Defensa estudia emprendre accions legals per la decisió de Fira de Girona de prohibir l’Exèrcit a l’Expojove

El ministeri assenyala que la llei obliga els militars a portar l'uniforme quan estan de servei

El Ministeri de Defensa està analitzant la decisió de Fira de Girona d’impedir la participació de l’Exèrcit a l’Expojove els propers tres anys. A hores d’ara, no descarten emprendre accions legals contra la sanció imposada perquè els militars hi van assistir uniformats. Fonts de Defensa assenyalen que la legislació vigent obliga els militars a portar l’uniforme mentre estan de servei i que correspon a la ministra establir limitacions o autoritzacions sobre el seu ús. Des del PPC de Girona, la portaveu Concepció Veray demana al consistori “que rectifiqui”. La popular creu que el codi ètic amb el qual es basa l’expulsió es va redactar “a mida” per “justificar el veto de l’Exèrcit”. Veray també acusa l’alcaldessa Marta Madrenas de “desconeixement total de la institució” si considera l’uniforme com “un símbol bèl·lic”.
L’Exèrcit estudia emprendre accions per no quedar-se fora de l’Expojove. Fonts del Ministeri de Defensa han detallat que estan “analitzant” la decisió i no descarten emprendre les “accions legals pertinents”. L’alcaldessa, Marta Madrenas, afirmava ahir que la sanció estava molt ben “fonamentada” perquè considera que l’Exèrcit es va saltar el codi ètic de la fira.

Des del govern espanyol recorden que és la llei de Drets i Deures dels membres de les Forces Armades la que obliga els militars a vestir d’uniforme quan estan de servei. A més, recorden que les normes generals, a més de les limitacions i autoritzacions sobre el seu ús, han de venir establertes a través d’una ordre ministerial.

D’aquesta manera, l’executiu central respon a la decisió del comitè del Patronat de Fira de Girona que ha imposat una sanció de tres anys a l’Exèrcit espanyol per participar a l’Expojove. La sanció s’aplica perquè consideren, tot i que els van prohibir exhibir elements bèl·lics, hi anaven uniformats.

El PPC hi veu “una madrenada”

El PPC de Girona ha criticat el veto a l’Exèrcit. La seva portaveu al consistori, Concepció Veray, ha considerat que la decisió és “una madrenada”. La popular creu que el codi ètic a través del qual s’ha acordat l’expulsió està fet “a mida” per justificar l’exclusió de l’Exèrcit a l’Expojove.

Veray acusa Madrenas de “desconeixement total” de l’Exèrcit perquè considera “l’uniforme dels militars com un signe bèl·lic”. Des del PPC creuen que l’alcaldessa de Girona actua amb “actitud sectària” pensant només “amb una part dels gironins que comparteixen la seva ideologia separatista”. Per tot plegat, li demanen que “rectifiqui”.

Des del PPC asseguren que en les passades edicions, l’estand militar va ser “un dels més visitats” de l’Expojove. L’expulsió, assegura Veray, implica “coartar la llibertat dels joves per conèixer una sortida laboral, de desenvolupament acadèmic i de formació professional d’un gran nivell”.

La regidora ha lligat la decisió amb la formació de govern a Catalunya. En aquest sentit, Veray creu que l’expulsió de l’Exèrcit és “l’avantsala del que volen fer els companys de partit de Madrenas i ERC” per “esborrar l’exèrcit de Catalunya en un termini de sis mesos”.

El PPC considera que l’Exèrcit és “el garant” de la llibertat. “Si podem viure lliures i segurs a la nostra ciutat també és gràcies a tots els homes i dones que dediquen la seva vida a la carrera militar”, ha reblat Veray.