Figueres arriba a un acord per aprovar els pressupostos del 2018

Els pressupostos ascendeixen a 56,57 MEUR i es destinaran 5,2 MEUR a inversions

L’equip de govern de Figueres ha tancat un acord per poder aprovar els pressupostos del 2018. Així doncs, l’alcaldessa Marta Felip podrà estalviar-se anar a una moció de confiança. Al ple extraordinari d’aquest vespre, el PDeCAT rebrà l’aval d’ERC i dels dos exregidors d’Unió per tirar endavant els comptes municipals. Tot i sumar 10 dels 21 vots, els pressupostos s’aprovaran perquè el regidor de Compromís, la del PPC i l’edil no adscrit Diego Borrego ja han anunciat que s’abstindrien. Els pressupostos per al 2018 pugen a 56,57 milions d’euros (MEUR), dels quals 5,2 es destinaran a inversions.

Al costat de les obres del nou pavelló a l’Olivar Gran, l’alcaldessa ha destacat aquelles partides destinades a impulsar la cultura i la promoció turística a la ciutat.

El 37%, per a serveis a les persones

L’alcaldessa de Figueres ha desglossat el pressupost en tres grans àrees. La més important, que puja a 21 MEUR -un 47% del pressupost-, és la que es destina a Serveis Urbans. Aquí, s’hi inclouen tant millores de carrers com també l’increment del 6% destinat a totes aquelles partides referides a neteja i recollida d’escombraries. En paral·lel Marta Felip també ha volgut subratllar els 16 MEUR -un 37% del global- que es destinen a Serveis a les Persones, una de les “prioritats” que s’ha fixat l’equip de govern. La resta del pressupost fins arribar als 56,57 MEUR –és a dir, el 16% que queda- són totes aquelles partides que es refereixen al funcionament estructural de l’Ajuntament. Durant el 2018, el l s’incrementarà el personal per poder incorporar vuit persones més en plantilla. Cinc seran tècnics de serveis socials i els altres tres, agents de la Guàrdia Urbana.

Inversions en Urbanisme i Cultura

Les converses amb els diferents grups per tancar l’acord també s’han traduït en un increment de les inversions. Dels 4,6 MEUR que incloïa la proposta presentada inicialment pel PDeCAT, ara es passa a 5,2. Marta Felip ha subratllat que, sobretot, les inversions han prioritzat dues apostes: la millora urbana i l’impuls de la cultura i la promoció turística.

Dins el primer bloc s’hi inclouen, per exemple, els 1,1 MEUR que permetran acabar la rehabilitació del centre històric i els 550.000 euros que es destinaran a asfaltatge de carrers i voreres o els 400.000 euros que es destinaran a subvencions per a la millora d’edificis a l’eix Sant Pau-centre. A més, Felip també ha avançat que aquest 2018 serà l’any en què ja començarà a prendre forma el nou pavelló esportiu a l’Olivar Gran, amb un pressupost de 500.000 euros.

Pel què fa a millores culturals, l’alcaldessa ha posat de relleu els 200.000 euros per renovar el pati de butaques al Teatre El Jardí, els 220.000 per a la millora del Museu de l’Empordà o els 150.000 per a la recuperació de l’antic Cinema Las Vegas. “Prioritzem la cultura perquè, de retruc, això ens aporti més turistes a la ciutat”, ha dit Felip, recordant que la partida que fins ara es destinava al Festival del Circ s’ha redirigit cap a d’altres projectes.

El pis on va viure Dalí

A més de les que ja s’havien anunciat, com la museïtzació de la Casa Natal de Salvador Dalí o la rehabilitació de l’antic Cinema La Vegas, l’acord per als pressupostos ha permès incorporar-ne una més: 200.000 euros que permetran comprar un pis on va viure el geni del surrealisme, amb l’objectiu de començar-hi a fer visites guiades.