Girona millorarà els voltats del Castell de Montjuïc invertint-hi més de 10.000 €

L'Ajuntament vol convertir-lo en un punt cultural per al barri

0
337
Imatge virtual de com serà el nou espai escènic que es projecta al castell de Montjuïc de Girona, aquest 18 de gener del 2019. (Horitzontal)

L’Ajuntament de Girona invertirà més de 100.000 euros per posar en valor el castell de Montjuïc i hi farà un espai escènic obert a la zona l’antiga cisterna. El consistori ha presentat aquest divendres als veïns el projecte, que també preveu adaptar els camins d’accés per crear un itinerari a l’entorn de la fortificació. Per això, consolidarà el recorregut que uneix l’aparcament i la zona verda amb l’accés sud de la fortalesa, amb la intenció de potenciar el circuit que connecta el Barri Vell amb el de Montjuïc a peu. A més, es preservarà la vegetació existent i se’n plantarà de nova de baixa alçada en una zona de 2.222 metres quadrats. També s’actuarà al pati d’armes (on hi haurà l’escenari d’uns 240 metres quadrats) i al fossar, que incorporarà unes grades.

“Amb aquest projecte comencem a actuar al castell amb un doble objectiu: fer-lo més accessible a la ciutadania i posar en valor un patrimoni imprescindible per explicar la història de la ciutat”, ha assegurat l’alcaldessa, Marta Madrenas, durant la presentació de la iniciativa al barri.

La voluntat és conservar “l’atmosfera natural de la fortalesa” però, alhora, promoure-hi nous usos. Per això, el projecte contempla adequar la zona del fossar i el pati d’armes. El primer es planteja com una àrea de benvinguda i s’hi instal·laran unes grades que connectaran l’itinerari per l’espai i serviran de zona de descans.

Al pati d’armes, amb una superfície de més de 6.000 metres quadrats, s’hi habilitarà un escenari d’uns 240 metres quadrats a la zona de l’antiga cisterna. La voluntat és que l’espai es converteixi en un punt cultural per al barri i que s’hi puguin fer activitats i esdeveniments diversos.

A més, s’adaptaran els camins d’accés per definir un itinerari a l’entorn de la fortalesa. Per això, es consolidarà el recorregut que uneix l’aparcament i la zona verda del nord-est amb l’accés sud del castell, amb l’objectiu de potenciar el circuit que connecta el Barri Vell amb el de Montjuïc a peu.

La reforma, que està valorada en 109.967,97 euros (sense IVA), preveu que el castell es pugui utilitzar tant de dia com de nit gràcies a la instal·lació d’enllumenat públic al pati d’armes, els punts d’accés i en tot el recorregut.

L’actuació també preveu preservar al màxim la vegetació existent i plantar-se de nova amb vegetació de baixa alçada en una superfície de més de 2.000 metres quadrats. Aquest espai, a més, jugarà amb les alçades de l’arbrat per definir els diferents usos que tindrà la fortificació i aconseguir diverses atmosferes en funció de les necessitats de cada època de l’any.

D’altra banda, el projecte, encarregat a l’arquitecta Olga Felip, preservarà els murs de la muralla i els baluards, que estan catalogats com a BCIN, però sí que es restauraran i s’estabilitzaran altres elements patrimonials que estiguin en mal estat i trobin dins l’àmbit de l’actuació.

“Montjuïc no disposa de cap espai preparat per fer-hi activitats a l’aire lliure i teníem clar que havíem d’aprofitar el castell per dissenyar un espai que dinamitzi el barri i la ciutat”, ha insistit Madrenas.

FER UN COMENTARI