Mishima, Roba Estesa i l’espectacle inèdit Cançons de llibertat formen l’Espurnes 2021

El festival de Llagostera aposta per un format adaptat a la situació de pandèmia però mantenint al màxim l’essència i la filosofia amb què va néixer

L’Espurnes aposta per recuperar, en la mesura del que sigui possible, el seu format original i omplirà Llagostera de música durant el primer cap de setmana de juny. El festival, organitzat per Sotrac i La Tornada, programarà una desena de concerts en tres escenaris distribuïts pel municipi i amb una programació que aposta per «la singularitat, la paritat, la diversitat d’estils i la mescla de noms emergents amb d’altres de llarga trajectòria», tal com ha destacat Rocío Rodríguez, directora de La Tornada, durant la presentació del festival.

El context pandèmic no permet encara tornar a la ubicació tradicional del parc de l’Estació i, per això, l’activitat principal es mantindrà a la plaça del Castell, l’escenari que va acollir el festival l’any passat i que permet complir amb tots els protocols sanitaris. Aquesta vegada, però, la cita incorpora dues noves localitzacions, els escenaris Estal i Piscines Sant Feliu, ubicats a la plaça Llibertat i a Can Caciques, on el públic podrà gaudir d’actuacions gratuïtes durant tota la tarda del dissabte «amb l’objectiu de recuperar l’essència de l’Espurnes com a aparador cultural», tal com ha destacat Artur Comas, membre de Sotrac.

Durant la presentació, Albert Piñeira, vicepresident segon i diputat delegat de Cultura de la Diputació de Girona, ha volgut destacar la satisfacció de veure «com l’Espurnes es reinventa de nou, mantenint viva la seva essència», i ha afegit que la Diputació «vol continuar sent al costat dels programadors culturals del territori i, sobretot, en festivals que, com l’Espurnes, són una plataforma d’oportunitats perquè els artistes emergents puguin mostrar el seu talent i aposten per la creació de públics culturals».

Per la seva banda, Eduard Díaz, regidor de Turisme, Festes, Promoció Econòmica i Participació i Transparència de l’Ajuntament de Llagostera, ha reivindicat que «és una sort que a Llagostera puguem comptar amb el festival Espurnes, i celebrem la vinculació que té amb el poble, que enguany es visibilitzarà a través de l’“Atapa’t”, una ruta gastronòmica pensada per degustar petits tasts i productes locals».

Tres dies, vuit concerts

L’Espurnes donarà el tret de sortida el divendres 4 de juny amb el concert de Mishima. Amb més de dues dècades d’èxit a l’esquena, la banda liderada per David Carabén és una de les més aclamades del nostre país i, des del llançament del seu últim disc d’estudi, Ara i res, viu molt probablement el moment més dolç de tota la seva trajectòria. La nit de divendres l’obriran els mallorquins Donallop amb l’estrena del seu nou EP, Cara a cara, que veurà la llum aquesta primavera, enregistrat sota la batuta de Paco Loco.

Dissabte, el festival viurà una tarda de descobertes i tastets musicals amb quatre actuacions gratuïtes que volen reivindicar el talent emergent amb especial atenció al sorgit a les comarques gironines. A l’escenari Estal, el públic podrà escoltar-hi els nous treballs de la cantautora de Llambilles Tona Gafarot (membre de Les Anxovetes) i de Luw, sobrenom amb què presenta el seu nou projecte musical el saltenc Lluís Costa. Pel que fa a l’escenari Piscines Sant Feliu, s’hi podran viure les actuacions més intimistes, amb el bisbalenc Jordi Serradell, que hi presentarà en solitari el seu disc de debut, Ésser viu, i la mataronina Gessamí Boada, una de les veus més prometedores del moment.

Per tancar la jornada, l’activitat es traslladarà de nou a la plaça del Castell amb el concert de Roba Estesa. La banda tarragonina, un dels noms de més èxit del circuit festiu i reivindicatiu català, hi presentarà un nou espectacle, en clau acústica i amb elements teatrals, pensat específicament per dirigir-se a un públic assegut.

Cançons de llibertat, un espectacle inèdit creat pel festival

La tarda del diumenge serà el torn de la producció inèdita d’enguany, amb Cançons de llibertat. El festival aposta un any més per crear un projecte propi com ja va fer les dues darreres edicions amb els espectacles Els Carbonell i L’herència d’Ovidi. Aquesta vegada, l’Espurnes presentarà un concert que unirà una dotzena d’artistes de procedències, estils i generacions molt diverses i que, tal com ha destacat Rocío Rodríguez, «proposarà un recorregut entre cançons i poemes de diferents èpoques que evoquen el concepte de llibertat des d’una perspectiva molt àmplia». Els detalls d’aquest espectacle es faran públics properament en una roda de premsa de presentació on es revelaran també tots els artistes participants.

Vinculació amb els bars del municipi

Un any més, el festival també buscarà teixir complicitats amb els diversos agents locals i col·laborarà amb el gremi de restauració de Llagostera. «És la nostra manera de donar una empenta a bars i restaurants, que tan malament ho estan passant, i de seguir vinculant-nos amb el municipi», ha destacat Artur Comas.

Aquesta col·laboració germinarà en el projecte «Atapa’t a Llagostera», una ruta gastronòmica pensada per degustar petits tasts i productes alimentaris locals. Aquesta campanya començarà la setmana posterior al festival i, entre els assistents als concerts, es repartiran dues-centes butlletes que podran intercanviar per una tapa gratuïta en qualsevol dels establiments participants.

Programació Espurnes 2021

Totes les entrades ja són a la venda, així com les reserves per als concerts gratuïts.

DIVENDRES, 4 de juny. Pl. del Castell

21.00 h | Donallop

22.30 h | Mishima

DISSABTE, 5 de juny

Escenari ESTAL

16.30 h | Jordi Serradell 18.45 h | Gessamí Boada

18.45 h | Gessamí Boada

Gratuït amb reserva prèvia

Escenari PISCINES SANT FELIU

17.30 h | Luw

19.45 h | Tona Gafarot

Gratuït amb reserva prèvia

Pl. del Castell

22.30 h | Roba Estesa

DIUMENGE, 6 de juny. Pl. del Castell

12.00 h | Cançons de llibertat