Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

Àstrid Desset: “Estem seguint amb els plans previstos i creiem que tot anirà bé”

Avatar photo

Com ha viscut aquests dos primers anys de mandat aquest nou govern, després de les diverses complicacions que hi ha hagut a conseqüència de les catàstrofes naturals i d’aquesta pandèmia envers la salut pública?

Han estat dos anys molt diferents als 4 anteriors. El temporal Glòria va ser molt dur per tot l’equip de govern; si no s’actuava diligentment hi havia vides que podien perillar. Vam estar 3 dies seguits sense quasi ni dormir, a peu de carrer, per poder ajudar a tota la població que ho va necessitar.

Vam haver de confinar els pisos del carrer de la fàbrica (antiga fàbrica Borés), ja que estaven a prop del riu i segons el pla d’emergències que teníem es podien arribar a inundar.

Això va suposar que bombers, policia local i Mossos informessin i ajudessin als veïns a buidar l’edifici de pertinences i assegurar-se que no quedes ningú dins els edificis, ja que això va ocórrer de nit. Gràcies a aquesta actuació els veïns es van salvar, ja que el pantà es
va acabar descontrolant.

Tot i que, el temporal Glòria no va quedar aquí i va deixar molts horts negats i, pous i basses inundats. Només va quedar actiu un pou per tota la població. Això va suposar haver
de demanar als veïns que utilitzessin el mínim d’aigua possible per tal que tots els veïns la poguessin gaudir fins a poder solucionar aquest problema.

Realment hi va haver molt de patiment, va ser molt dur i vam aprendre moltíssim i per sort, no vam haver de lamentar cap dany personal.

Referent a la Covid-19 va ser difícil tant per part de l’administració com per la gent del carrer. Hi havia molta incertesa i als seus inicis vam haver de passar amb uns altaveus pels
carrers avisant que tothom havia d’estar a casa. També vam decidir crear una llista de distribució de Whatsapp i allà enviàvem diàriament la informació que se’ns facilitava com a administració local. La policia municipal va fer una tasca constant de vigilància, conscienciació i multes quan va pertocar.

La veritat és que va ser una situació força dura, però hem de dir que a poc a poc ja comencem a veure la llum del final del túnel. Des que la gent s’està vacunant sembla que tot va millor.

Quina despesa ha suposat per part de l’Ajuntament o administracions públiques?

El temporal Glòria va suposar una despesa d’uns 200.000 euros aproximadament; ja que vam haver d’arreglar el parquet del pavelló esportiu, material de la piscina municipal, desperfectes dels edificis…

Si parlem de la Covid-19 la inversió ha estat d’entre 30.000 i 50.000 euros aproximadament.

Hem hagut d’invertir en material de protecció, contractacions per urgència de 2 agents de policia extres….

Ens agradaria saber quines són les dades actuals sobre la pandèmia sanitària i quines mesures de contenció s’estan prenent actualment per tal de contenir la Covid-19 a Anglès?

Actualment tenim un nivell alt de contagi: 20 persones sobre 5.500 persones. També hem de comentar que hem viscut moments de tot.

Mesures especials no n’hem pres. Nosaltres hem fet tot el que se’ns ha dictat des del PROCICAT. Ara mateix hi ha molta gent vacunada i molta gent que també ha passat el virus. Com a municipi hem de tenir clar que quan toca endurir les normes ho hem de fer i que no ens podem relaxar en cap moment.

Com han reaccionat els vilatans a les noves mesures extraordinàries presses pel
seu govern?

Al principi com hi havia molta por, la gent feia molt de cas, menys comptades excepcions.

Ens va costar fer entendre a la població que no feia falta sortir tot el dia a comprar; amb anar-hi un sol cop al dia n’hi havia prou. Finalment ho van entendre i van complir. Les persones que no creuen en el virus van provocar un pél de malestar, ja que no volien posar-se les mascaretes, però realment ha estat molt poca la gent que ha actuat amb aquest pensament.

Si parlem del sector de la restauració hem de dir que la gent no complia ni amb les bombolles, ni amb l’ús de mascaretes… Això va provocar que tant policia local com Mossos
d’Esquadra haguessin de posar més d’una sanció a determinats locals d’Anglès. Tot i així es va continuar amb la tendència a la desobediència.

Quins objectius tenien marcats pel passat any 2020? S’han pogut dur a terme totes
les actuacions de millora que tenien pensat executar?

El nostre govern tenia un pla de mandat penjat a la web el mes de juny de 2019. Actualment estem complint amb el pla de mitjans de 2020. La veritat és que si s’han endarrerit algunes actuacions però bàsicament han estat referents al sector de les obres.

Ara mateix s’està executant una licitació de l’enllumenat de la població; en breu, es
començaran les obres per arreglar el clavegueram de la població, ja que és molt antic i dóna molts problemes. Ara mateix hi ha l’exposició pública i la licitació d’aquest projecte. Si hem de parlar de temps, podem dir que hem portat entre 6 i 9 mesos de retard en aquest sentit.

Hem de tenir molt clar que aquest endarreriment ha estat a causa de la Covid-19; l’haver de teletreballar, llegir i publicar en un llenguatge que tothom entengués les mesures que
s’estaven decretant en tot moment per part de l’Administració General, haver de redactar Decrets, fer compres d’urgència amb materials de protecció, atendre a totes les persones
vulnerables perquè poguessin cobrir les seves necessitats bàsiques…

Com preveuen que serà aquest estiu? Quines actuacions, mesures i plans tenen
pensats per tal d’aconseguir una recuperació econòmica factible i per tal d’atraure al turisme nacional?

Actualment tenim engegada una estratègia de comunicació i màrqueting digital amb una empresa externa. Ens estan gestionant les xarxes socials amb concursos, regals, fotos emblemàtiques del poble, amb contingut creatiu… Aquestes estratègies ens estan fent arribar a diversos països europeus, ja que som el millor lloc de referència per fer la pesca de la truita.

Hem vist que hi ha diverses agències de viatges que ens promocionen com a lloc on venir a pescar la truita. Actualment tenim turisme francès i esperem que vinguin més turistes.

També estem dins el Secret de les Vies Verdes 2016 perquè som la vall de les ermites, tenim una bassa i tenim un camí que voreja el riu Ter. Dins aquestes rutes a peu es poden veure diverses esglésies romàniques dins el nostre municipi.

Aquest any ens han donat un FEDER Girona Patrimoni actiu. Demà mateix, la Diputació de Girona en farà difusió. I què vol dir això?

Anglès té una antiga fàbrica tèxtil on hi ha una màquina de vapor de l’any 1900, i segueix en el seu lloc original, afer que ens posa en el punt de mira d’Europa. Al voltant del 2015-16 vam decidir posar més maquinària al voltant de la màquina de vapor per tal de crear un petit museu. Aquesta tasca la vam fer des de l’ajuntament i amb diversos voluntaris. Tot i que, ens faltava la il·luminació pertinent, vitrines, informació de cada màquina… El FEDER ens permet fer tot això i donar a l’antiga fàbrica tèxtil un caire de museu amb el seu propi tècnic de difusió turística. El MNACTEC ens declara extensió del museu.

Anglès té 3 fils conductors molt importants: la mineria, la fusta i el tèxtil. Aquestes 3 indústries es mostraran dins el nou museu; el qual tenim previst tenir-lo acabat al voltant del 2022.

Quin pla d’actuació tenen pensat pel 2021?

Tenim les obres de renovació de quadres elèctrics i l’enllumenat a LED en marxa, les quals al setembre ja estaran finalitzades. Està també en marxa la licitació de les obres per renovar el clavegueram del poble. L’arcada medieval de Can Verdaguer la portàvem arreglant des del 2018 amb un cost d’uns 380.000 euros. L’empresa que va començar a fer l’obra no la va acabar per diferents problemes interns de la seva pròpia empresa; tot i que ens quedava molt poquet per acabar-la, vam decidir per diverses circumstàncies, resoldre el contracte amb ells. Durant aquest 2021 tenim pendent tornar a licitar el que queda pendent i acabar de tancar les obres de l’arcada. Quan estigui acabada s’hi faran exposicions, reunions, celebracions de plens i d’altres usos.

El que vam fer a través del pla de barris, gràcies a una subvenció de la Generalitat, va ser fer una actuació integral per millorar l’accessibilitat, ampliant els carrers amb pedra plana al Barri Antic per millorar la circulació a peu, sobretot per a la gent gran, soterrar cables que creuaven per via aèria els carrers i vam renovar totalment el paviment del carrer comerç, així com reformar l’antic ajuntament. Aquest darrer serà la seu de l’hotel d’entitats i de serveis a les persones amb sales de reunions, aules per fer classe, equipades amb ordinadors i el que convingui.

Quin missatge vol transmetre als habitants d’Anglès per aquest 2021?

El missatge que vull transmetre és positiu. Anglès se n’ha ensortit força bé; tot i que, lamentem les pèrdues d’alguns vilatans per la Covid-19 i altres motius.

També hem de transmetre un missatge d’esperança perquè ens en sortirem tots plegats.
Actualment estem seguint amb els plans previstos i creiem que tot anirà bé.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Demà es presenta el documental ‘Tarragona no era una festa’

Notícia següent

Tarragona modifica el cartipàs per reforçar les àrees d’educació, cultura i patrimoni

Notícies relacionades