La UdG no preveu reduir l’oferta acadèmica per al curs que ve

El rector recomana ajornar la mobilitat internacional fins que es relaxi la pandèmia

La Universitat de Girona (UdG) no preveu que la crisi sanitària obligui a retallar postgraus ni altres titulacions, com han avançat altres universitats catalanes. Afirmen que és molt prematur preveure quina afectació en les matrícules tindrà la pandèmia, més enllà del retard que hi haurà en les matriculacions, que s’hauran de fer al setembre, poc abans de començar el curs acadèmic. Tot i així, el rector de la UdG, Quim Salvi, ha detallat que sí que han notat una davallada en la demanda de sol·licituds d’estudiants internacionals. D’altra banda, Salvi ha recomanat als alumnes de la universitat gironina que ajornin els seus programes de mobilitat internacional fins que hi hagi més estabilitat i més garanties sanitàries.

L’oferta acadèmica per a la Universitat de Girona (UdG) es mantindrà segons les previsions del rectorat, tot i la crisi sanitària. La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat Rovira i Virgili (URV) han anunciat que retallaran alguns postgraus per la falta d’estudiants que preveuen que hi haurà el curs vinent. Consideren que la crisi econòmica que generarà la pandèmia afectarà greument les matrícules universitàries i això produirà una davallada en les matriculacions. Des de la UdG han avançat que és prematur fer aquest tipus de previsions i per això, de moment, els futurs estudiants podran matricular-se de tots els estudis que estaven previstos durant el curs del 2020-2021.

El rector de la UdG, Quim Salvi, sí que ha avançat que “s’ha reduït molt la demanda” de sol·licituds d’estudiants estrangers per venir el proper curs a Girona. Salvi ho considera una reacció normal davant de la incertesa que hi ha arran del coronavirus. “La mobilitat vol dir impregnar-se de la cultura d’allà on vagis”, ha afegit el rector.

De fet, Salvi ha recomanat als estudiants gironins que també ajornin els seus programes d’intercanvi fins que la situació no s’estabilitzi. “Les famílies demanen que es garanteixi la seguretat dels estudiants”, ha afirmat el rector gironí i aquest fet actualment no es pot complir.

“Paquet a mida” pels estudiants d’intercanvi

Per altra banda, a la ciutat de Girona encara hi ha alguns estudiants d’intercanvi que van arribar abans que esclatés la crisi sanitària. Quim Salvi ha explicat que s’ha dissenyat un “paquet d’estudis a mida”, ja que podien escollir si seguir a Girona, tornar al seu país natal i seguir les classes de la UdG online o recuperar els estudis a la seva universitat d’origen.

Tot i que al principi hi havia un gruix d’estudiants que van optar per quedar-se, al final han anat tornant la gran majoria amb comptagotes, després de veure que el confinament anava per llarg. Per altra banda, hi havia molts estudiants que havien de venir i ja no han vingut, igual que molts altres alumnes gironins que havien de marxar, però han anul·lat el seu intercanvi.

Es manté la docència compartida amb altres centres

La Universitat de Girona compta amb diversos estudis compartits amb altres universitats. Un d’ells és el Màster Europeu en Direcció de Turisme (EMTM) que es fa amb la Universitat de Ljubljana i la Universitat de Sud de Dinamarca (SDU). En aquests casos, Salvi ha detallat que la docència es manté, ja que fins ara les matèries que s’impartien en altres universitats, en la majoria de casos no eren presencials.

Si bé és cert que a vegades es promovien alguns intercanvis, ara aquests s’han aturat, però els alumnes mantenen l’oportunitat de seguir els estudis de forma no presencial, igual que abans. En la mateixa situació hi ha les investigacions que també es fan de forma compartida amb altres universitats internacionals.

En aquest cas, la universitat “autoritza als investigadors per fer activitats essencials als laboratoris”, ha detallat Quim Salvi. De tota manera, el rector ha explicat que aquestes investigacions ‘in situ’ s’han de fer evitant el contacte amb altres investigadors per no contagiar-se. Una vegada han fet l’activitat que necessiten, poden seguir analitzant els resultats des de casa i compartir els avenços de forma telemàtica amb la resta de centres internacionals.

Les matrícules, al setembre

El rector de la Universitat de Girona, Quim Salvi, ha avançat que el retard en les Proves d’Accés a la Universitat (PAU) també implicaran un retard en les matriculacions a les universitats. De fet, Salvi ha afirmat que els estudiants hauran de matricular-se al setembre, en comptes de fer-ho entre finals de juny i mitjans de juliol com altres anys.

Tot i així, Quim Salvi ha garantit que no hi haurà retards en el calendari acadèmic del curs vinent.