Josep Piferrer Puig: “L’Ajuntament estarà al costat del ciutadà en tot moment”

Com ha viscut aquest primer any i mig de mandat aquest nou govern, després de les diverses complicacions que hi ha hagut a conseqüència de les catàstrofes naturals i d’aquesta pandèmia envers la salut pública?

El temporal Glòria va afectar moltíssim al passeig de Llafranc i a d’altres indrets; tot i que, com no és la primera vegada que passa un temporal a la zona de la Costa Brava, el nostre govern ja estava preparat per assumir aquests desperfectes produïts per catàstrofes naturals.

Si ens endinsem en la Covid-19 podem dir que ha estat molt i molt dur, sense precedent. Això ha afectat en la seva gestió i inversió, com ha passat a tots els altres indrets del planeta. Com a alcalde vull agrair a tots els treballadors de l’Ajuntament, Serveis Socials i Policia Local, la seva col·laboració, implicació i compromís perquè tot funciones.

La Covid-19 ha estat una situació nova a la qual no sabíem com treballar-hi; ja que alguns dels primers brots es van donar a les residències de gent gran del municipi amb més de trenta morts; una situació molt dura tant per la població, familiars i ens locals. Com a institució hem treballat moltes hores i hem dedicat molt d’esforç perquè tot es normalitzi i puguem tornar a mantenir viu el nostre municipi de caire turístic.

Quina despesa ha suposat per part de l’Ajuntament o administracions públiques?

El temporal Glòria encara no està tot arreglat, però actualment portem gastats uns 100.000 euros per desperfectes. Ens falta refer un mur de la platja de Llafranc, tot i que, segons els tècnics es podrà fer d’aquí un o dos anys. Aquesta despesa rondarà els 600 o 700.000 euros.

Si parlem de la despesa efectuada per la pandèmia és més difícil de calcular; tot i que, vam poder-hi invertir moltíssim; ja que, com hi va haver diversos sectors que van quedar abolits durant uns mesos, els pressupostos per aquells sectors es van destinar a la gestió de la Covid-19 a través d’ajudes directes a la població més desfavorida…
Aproximadament, portem gastats al voltant d’uns 800.000 euros (2020).

Si calculem el que ens gastarem aquest any amb la Covid-19, més o menys creiem que seran entre uns 8 i 9 milions d’euros per donar ajudes directes pel sector del benestar social, l’impuls de l’activitat econòmica i la fomentació de l’obra pública per tal de poder reactivar l’activitat econòmica de Palafrugell.

Ens agradaria saber quines són les dades actuals sobre la pandèmia sanitària i quines mesures de contenció s’estan prenent actualment per tal de contenir la Covid-19 a Palafrugell?

Entre l’octubre i el novembre del 2020, la població de Palafrugell va patir moltíssim; vam tenir un índex molt alt. Durant la segona onada, al voltant del mes de gener, la mateixa zona va patir una altra afectació gran. Tot i aquests índexs tan elevats, també hem de remarcar que hem estat una de les poblacions amb el percentatge més accelerat a l’hora de baixar aquest índex de contagi.

Des de l’Ajuntament fem reunions quinzenals amb CatSalut per tal de veure com esta anant la situació a Palafrugell i segons el Departament de Salut ens comuniquem que anem millorant.

Les mesures que prenem són les de caire local més les que ens marca el PROCICAT. Actualment ja hem vacunat les 2 residències que tenim, també a la gent de més de 80 anys i a la gent dependent. Ara hem de creuar els dits i esperar que quan arribi la temporada d’estiu hi hagi molta gent vacunada per tal de fer una temporada bona i el més normal possible.

Com han reaccionat els vilatans a les noves mesures extraordinàries presses pel seu govern?

Les mesures restrictives sempre costen d’acceptar, i més quan són tan llargues. El sector de la restauració ha patit i segueixen patint, ja que les mesures que ens han arribat des de la Generalitat han estat molt restrictives en aquest sector.

L’Ajuntament ha estat al costat dels sectors més afectats per la Covid-19, a través de diverses ajudes econòmiques: al setembre, abans de Nadal i entre el març i l’abril en donarem una altra.

Quins objectius tenien marcats pel passat any 2020? S’han pogut dur a terme totes les actuacions de millora que tenien pensat executar?

No s’han pogut dur a terme totes les actuacions que teníem pensades; tot i que, actualment, tenim un pressupost més ampli, ja que durant el 2020 no vam poder fer moltes coses. Actualment tenim pendent diverses obres importants, millorar la via pública i les zones locals, entre d’altres factors.

Entre aquest any 2021 i el pròxim 2022 tenim previst recuperar tot el que no vam poder fer entre el 2020 i l’actual 2021.

Com preveuen que serà aquest estiu? Quines actuacions, mesures i plans tenen pensats per tal d’aconseguir una recuperació econòmica factible i per tal d’atraure al turisme nacional?

Estem contents de com vam viure l’estiu del 2020; vam poder pagar sous i la situació no va ser tan greu com pensàvem, tot i que hi ha famílies que han patit molt.

Tenim previst planificar totes les activitats d’estiu durant la segona quinzena de març. Si la situació ens permet viure la temporada com la de l’any passat, ja ens donarem per satisfets.

Actualment, no sabem si el festival de Cap Roig i la Cantada d’Havaneres es podran fer o no; tot i que no perdem l’esperança.

Quin pla d’actuació tenen pensat pel 2021?

A mitjans de març farem un ple extraordinari per tal de modificar els pressupostos i crear mesures especials per la Covid-19; a través d’ajudes directes… Tal com hem esmentat anteriorment. A finals de març podrem comunicar quines accions durem a terme i quines no es podran dur a terme; també hem de pensar que anem al dia a dia, ja que tot pot variar ràpidament. Des de l’Ajuntament mirem de prendre les decisions com més tard possible per tal de poder-nos ajustar a la situació actual de cada moment.

Quin missatge vol transmetre als habitants de Palafrugell per aquest 2021?

Esperem intentar tornar a tenir una certa normalitat gràcies a la vacunació de la població. També hem de deixar clar que si hem de ser restrictius ho serem; ja que el nostre objectiu és que tots els nostres ciutadans estiguin bé. Nosaltres intentarem mantenir l’economia per tal que no acabi de caure.

Hem de pensar que aquesta malaltia tal com la coneixem actualment tindrà una data de finalització i que quan tot això arribi, l’economia es tornara a reprendre, i si no és aquest 2021, serà el 2022. El més important és estar esperançats i pensar que ens en sortirem; i d’això, no en tenim cap dubte. L’Ajuntament estarà al costat del ciutadà en tot moment per donar una empenta sempre que calgui.