La Diputació de Girona compra 12.000 tests ràpids per a centres sanitaris i residències de la demarcació

Les proves de detecció de coronavirus comproven si hi ha anticossos IgM i IgG

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
La Diputació de Girona ha comprat 12.000 unitats de tests de detecció ràpida de coronavirus. Ara, aquestes proves es repartiran entre els hospitals centres d’atenció primària i també residències geriàtriques i de persones amb discapacitat. Els professionals faran les proves ràpides a tots aquells que hagin presentat símptomes de la malaltia i també els professionals que treballen a primera línia. Els tests analitzaran si hi ha presència d’anticossos de les immunoglobulines M i G (IgM / IgG). En la primera d’elles, són proteïnes que el sistema immunitari produeix en un estadi primerenc de la infecció. Per contra, les IgG, apareixen en una fase més tardana i persisteixen al llarg del temps. Els resultats estan disponibles al cap de 15 minuts.

Els estudis mostren que la generació d’anticossos enfront del coronavirus comença a partir del sisè dia de l’inici dels símptomes, en el mateix moment en què s’observa un descens de la càrrega viral. Als 15 dies, pràcticament el 100 % dels individus ―tant en casos lleus com greus i, fins i tot, asimptomàtics― n’han generat. Els tests permeten, doncs, detectar la malaltia amb diversos dies d’evolució, quan ja ha passat i també en els casos asimptomàtics.

La Diputació de Girona també ha reservat una part de les proves ràpides (1.350 unitats) per als agents de les policies locals del municipis gironins. Les proves seran per aquells treballadors que hagin estat en contacte directe amb persones amb la covid-19. A més els tests es faran en centres de salut i els encarregats de fer-los seran professionals sanitaris.

La compra dels 12.000 testos ràpids se suma a la resta d’accions que des de DipSalut ja s’han tirat endavant per lluitar contra el coronavirus. Durant el març ja es van distribuir 48.000 mascaretes quirúrgiques reutilitzables. Ara s’està gestionant l’adquisició de 8.000 mascaretes FPP2, 15.000 dosificadors de gel hidroalcohòlic i 36.000 guants. Aquest material està pensat per distribuir, sobretot, en geriàtrics.