Una Setmana Santa desbordant per a l’hostaleria a Girona

Les perspectives de cara a l'estiu son "les millors dels últims deu anys" però el sector considera que caldria augmentar els preus per mantenir la qualitat

Bona Setmana Santa per a l’hostaleria gironina. El bon temps que ha acompanyat durant els dies de festa i la recuperació econòmica han estat “factors clau” perquè la demarcació hagi tingut una “Setmana Santa desbordant” i, que segons el president de la Federació d’Hostaleria de les Comarques de Girona (FHCG), Antoni Escudero, fa que la previsió de cara a l’estiu sigui “la millor dels últims deu anys”. Escudero ha ressaltat el bon moment de la Costa Central on poblacions com Blanes o Lloret de Mar (Selva) han arribat al 95% d’ocupació en places hoteleres. Bones xifres també a la Cerdanya, la Garrotxa o el Ripollès, sobretot en restaurants i cases de turisme rural. Els càmpings gironins han estat també un dels llocs preferits pels turistes tant de fora com del país, amb una ocupació mitjana del 85%.

“Una Setmana Santa desbordant”. Així de clar i optimista s’ha mostrat el president de la FHCG, Antoni Escudero, després de veure l’ocupació que hi ha hagut a la demarcació durant aquests dies de festa. Escudero diu que segurament “estem davant d’una de les millors dels últims anys” i ho vincula al bon temps i a la recuperació econòmica. Tot i això el president dels hostalers gironins fa una crítica als “preus tant ajustats” que no permeten un marge de benefici més gran pels empresaris. “És important haver tornat a atraure turisme, però ara cal generar més beneficis pels hostalers”, comenta.

En aquest sentit, Escudero ressalta que una de les claus per explicar les bones dades de turistes que visiten les comarques de Girona son els conflictes d’alguns països de la riba mediterrània. “Llocs com Turquia o Tuníssia eren competidors i la seva situació ha fet que molt turisme que anava allà triï casa nostra”, ha reblat.

Per comarques la que ha registrat una ocupació més alta ha estat la Selva Marítima. Els hotels de Lloret de Mar i Blanes han arribat a gairebé un ple absolut. “És una molt bona xifra tenint en compte que gairebé tota la flota hotelera estava oberta”, ressalta Escudero. També han registrat bona ocupació els restaurants de comarques de muntanya. El Ripollès, la Garrotxa i Cerdanya han rebut molt visitants, especialment de segones residències.

En canvi les altes temperatures ha dissuadit els esquiadors. Malgrat que La Molina i Masella mantenien obert tot el pont, l’afluència d’amants de la neu no ha estat tant alta com d’altres sectors.

Pel que fa l’Empordà l’ocupació ha estat l’habitual per Setmana Santa. “Hem de tenir en compte que aquesta zona tira especialment a l’estiu, però tot i això han tingut una ocupació força bona”, destaca Escudero. El president de la FHCG ha ressaltat el repunt del turisme a les grans ciutats com Girona, Figueres o Olot.

Les millors perspectives en deu anys

Escudero considera que les bones dades registrades aquesta Setmana Santa fa ser molt optimista el sector de cara a la temporada d’estiu. “Amb les xifres que estem recollint i veient com han anat aquestes festes, podem dir que no hi havia hagut unes previsions tant bones com les d’aquest estiu en els últims deu anys”, ha conclòs.

Els càmpings també pugen

Un altre sector que ha viscut unes festes amb una alta ocupació han estat els càmpings de les comarques gironines. Pel que fa els bungalows han arribat al 90% d’ocupació. Les places d’acampada s’han quedat en un 80%, una xifra molt alta comparada amb altres anys.

El president de la Federació Catalana de Càmpings (FCC), Miquel Gotanegra, posa en valor que han recuperat el turisme del país. “Fa temps que treballem per atraure visitants de casa nostra i ho hem aconseguit”, destaca Gotanegra.

El president de la FCC explica que “aposten per augmentar la qualitat” i que el client ho agraeix. Gotanegra també celebra que deixi de relacionar-se el càmping com una forma de “turisme econòmic” vinculat només a la temporada d’estiu.