Marta Madrenas: “Hem de confiar amb el talent, el compromís i la responsabilitat de tots els ciutadans”

Com ha viscut aquest primer any i mig de mandat aquest nou govern, després de les diverses complicacions que hi ha hagut a conseqüència de les catàstrofes naturals i d’aquesta pandèmia envers la salut pública?

 Ha estat un període de difícil gestió pel tema de les sentències del procés, hi ha hagut una reacció d’indignació per part de la ciutadania i després ha vingut el Glòria i la Covid-19. Ha estat un mandat excepcionalment complex. Cap altra alcalde des de la democràcia, s’havia trobat amb aquestes situacions tan difícils en el mandat. A dia d’avui encara estem gestionant el tema del temporal Glòria.

Nosaltres ens considerem un govern que ha estat al peu del canó i hem intentat gestionar totes aquestes complexitats; sense en cap cas, amagar l’ala. Hem actuat amb força i empenta. Les actuacions dutes a terme per part de l’Ajuntament han estat amb molta professionalitat i sense tenir cap d’any personal, tant enfocant-nos en el temporal Glòria com amb la Covid-19.

Nosaltres som els que estem davant dels ciutadans, encara que no tinguem totes les competències que tenen les altres administracions. Som l’administració referent. Les nostres prioritats han estat garantir la salut pública, mantenir la “normalització de serveis”, estar al costat de la ciutadania, oferir targetes extres per persones vulnerables actuals (conseqüència de la Covid-19); també vam trucar a tots els ciutadans majors de 65 anys de tot Girona per saber si necessitaven ajuda o recursos, vam obrir un espai per persones sense sostre i també hem entregat tauletes pels nens que necessiten ajuda per la Covid-19, entre moltes altres mesures extraordinàries per tal de cuidar als nostres ciutadans.

Fins ara hem esmentat únicament el caire social, ara toca parlar del tema econòmic. Hem de dir que tots els casos que des de l’Ajuntament s’han conegut, s’han ajudat. Les maneres en què hem ajudat l’economia dels autònoms i petits empresaris han estat eximint les taxes d’escombraries, eximint les taxes per tenir la terrassa oberta… Des dels comerços i l’hostaleria no ens ho han hagut de demanar, ja que ens hem avançat per tal de fer més fàcil aquesta situació que per a molts és insostenible. Aquestes laborals s’han fet d’ofici i han tingut un cost molt elevat pels serveis tècnics. Actualment ho estem tornant a revisar tot, per tal de fer una liquidació complementària als autònoms, sense que els hi suposi cap pèrdua de temps.

A continuació us esmento alguns acords i propostes que s’han fet per tal d’ajudar al petit comerç i autònom. Hem acordat posar les llums de Nadal, estem fent campanyes conjuntament per aquestes dates, tenim altres projectes on estem valorant opcions comercials com la de si algú compra a un establiment, se li ofereixi un tiquet (abonament) per anar a consumir a un bar o restaurant; tot això subvencionat per part de l’Ajuntament.

Una altre projecte és fer un transport sostenible conjuntament amb l’hostaleria. I a part de tots aquests projectes, tenim els ajuts Girona Actua i Girona Actua +. Aquests programes engloben subvencions que es paguen a les empreses per a mantenir als seus treballadors. Aquest suport va destinat als autònoms i a les petites empreses gironines.

Quina despesa ha suposat per part de l’Ajuntament o administracions públiques?

El temporal Glòria ha suposat 1 milió d’euros, aproximadament, en desperfectes. La Covid-19, entre taxes que s’han eximit i que ens hem fet càrrec des de l’Ajuntament, hem facturat 5 milions d’euros menys. La despesa actual ha estat d’1 milió i mig d’euros; encara que ara, obrirem unes convocatòries extres d’uns 7 milions d’euros, aproximadament. Això ha suposat entre un 5 i un 8% dels pressupostos de l’Ajuntament. Aquest ha estat el dèficit per part de l’Ajuntament.

Ens agradaria saber quines són les dades actuals sobre la pandèmia sanitària i quines mesures de contenció s’estan prenent actualment per tal de contenir la Covid-19 a Girona?

Actualment a la demarcació sanitària de Girona hi ha unes 270 persones ingressades i 43 d’elles estan ingressades a l’UCI. El que si hem de remarcar és que s’han reduït les persones greus ingressades.

Les accions que hem dut i duem a terme són les següents:

En el sector del transport públic fem una desinfecció diària, a la via pública hem pres més de 40 accions per ampliar dits espais, a unes 20 escoles hem cedit espai de la via pública per evitar aglomeracions, hem repartit menjar a domicili a la gent gran, hem creat grups bombolla i accions de teletreball des de l’Ajuntament, hem fet que la policia faci un control des de la proximitat i un patrullatge al carrer per tal d’evitar infraccions en matèria de salut; en definitiva, hem intentat dur a terme unes restriccions un pèl més estrictes que a la resta de Catalunya, ja que teníem unes dades molt negatives a la ciutat. Gràcies als controls policials, a les mesures extraordinàries i a la responsabilitat per part de la població, les dades a Girona han millorat, però tot i així hem de seguir endavant i no podem permetre que torni a passar i haver de tornar a tancar els negocis.

Com han reaccionat els vilatans a les noves mesures extraordinàries preses pel seu govern?

Amb moltíssima responsabilitat i solidaritat. Molt pocs casos han estat els que no han fet cas.

Quins objectius tenien marcats per aquest any 2020? S’han pogut dur a terme totes les actuacions de millora que tenien pensat executar?

En absolut! Ja que hem hagut d’estar bolcats a gestionar aquesta crisi tan greu.

Un dels nostres objectius era construir una nova comissaria al barri de Santa Eugènia, per tal de millorar i donar un millor servei al ciutadà. Aquest objectiu actualment s’està reprenent.

També estem treballant en el projecte: “Girona Ciutat Tecnològica”. Actualment estem sol·licitant fons europeus per dur-lo a terme. Aquest projecte està molt treballat i tindrà el seu epicentre a la Casa de la Tecnologia que hem de rehabilitar.

A poc a poc, anem reprenent els objectius, però tot i així, haurem de prioritzar.


Com preveuen que serà aquesta Nadal? Quines actuacions, mesures i plans tenen pensats per tal de celebrar-lo, sense afectar la il·lusió de nens i vilatans?

Tenim diverses accions preparades pel Nadal, però per exemple, amb el tema dels Reis Mags, estem pendents que el PROCICAT tregui una opció segura. Hem de tenir en compte que aquest Nadal l’haurem de celebrar molt internament i en grups petits.

El que si tenim clar és que el comerç l’hem d’assegurar i tal com us comentava, tenim diverses campanyes per tal d’afavorir tant al ciutadà com a l’autònom i petit empresari. Apostem per un comerç i una hostaleria de proximitat.

Quin pla d’actuació tenen pensat pel 2021?

Primer de tot, hem de mirar de sortir d’aquesta crisi de la Covid-19; la qual, no s’acabarà al gener. Hem de seguir gestionant les escoles, les extraescolars, els carrers, la mobilitat… Entre tots hem de fer molts esforços per prevenir els efectes de la Covid-19.

Pel 2021 tenim aquests altres 2 projectes: afrontar la transició tecnològica i l’ecològica. La tecnològica ja l’hem esmentat anteriorment; així que ara, aprofundirem amb l’ecològica.

Actualment més de 50.000 habitants de Girona estan gestionant molt bé el tema dels residus, però ho volem seguir potenciant, fent canvis de contenidors, entre d’altres.

Per seguir apostant per l’ecologia i la sostenibilitat volem incorporar plaques fotovoltaiques a les piscines per tal de reduir el cost energètic i començar a detectar quina és la situació ambiental a l’àrea metropolitana.

El 2021 també ha de servir per ajudar a sortir de la crisi al comerç, al turisme i a la cultura gironina. I per últim i no per això menys important, la seguretat ciutadana. Últimament ha crescut la sensació d’inseguretat a la ciutat i això s’ha de gestionar perquè tots els veïns es sentint segurs.


Quin missatge vol transmetre als habitants de Girona per aquest fi d’any i inicis del 2021?

Els vull transmetre un missatge d’esperança i confiança. Hem de confiar amb el talent, el compromís i la responsabilitat de tots els ciutadans. En situacions difícils i complexes, si treballem junts, tot anirà bé. És molt important que hi hagi un suport entre tots els veïns de Girona: comerç i veïns.

De mica en mica millorarem, però necessitem el compromís per part de tots; ja que això no ho farà una administració, ho farà la gent i sé que ho aconseguirem.

I sobretot vull donar tot el meu escalf a totes les persones que han perdut algú durant aquesta pandèmia i donar tota la força per superar aquestes dates nadalenques.