Blanes dedica el seu tradicional Pessebre de Nadal al món sanitari que fa front a la COVID-19

El muntatge s’inaugurarà d’aquí a una setmana, el 18 de desembre, i l’han dissenyat per 28è any l’Agrupació Pessebrista de Blanes amb el suport d’alumnes de l’Institut Serrallarga

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

Aquests darrers dies ja ha començat a fer-se visible el Pessebre de l’Ajuntament de Blanes, que des de fa 28 anys engalana els voltants de l’edifici consistorial amb motiu de les Festes de Nadal. Per segon any consecutiu, s’ha instal·lat a la Plaça dels Dies Feiners, a tocar de l’edifici de l’Ajuntament de Blanes per la seva entrada posterior, i està previst que s’inauguri tot just d’aquí a una setmana, el divendres 18 de desembre.

Una de les principals novetats del pessebre d’enguany és que es tracta d’un grandiós diorama de 25 m2: una maqueta que només es pot veure des d’un dels quatre costats, i on el punt focal de la composició es mira frontalment. Es tracta d’un model tridimensional que presenta una escena, i on es juga amb la perspectiva per dotar tot el conjunt de profunditat, amb efectes de llum i altres complements, i és una especialitat molt apreciada en el món pessebrista pel seu grau de dificultat a l’hora d’executar-lo.

Enguany és la 28ena edició en què l’Agrupació Pessebrista de Blanes s’ha encarregat de fer el disseny, i els últims 8 anys han participat activament alumnes de l’Institut Serrallarga, una suma intergeneracional que fa que l’experiència sigui encara més enriquidora. Són alumnes de CFGS de Màrqueting i Publicitat, del FIAP de pintura, i alumnes d’ESO de l’Aula Oberta. El coordinador que aglutina i fa de nexe entre els dos col·lectius és un artista dels muntatges a Blanes, Rafa Guzman.

Aquest 2020 la tradicional inauguració s’ha hagut de retardar dues setmanes respecte la data en què se solia fer –abans del ‘Pont de la Puríssima’-, a causa de les dificultats que ha suposat principalment pels alumnes i professorat de l’Institut Serrallarga poder coordinar-se Els confinaments per la COVID-19 i haver de treballar online no ajuden precisament a fer una feina artesanal i, sobretot, presencial.

Un homenatge al món sanitari que lluita contra la COVID-19

El Pessebre de l’Ajuntament de Blanes es dedica cada any a alguna temàtica en concret. Si l’any passat van ser els 700 anys de la Parròquia Santa Maria, aquest 2020 triar el tema ha estat molt fàcil per a tothom. S’ha volgut fer un homenatge a tots els serveis essencials que des de l’inici de la pandèmia han contribuït a lluitar-hi, però especialment als i les professionals del món sanitari.

Per això, la figura central del pessebre és una reproducció de l’Hospital Comarcal de Blanes, com a símbol d’aquesta lluita. Inaugurat l’any 1993, està situat als afores del municipi, en un dels camins que puja fins al Centre d’Estudis Avançats de Blanes i que comunica amb un dels racons del litoral blanenc més atractius amb què compta la vila: Cala Bona, coneguda també com Cala Sant Francesc.

Al diorama s’hi ha reproduït principalment el seu element frontal que es veu quan s’hi arriba: la planta on hi ha el rètol lluminós de grans dimensions amb el nom del centre sanitari, on hi ha l’Auditori-Sala d’Actes i la Cafeteria-Restaurant. Al pessebre també hi ha la banda dreta de l’hospital on hi ha les consultes externes, així com l’edifici on hi ha ingressats els pacients i l’estany que voreja l’accés principal al vestíbul.

Un altre dels atractius del pessebre és que a la seva part frontal s’hi reproduirà gairebé a mida real la característica portalada del Santuari del Vilar, un dels indrets més apreciats del municipi situat a les afores. És a dir: de lluny no semblarà que hi hagi una carpa, sinó la coneguda portalada d’accés a l’Ermita, on hi ha el porxo que tantes celebracions ha acollit històricament.