Jordi Soler i Casals: “Estem treballant pels nostres ciutadans”

Com ha viscut aquests 2 anys de mandat aquest nou govern, després de les diverses complicacions que hi ha hagut a conseqüència de les catàstrofes naturals i d’aquesta pandèmia envers la salut pública?

El nostre govern va prendre possessió l’octubre del 2020; primer vam estar a l’oposició i després vam tornar al mateix govern de l’any 2019. A l’octubre del 2020 hi va haver una moció de censura i es va posar en ordre tot el municipi; ja que hi havia molt desordre i no s’estava complint amb tot el que calia. Ara ja tornem a ser un municipi endreçat i estem preparant la temporada d’estiu. També hem de remarcar que l’Ajuntament de Calonge va estar tancat de cara al ciutadà durant 4 mesos i tot es va gestionar amb format telemàtic.

El temporal Glòria va provocar una sèrie de danys que no es van solucionar fins a l’estiu passat i el temporal Filomena també, però actualment els desperfectes provocats per aquests dos temporals ja estan solucionats o s’estan acabant de resoldre. Tot i així, ha costat molt econòmicament poder fer front a aquest temporal i a la situació de la Covid-19; ja que ens va aparèixer per sorpresa.

Quina despesa ha suposat per part de l’Ajuntament o administracions públiques?

Amb la situació de la Covid-19 vam crear una taula de salut, per tal de poder gestionar amb més ordre i priorització els recursos econòmics dels quals disposàvem. Actualment aquesta taula de salut encara està oberta i amb un número de despeses i import encara obert, ja que això encara no s’ha acabat. Encara que, si comptem les despeses que ens ha generat el temporal Glòria, el Filomena, la neteja de platges… La despesa no ha baixat dels 500.000 euros.

Hem de tenir present que des de l’ajuntament de Calonge i Sant Antoni, estem treballant contínuament per tal de controlar la salut i mantenir una economia sostenible. Actualment estem fent test d’antígens de forma constant a totes les persones que treballen de cara al públic, per tal d’evitar la propagació del virus.

Ens agradaria saber quines són les dades actuals sobre la pandèmia sanitària i quines mesures de contenció s’estan prenent actualment per tal de contenir la Covid-19 a Calonge i Sant Antoni?

Com ja he comentat en la pregunta anterior, des de l’ajuntament estem fent testos antígens a les persones que tenen contacte directe amb l’usuari o client. També i com a prioritat, estem gestionant i controlant diàriament la taula de salut que vam crear.

Com a municipi costaner hem de remarcar que no hem tingut una incidència especialment elevada dins el municipi. Actualment tenim entre 18/20 casos de Covid-19 i la majoria no són amb simptomatologia greu. En algun moment de la pandèmia sí que hem tingut algun pic més elevat; el qual ha suposat uns 30/35 casos.

El que si hem de destacar és que en tot moment hem estat al cas i vigilant perquè totes les mesures que ens marcava el PROCICAT i la Generalitat de Catalunya es complissin. Hem tingut especial cura i vigilància per tal d’evitar reunions, festes… La policia local ha estat davant d’aquest control constant.

Diversos municipis costaners i de proximitat vam fer un manifest el passat mes de febrer al PROCICAT, demanant alguna solució envers la temàtica de la mobilitat; tot i que, encara no hem rebut cap resposta.

Com han reaccionat els vilatans a les noves mesures extraordinàries presses pel seu govern?

El nostre govern ha seguit en tot moment les mesures i la normativa que ha marcat el PROCICAT i la Generalitat de Catalunya. En cap moment, hem pres cap normativa extra. També hem de pensar que no hem tingut cap incidència per part dels nostres ciutadans; el compliment de la normativa per part dels nostres vilatans ha estat excepcional, una conducta exemplar.

Quins objectius tenien marcats pel passat any 2020? S’han pogut dur a terme totes les actuacions de millora que tenien pensat executar?

No es va fer cap inversió ni es va prendre cap mesura fins a l’estiu del 2020. Hem de remarcar que a partir del mes d’octubre vam començar a engegar amb el nou govern diverses actuacions de millora pel municipi i els nostres ciutadans. Hem creat un pla d’habitatge, estem gestionant el tema de la Covid-19 i tot s’està complint. Estem treballant de forma dinàmica per tal d’aplicar diverses inversions de millora necessàries pel nostre municipi.

Com preveuen que serà aquest estiu? Quines actuacions, mesures i plans tenen pensats per tal d’aconseguir una recuperació econòmica factible i per tal d’atraure al turisme nacional?

L’estiu passat va ser bo; clar que hi va haver una influència directa per part de la pandèmia i es va notar amb la falta de públic estranger, però tot i així les empreses del nostre municipi van seguir treballant.

Aquest any tot està preparat perquè sigui una temporada normal, com la del 2018/19, gràcies a les vacunacions tindrem un estiu ple.

Calonge i Sant Antoni té un turisme familiar, de temporada i de segones residències. Actualment ja tenim totes les infraestructures preparades de cara a l’estiu: cadires per a discapacitats a les platges… Només ens queda recol·locar la sorra de la platja i portar-la a zones on no hi ha tanta sorra per tal de fer que la platja sigui uniforme. Aquesta acció l’estem deixant per finals de maig o inicis de juny, que és quan es preveu que comenci a venir el turisme de temporada.

Quin pla d’actuació tenen pensat pel 2021

A nivell pressupostari, primer de tot, pal·liar el tema de la Covid-19 a través de la nostra taula de salut. Molts empresaris i autònoms han perdut molt a conseqüència d’aquesta pandèmia i el que volem és ajudar a fer que aquests empresaris tornin a ubicar la seva empresa al lloc que els hi pertoca.

També volem acabar les obres del castell de Calonge i acabar d’adaptar el Casino del poble amb una subvenció de l’ajuntament. Estem gestionant les infraestructures de les platges i altres afers que el temporal Glòria, com el clavegueram i els serveis d’aigua, va provocar i s’estan acabant de resoldre. També estem fomentant plans d’habitatge per a joves. Així que, estem contents i satisfets per la feina feta.

Quin missatge vol transmetre als habitants de Calonge i Sant Antoni per aquest 2021

El missatge és molt clar: tranquil·litat. Estem treballant pels nostres ciutadans, per les persones que tenen aquí la seva segona residència i per totes les persones que ens vulguin visitar o venir a viure al nostre municipi. Aquest canvi de govern l’octubre de 2020 ha estat evidencial pel municipi; els veïns ho han manifestat.

Nosaltres treballem de cara al futur, no només mirant el 2021 actual. Estem pensant en una ciutat intel·ligent (“Smart City”). Volem invertir en plaques solars, urbanitzacions… El nostre municipi és segur i el volem seguir mantinguen així, però de forma més moderna i amb moltes més innovacions que estan per arribar.