Salut crea una unitat de seguiment de covid-19 per a professionals d’atenció primària a Girona

Hi treballen deu persones i s'encarregaran de trucar pacients que no han rebut els resultats de la PCR

L’Institut Català de la Salut (ICS) a Girona i l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) han posat en funcionament una nova unitat de suport als professionals d’atenció primària en tasques de seguiment de la covid-19. L’augment de casos a la demarcació ha comportat que s’hagin de fer més proves PCR cada dia i això satura la feina dels professionals d’atenció primària, que són els encarregats de fer les proves i comunicar-ne els resultats. En aquesta nova unitat hi ha deu treballadors que s’encarregaran, entre d’altres coses, de parlar amb totes les persones que no han rebut els resultats de les proves. D’aquesta manera, els Equips d’Atenció Primària (EAP) podran recuperar temps per a l’activitat assistencial presencial.

La Regió Sanitària de Girona compta amb una nova unitat destinada a la covid-19. Es tracta de la Unitat Central de Seguiment (UCS) que es focalitzarà en donar suport als professionals sanitaris d’atenció primària que gestiona l’Institut Català de la Salut (ICS) i l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS). Comprenen 41 centres i 114 consultoris locals repartits en les comarques de l’Alt i el Baix Empordà, el Ripollès, la Garrotxa, la Selva, el Pla de l’Estany, el Gironès i també el Maresme. Aquests Centres d’Atenció Primària (CAP) donen servei a unes 600.000 persones.

La nova UCS està formada per deu professionals i s’encarregaran sobretot de trucar a tots els pacients que no hagin rebut un SMS amb el resultat negatiu de les PCR o revisar els resultats de les proves d’urgències hospitalàries. També tramitaran les baixes laborals dels casos positius i dels contactes estrets. Hi treballaran dues infermeres, dos metges de família i sis persones de la Unitat d’Atenció al Ciutadà i gestors de la covid-19.

La UCS funciona de dilluns a diumenge, i això permet que els caps de setmana i festius es puguin revisar els resultats de PCR dels centres educatius, residències geriàtriques i els generats per proves realitzades als diferents centres d’atenció primària. El fet d’accelerar aquests processos permet un millor seguiment i evolució de diagnòstic, i millorar el circuit d’informació als EAP perquè facin un seguiment dels casos positius esdevinguts al seu àmbit d’actuació.