec de professionals d’atenció primària.

L’objectiu d’aquesta campanya és contribuir a trobar persones asimptomàtiques que són portadores del virus sense saber-ho i tallar les cadenes de transmissió de la malaltia.

El cribratge de Sant Joan de les Abadesses s’oferirà voluntàriament a tota la ciutadania, però especialment a les persones d’entre 16 i 60 anys sense símptomes, perquè “és la franja d’edat on es detecta la majoria de positius”.

Salut i l’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses han apostat pel cribratge massiu en aquest municipi perquè aquests darres dies s’hi han detectat cinc brots –sense relació entre ells–, amb un total de 34 persones positives.

RUBÍ

En el cas de Rubí fins dijous es farà un cribratge selectiu, porta a porta, en alguns barris del municipi (Barcelona) per determinar possibles casos de contagi, després d’identificar algunes zones on havia augmentat el nombre de positius.

Després de detectar aquest increment, Salut ha decidit practicar proves PCR als veïns d’aquestes zones per identificar contactes estrets, o si fos el cas, persones que puguin ser asimptomàtiques.

Les zones on es faran els cribratges són el CAP Anton de Borja –els barris 25 de Setembre i les Torres– i el CAP Rubí Mútua –Ca n’Oriol i plaça del Sol–, i Salut considera adient fer-hi un estudi de recerca de contactes estrets.

Les proves PCR es faran porta a porta, en una recerca adreçada als contactes que no s’han localitzat telefònicament i que inclou els comerços situats a les zones del cribratge.

El cribratge es farà amb la col·laboració de l’Ajuntament de Rubí que posarà a disposició diversos voluntaris de Protecció Civil, de la Creu Roja i agents de ciutadania, i els resultats estaran disponibles al cap de 48 hores.