Temporada Alta estrena l’obra de Cesc Gay ’53 diumenges’

La peça gira entorn d'una trobada familiar que es converteix en una interminable discussió

El festival Temporada Alta estrena aquest dijous l’obra ’53 diumenges’, una comèdia dirigida per Cesc Gay que aborda la relació entre tres germans. El Teatre Municipal de Girona acollirà la primera representació de l’obra, la primera –a banda del Torneig de Dramatúrgia- que es fa de manera presencial amb públic en un teatre des que s’han aixecat parcialment les restriccions per la pandèmia.

La peça, carregada d’humor, gira entorn d’una trobada familiar entre els tres germans que han quedat per sopar i parlar del seu pare. El que havia de ser un simple i agradable vespre, però, s’acaba convertint en una inacabable discussió que s’allarga tres setmanes. En el repartiment, hi ha Pere Arquillué, Marta Marco, Àgata Roca i Lluís Villa-nueva.

Després de l’èxit de ‘Els veïns de dalt’, Gay torna als escenaris amb el seu equip de confiança una nova comèdia: ’53 diumenges’. La peça s’estrenarà aquest dijous al Temporada Alta i es podrà veure fins diumenge al Teatre Municipal de Girona.

La peça gira entorn de les relacions familiars i té com a punt de partida una reunió entre tres germans que es troben per sopar i parlar del seu pare, que ja és gran. Alguns pensen que ja no pot viure sol perquè sovint s’oblida de les coses i últimament ha agafat per costum ensenyar el penis a la veïna.

La trobada, però, s’embranca en una discussió carregada de retrets, gelosia i malentesos. Tot plegat farcit de bones dosis d’humor i ironia i amb un elenc conegut per Gay: Pere Arquillué, Marta Marco, Àgata Roca i Lluís Villa-nueva.

Arquillué assumeix en aquesta peça farcida d’humor el paper d’un del germans i també de l’amfitrió de la vetllada. L’actor assegura que és una mica el “pal de paller”, tot i que “no deixa de ser un germà més, que vol ser actor, una mena d’actor fracassat”.

La complexitat de les relacions humanes

La comèdia en quatre actes transcorre íntegrament a la cuina de la casa del personatge a qui dona vida Arquillué. “Hi ha un intent d’anar al menjador però mai s’arriba a produir”, explica l’actor, que afegeix que és una comèdia amb un to “molt fi i ajustat”. En aquesta trobada, que s’acabarà convertint en una discussió, hi afloraran “les petites misèries que tots tenim”.

“Són uns personatges una mica burgesos que aparentment ho tenen tot però no hi ha manera perquè sempre surten les petites rancúnies i les gelosies que fan que les relacions humanes siguin tan complexes”, remarca Arquillué. “Crec que tothom es pot sentir identificat amb una situació, encara que no tinguis germans, perquè també et pot passar amb amics”, afegeix

“Encara que no ens ho posin fàcil, la il·lusió hi és”

Es tracta de la primera obra que el Temporada Alta estrenarà en un teatre amb públic després de l’aixecament parcial de les restriccions per la pandèmia. Arquillué assegura que la situació “representa moltes coses i bàsicament una: l’intent de tornar a la normalitat el més aviat que puguem, tot i que costarà molt tornar al que hi havia abans”.

“Estem amb moltes ganes perquè fa mesos que no podem pujar als teatre i la gent sembla que també en té ganes”, assegura. Malgrat això, admet que serà una sensació agredolça perquè durant el cap de setmana no podran assistir-hi espectadors que no siguin de Girona.

“Tot i que no ens ho posin fàcil, la il·lusió hi és”, afegeix Arquillué. També diu que ho encaren amb certa “incertesa” tenint en compte el que ha passat durant les últimes setmanes.