Un jutjat de Girona lliura a matrimoni de tots els seus deutes

Es tracta de la primera cancel·lació de deutes que s'aconsegueix a la província

La titular del jutjat de Primera Instància de Girona ha aplicat a un matrimoni romanès establert a la ciutat catalana la Llei de Segona Oportunitat de 2015 que permet alliberar a particulars i autònoms dels seus deutes i ha dictat l’exoneració de la totalitat del passiu insatisfet.

L’auto assenyala que els deutors compleixen els requisits que exigeix la llei per poder acollir-se al Benefici d’Exoneració total del Passiu Insatisfet (BEPI) per la seva baixa capacitat econòmica. El matrimoni va sol·licitar així acollir-se al “benefici d’exoneració de passius insatisfets” i l’administrador concursal no es va oposar, per la qual cosa el jutge ha acordat la concessió del benefici d’exoneració en un acte amb data 8 de febrer de 2018 contra el qual no cap recurs i sent el primer cas d’aquest tipus que es resol a Girona.

Els responsables de Repara tu Deuda, primera companyia que aplica la Llei de la Segona Oportunitat a Espanya, expliquen que el matrimoni romanès, Costel y Ionela María Moldovan, va arribar a Espanya el 2012 i tots dos van trobar feina. “Al poc temps -narren-ella es va quedar sense ocupació i van començar a sol·licitar petits crèdits per anar sobrevivint fins que va arribar un punt en el qual no podien retornar-los”. L’import global dels deutes que van arribar a aglutinar entre tots dos superava els 24.000 euros arribant a deure a més de 15 bancs i entitats financeres. Així va passar el temps fins que es van trobar amb les nòmines embargades i “cada vegada que consultaven el saldo que tenien pendent amb els seus creditors veien que augmentava exponencialment”.

Sense propietats, família ni ajuda a la qual acollir-se i amb totes les vies d’accés a crèdit tancades, eren a punt de tornar al seu país, però llavors van decidir iniciar un expedient d’alliberament de deutes, “que ha culminat amb l’anul·lació de les mateixes gràcies a la Llei de la Segona Oportunitat”.

Aquesta llei, que va entrar en vigor al juliol del 2015, permet exonerar a particulars i autònoms del pagament de deute a creditors sempre que es demostri que prèviament han actuat de bona fe i intentat un acord amb els creditors per ajornar el deute, fixar un calendari de pagament inferior a deu anys o pagar-la mitjançant la cessió de béns. Si no s’aconsegueix aquest acord, poden sol·licitar un concurs de creditors amb la mediació d’un jutge i sol·licitar davant el tribunal l’exoneració del deute parcial o total.

“Encara es tracta d’una via poc coneguda”, assenyala Alicia García, sòcia de Repara tu Deuda. “No només pels ciutadans sinó fins i tot per advocats i jutges”. De totes maneres, cada vegada són més persones les que coneixen i s’acullen a aquest procediment, que “obre una perspectiva d’esperança” perquè aquelles persones que s’han arruïnat aconsegueixin començar de zero sense haver d’arrossegar una situació d’insolvència durant tota la seva vida.