Dilluns, 15 de juliol de 2024
És notícia

Sílvia Paneque: “Ens comprometem a mobilitzar 600 nous habitatges en quatre anys”

Avatar photo

Girona obre una estreta batalla per succeir Marta Madrenas. El PSC espera recuperar l’hegemonia que va tenir a la ciutat i es reivindica com l’única força de canvi amb possibilitats d’arribar a l’alcaldia. En aquest sentit, assenyala l’entesa entre Junts, ERC i Guanyem aquest mandat i avisa que es podria tornar a repetir. Entrevistem Sílvia Paneque, alcaldable del PSC a Girona, per desgranar el seu programa electoral i conèixer les seves prioritats.

 

Fa 12 anys que Girona no té un alcalde socialista. Què pot ser diferent aquest 28M perquè tornin a l’alcaldia?
La gent de Girona votarà a favor del millor govern per a la ciutat. La meva candidatura defensa el canvi, que consisteix a fer que l’únic subjecte de l’acció del govern sigui la ciutat. Es veu el llautó de qui, ara, vol atiar altres qüestions, quan insisteixo que en aquestes eleccions la importància és en quin projecte de ciutat es presenta. Governar Girona a favor de tota la seva gent és el canvi que defenso i que crec que també representa a la immensa majoria de les persones que vivim a Girona.

 

Un dels històrics alcaldes del partit, el senyor Nadal, està en un altre bàndol. Els perjudica?
Els canvis dels governs socialistes pertanyen a un temps, les dècades dels vuitanta i noranta, i a un lloc concret -per exemple moltes ciutats catalanes- i a moltíssimes persones, que hi varen col·laborar des de la lleialtat, la il·lusió i l’esperança. Aquella voluntat de canvi ara també és present a la ciutat de Girona i la majoria de persones volen un canvi en el govern que hi ha hagut aquests últims anys a la ciutat de Junts i ERC. Això va molt més enllà de tot plegat i, en tot cas, Quim Nadal no encaixa gaire en la continuïtat del govern Madrenas que representa Quim Ayats.

 

Quin balanç fan d’aquest últim mandat?
Hi ha un cert consens que seria difícil trobar un mandat pitjor que aquest. Primer, a la CUP-Guanyem li van colar poder aprovar tots els punts importants per Junta de Govern Local, on hi havia només representat Junts. Després, Junts va demanar a ERC entrar el govern. Això no servia per a altra cosa, perquè no tenien majoria  per aprovar res, que per impedir qualsevol alternativa. El resultat ha estat un mandat d’absoluta paràlisi i desgovern.

 

Quins són els eixos principals del seu programa electoral?
Mantenir tota la concentració en la gestió del dia a dia i que la gent de Girona senti que té un Ajuntament que li fa costat quan vol començar un negoci o quan té un problema. Fer costat als motors més forts de Girona, perquè la ciutat funciona bé, però l’Ajuntament ha d’estar al costat de tot això, fet que augmentarà la nostra competitivitat. Treballar amb lleialtat amb totes les altres institucions per ser exigents a favor de Girona. Augmentar la seguretat i mantenir tolerància zero contra l’incivisme, la delinqüència i les ocupacions conflictives. Fer una ciutat adaptada al canvi climàtic i combatre’l amb energies verdes. Un pacte d’habitatge per poder viure a Girona i no haver-ne de marxar. I fer créixer les oportunitats que la gent amb talent de tots els barris mereixen.

 

La mobilitat serà un dels grans reptes pel pròxim mandat. Com s’ha de reorganitzar a Girona?
És necessari assegurar que la gent arribi bé al centre. L’objectiu és tenir espais nets i amplis per passejar, el comerç, la restauració o construir unitat entre les zones comercials. Però, això, requereix abans assegurar que la gent hi pugui arribar bé. Aparcaments subterranis i dissuasius a l’exterior de la ciutat pot alliberar alguns problemes enquistats a diferents barris de Girona. Tenir transport públic amb un bitllet econòmic i més freqüències és indispensable perquè el bus sigui més utilitzat. Hem proposat noves rutes circulars per moure’ns de barri a barri a més velocitat. És urgent connectar Santa Eugènia i Germans Sàbat i reorganitzar el transport escolar. Poder canviar del tren, al bus i a la bici amb més comoditat també ens farà més forts. Si volem una ciutat verda i amb un trànsit raonable, cal assegurar mètodes de transport menys contaminants i efectius. Replantejar tota la xarxa de carril bici i de mobilitat elèctrica per fer-la segura i contínua.

 

Comenta que “Hi ha un recorregut de millora molt notable en l’àmbit de la seguretat”. Tenim una ciutat insegura? Què es pot fer?
Els diferents informes sobre seguretat a Girona no són bons en cap sentit. És necessari atendre una creixent inseguretat i problemes de delinqüència, ocupacions conflictives i incivisme a diferents barris. La Policia Municipal ha fet una sèrie de demandes i és evident, a més a més, que calen més efectius i una nova comissaria a Santa Eugènia. Hi ha una idea clara que vull traslladar a tothom que és que a Girona hi ha unes mateixes regles per a tothom i cal que siguin respectades. Això exigeix una gestió molt concentrada en els problemes de seguretat que hi ha i actuar amb insistència i determinació.

 

El nou Trueta és una de les grans inversions que ha de rebre la ciutat. Què ha de suposar?
El nou Trueta és un compromís d’anys i panys de governs de la Generalitat de Junts i d’ERC que encara no ha arribat a Girona i a Salt. Ara, un 35% de tractaments no es poden fer i la gent de Girona ha d’anar a Barcelona per tractar-se. Amb el nou Trueta, això no passaria. El nou complex de salut es complementaria amb el Santa Caterina. A més a més, és un gran impuls econòmic i una oportunitat per repensar la mobilitat. Tant per Salt, com per Can Gibert, Santa Eugènia i Sant Narcís és la gran oportunitat del segle XXI per crear un gran espai de progrés i d’oportunitats.

 

Quins sectors econòmics s’han de desenvolupar al municipi?
Girona és una ciutat de primera i excel·leix en molts camps. Tenim equips d’esports diferents, d’homes i de dones, a la màxima categoria. Això il·lustra la frase de ser una ciutat de primera, però tot plegat va molt més enllà. En el món de la cuina, per exemple, som referència mundial. I, sobretot, Girona és preciosa. A més, som a prop d’Europa, a tocar dels Pirineus i de la Mediterrània. A l’àmbit econòmic, aprofitar tot això, és ser ciutat de referència a Catalunya, a Espanya, a Europa i al món, cosa que significa ser més capaços d’atraure visitants de les nostres comarques, a la vegada que fer-nos conèixer. A més de tot això, la col·laboració amb les universitats fa que tinguem potencial en innovació. En aquest camp, hauríem de ser referència en nous models de ciutat verda i la sostenibilitat energètica.

 

L’habitatge és una de les principals preocupacions a tot l’Estat. Què proposen per Girona?
Hem demanat que hi hagi un pacte de ciutat per actuar amb urgència i fer-ho amb constància a llarga distància perquè els preus permetin viure a Girona. L’augment del preu de l’habitatge és un problema gravíssim per a les classes mitjanes i pels nostres fills i és també una de les causes que provoca que moltes famílies tinguin problemes econòmics greus. La candidatura que represento s’ha compromès a mobilitzar 600 nous habitatges els propers quatre anys. Aquests esforços se sumarien a les polítiques que la Generalitat i l’Estat puguin desenvolupar per aportar solucions durant els propers anys. El govern Pedro Sánchez ha mobilitzat ja nous habitatges, també a la ciutat de Girona. Això significaria que hi hauria moltes persones que tindrien l’opció de viure a Girona a un preu raonable, a més que esperem que les mesures moderin els preus generals de l’habitatge a tot Girona.

 

Quina política d’aliances volen prioritzar? Hi ha línies vermelles?
Els tres partits, Junts, ERC i la CUP-Guanyem, s’entendran si ho poden fer a Girona. Ho han fet sempre. La CUP-Guanyem va aprovar el Cartipàs de Junts i ERC és en el govern. El canvi s’ha d’obrir pas amb la nostra victòria a les properes municipals. Si guanyo les eleccions, ningú no entendria que fessin un pacte a tres per impedir que sigui alcaldessa. Crec que això no passarà.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

one × three =

Notícia anterior

ERC Manresa crearà un centre de tecnificació esportiva al Congost

Notícia següent

Detingut per un robatori amb força en un habitatge de Creixell

Notícies relacionades