El brot de covid-19 detectat al geriàtric de Celrà ja ha afectat el 80% dels residents

Quatre dels usuaris s'han traslladat a les residències Orpea, Puig d'en Roca i al sociosanitari de la Clínica Salus

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

El brot de covid-19 detectat al geriàtric Sant Jordi de Celrà (Gironès) ja ha afectat el 80% dels residents i tretze dels treballadors que té el centre. Segons informa Salut, dels 29 usuaris que té la residència, n’hi ha hagut 24 que han donat positiu per coronavirus. Per facilitar la sectorització del geriàtric i fer front al brot, a quatre residents se’ls ha traslladat a d’altres centres: dos d’ells es troben a l’Orpea de Girona, un altre al Puig d’en Roca i el quart, al sociosanitari de la Clínica Salus. La majoria dels nous contagiats han aflorat arran d’un nou cribratge que es va fer aquest cap de setmana passat. El centre va rebre la primera dosi de la vacuna el 7 de gener passat, dues setmanes abans que es detectés el brot.

Segons informa Salut, el primer dels contagis al geriàtric de Celrà es va detectar el diumenge 24 de gener. Va ser durant un dels cribratges rutinaris que es fan setmanalment als professionals dels centres residencials. Arran d’aquest positiu, es va procedir a sectoritzar la residència Sant Jordi, a més de fer un cribratge massiu entre els residents i el personal.

Amb aquestes proves, inicialment es van detectar quinze positius més: dotze dels infectats eren residents i els tres restants, treballadors (que se sumaven a l’inicial).

En dies posteriors, un altre resident que havia presentat símptomes va donar positiu per covid-19. Com també una treballadora, a qui es va fer un test antigènic ràpid (TAR). I aquest cap de setmana passat, Salut va fer un nou cribratge massiu entre els residents i el personal que fins ara havia donat negatiu. Els testos van permetre detectar onze nous usuaris i cinc treballadors més que s’havien infectat.

Entre ahir i avui s’han seguit fent proves als professionals, entre els quals n’han aflorat tres més de positius per coronavirus.

En total, a hores d’ara, doncs, el brot de coronavirus al geriàtric de Celrà ha afectat 24 dels 29 residents que té el centre (és a dir, el 80%) i tretze dels treballadors. El centre no ha registrat cap defunció.

Per facilitar la correcta sectorització del geriàtric, s’han traslladat quatre usuaris a altres centres residencials (l’Orpea i el Puig d’en Roca de Girona, i el sociosanitari de la Clínica Salus de Banyoles).

La primera dosi, el 7 de gener

El brot de coronavirus a la residència Sant Jordi de Celrà es va detectar dues setmanes després que el centre hagués rebut la primera dosi de la vacuna. El vaccí es va administrar el 7 de gener passat. Salut recorda que és necessària la segona dosi per arribar al màxim grau d’immunitat.

Des del Departament i l’Agència de Salut Pública s’està fent un seguiment i control del brot i de les mesures preventives, juntament amb la direcció del centre. Per la seva banda, des de l’Equip d’Atenció Primària de Celrà s’han encarregat del seguiment clínic dels pacients.