Protesta dels bombers de Girona davant del conseller d’Interior: “Som sis efectius per cobrir 170.000 habitants”

Reclamen arribar als nou efectius i alerten que la situació provoca que molts serveis siguin "difícils de cobrir"

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, -al centre- acompanyat del delegat territorial, Albert Ballesta, el delegat de la Generalitat, Pere Vila i l'inspector cap de la Regió d’Emergències de Girona, Jordi Martin, aquest 12 d'abril del 2021. (Horitzontal)
Els efectius del Parc de Bombers de Girona han protestat aquest dilluns durant la visita del conseller d’Interior, Miquel Sàmper, a les instal·lacions arran de les obres d’ampliació que s’hi ha fet. Els bombers l’han rebut amb una pancarta i li han reclamat més efectius. “Tenim sis efectius de mínims per cobrir una àrea de 170.000 habitants”, assegura l’inspector del parc Miquel Parera-Nieto. Parera-Nieto afirma que tenen la mateixa dotació que fa 30 anys i que això provoca que alguns serveis siguin “difícils de cobrir”. Per això, reclamen arribar als set efectius “quan abans millor” per poder assolir els nou que els pertocarien. Sàmper s’ha compromès a atendre la demanda prevista al pla 2020-2025. “Hauria d’accelerar-se”, ha afirmat.
‘Som 6 bombers per 170.000 habitants’. És el lema de la pancarta que han desplegat diversos efectius del parc de Girona aprofitant la visita que hi ha fet el conseller d’Interior. Miquel Sàmper ha visitat la remodelació que s’ha fet al parc –on l’obra civil ja ha acabat- i que suposen una inversió d’1,5 milions d’euros (MEUR).
Amb la protesta, segons ha explicat Parera-Nieto, els bombers han volgut tornar a posar de relleu una reclamació que ja fa anys que dura. “Portem des dels anys 90 essent sis efectius per torn, i això fa que hi hagi serveis que siguin difícils de cobrir i calgui activar reforços de fora”, ha criticat l’inspector. “Estem sota mínims”, ha afegit Parera-Nieto.

Dins el pla que té el cos amb l’horitzó 2025 ja hi ha la previsió d’apujar aquesta dotació fins als nou efectius. Però els bombers de Girona volen que l’increment es materialitzi abans d’aquesta data. “Estem obligats a pressionar perquè s’acceleri i, com a mínim, s’ha d’apujar la xifra d’efectius a set quan abans millor”, concreta Mateu Parera-Nieto.

Els bombers reclamen “celeritat” i asseguren que, més enllà de les “bones paraules” allò que cal ara és passar ja “als fets”. De fet, recorden que ara fa dos anys, durant una visita que va fer l’expresident Torra, el Govern ja es va comprometre a atendre la seva petició. Però que, de moment, continuen encara essent sis efectius per torn.

“Hauria d’accelerar-se”

El conseller d’Interior, sense amagar que el Govern està en funcions, ha admès que cal incrementar la dotació al parc de Girona. “Tenim sis efectius, i per tant aquest compromís d’arribar a nou és evident que hauria d’accelerar-se”, ha dit Miquel Sàmper.

Tot i que no hi ha posat data, més enllà de referir-se a què el pla del cos marca el 2025 com a topall, Sàmper sí que ha subratllat que la de Girona “és la tercera o quarta Regió d’Emergències amb més sortides”. “I per tant, si volem mantenir aquesta qualitat en el servei, allò que hem de fer les administracions és dotar-la de totes les seves necessitats; i aquesta n’és una d’importantíssima”, ha afirmat.

“A prop del col·lapse”

L’inspector cap de la Regió d’Emergències de Girona, Jordi Martín, ha agraït que les obres de millora del parc ja siguin “una realitat”. Però tampoc ha amagat que encara hi ha “feina pendent”. Martín ha recordat que ara fa tres anys, al 2018, el cos estava “a prop del col·lapse”, i que el nou Pla de Bombers ha permès començar a desencallar dèficits en infraestructures, vehicles i personal.

Martin admet, però, que encara hi ha feina per fer. Perquè a banda de la millora al parc de Girona, cal renovar altres parcs (com Lloret i la Vall d’Aro) i s’està pendent de la nova seu i la sala de comandament. I en personal, tot i que les noves promocions ja han resolt el “dèficit” de 60 Bombers que s’arrossegava des del 2009, “encara cal continuar perquè tinguem la dotació al 100%”. També, a banda dels bombers, amb més personal tècnic i administratiu.

Per això, el cap de la Regió d’Emergències ha demanat a la Generalitat que faci “un compliment estricte” del Pla de Bombers 2025. I en paral·lel, Jordi Martín també ha reclamat que es faci “un pas endavant ” cap a una nova redistribució territorial, que deixi enrere un model de parcs que es va implantar ara ja fa 40 anys.

Un model, ha precisat, que passa per “redistribuir” la xarxa de parcs i d’efectius, tenint en compte també les millores en infraestructures viàries (que acoten temps de desplaçament). Martín no ha amagat que la nova distribució suposarà “tancaments puntuals” d’alguns parcs, perquè els efectius que hi ha destinats actualment passin a reforçar la plantilla d’altres. Això sí, sense comprometre la capacitat de resposta davant emergències; precisament, perquè “els vehicles són més ràpids i les millores a la xarxa viària” escurcen desplaçaments.

1,55 MEUR d’inversió

La remodelació integral del parc de Bombers de Girona, que avui ha visitat Sàmper, suposa una inversió d’1,55 MEUR. El gruix de l’obra ja es va acabar ara fa mig, i s’espera que la part que queda (el mobiliari) s’enllesteixi a finals d’abril.

La millora ha permès renovar les diferents dependències (com la cuina i sales de descans), les cotxeres i els espais annexos del parc. De tot el pressupost, 1,39 MEUR s’han destinat a obra civil, i gairebé 158.700 a adquisició de mobiliari (que és el queda pendent d’arribar).

La remodelació s’emmarca dins el Pla de Bombers 2025, però no és l’única millora que tindrà el parc de Girona. Perquè d’aquí a poc, se’n renovaran tots els vehicles. De fet, ja s’ha rebut un nou camió (tipus BRP) i un vehicle lleuger de comandament (un tot terreny). I en breu, es preveu que arribi un nou camió tipus autoescala i un altre de tipus BUP (bomba urbana pesada).

“En resum, es preveu que el parc de Girona, en un període d’entre cinc o sis anys hagi renovat tant les seves instal·lacions com tota la seva flota mòbil”, explica el Departament d’Interior. Després de visitar el parc, el conseller Sàmper s’ha traslladat a les dependències de la Regió Policial de Girona. Allà, s’ha reunit amb els comandaments dels Mossos d’Esquadra.