Baixen un 39% les aturades cardiorespiratòries durant el primer any de funcionament de l’ERR a l’hospital Trueta de Girona

L'Equip de Resposta Ràpida compta amb un dispositiu que permet detectar ràpidament quan un pacient empitjora

El primer any de funcionament de l’Equip de Resposta Ràpida (ERR) de l’hospital Josep Trueta de Girona ha permès reduir un 39% els pacients que pateixen una aturada cardiorespiratòria, mentre estan ingressats. Es tracta d’un servei que es va posar en marxa el 17 de gener del 2017, i que està format per una infermera de l’àrea de crítics, un adjunt, i un resident del departament de cures intensives. L’equip, a més, disposa d’un dispositiu que permet detectar ràpidament quan un pacient empitjora. D’aquesta manera, es pot actuar abans i es redueix el risc que el malalt arribi a tenir una aturada. En total el 2016 el centre gironí va haver d’atendre 31 persones per aquesta dolència, mentre que el 2017 la xifra s’ha reduït a 19.
L’activació de l’equip la fa el mateix personal assistencial de les diferents plantes quan detecten que un pacient pot patir una aturada. A partir d’una escala internacional (Early Warning Score) es determinen unes puntuacions i s’identifica de manera precoç l’empitjorament del malalt. En funció del resultat que doni l’escala s’activa o no l’ERR que, si cal, es desplaça ràpidament a la planta corresponent.

Des de l’hospital Trueta assenyalen que a part de contribuir a la reducció de la mortalitat dels pacients ingressats, l’activació d’aquest servei també ha propiciat una millora de les relacions entre els professionals de diferents especialitats, ja que ha permès prendre determinades decisions de forma conjunta.

Cauen els morts que pateixen aturades

En paral·lel a la instal·lació de l’ERR el centre gironí també va posar en marxa un Equip d’Aturades. Es tracta d’un equip format per un especialista en medicina intensiva, un cardiòleg, un anestesiòleg, una infermera i un zelador que actuen un cop el pacient ha patit la parada. Des de que es va posar en marxa, l’hospital ha constatat que les persones que moren després per aquesta dolència ha baixat del 46% al 37%.

L’objectiu del centre és que tots els professionals que hi treballen estiguin formats en els criteris d’activació de l’ERR, i per això es van fer diverses sessions formatives durant els primers sis mesos de 2017.

La posada en marxa i el funcionament d’aquests equips ha estat una iniciativa de la Comissió de Prevenció i Atenció a l’Aturada Cardíaca, que es va engegar fa tres anys. Aquesta Comissió és la que coordina i controla l’ERR i l’Equip d’Aturades.

L’any 2017 l’hospital Trueta va registrar 18.935 altes, una xifra que suposa un augment del 5 % en relació amb l’any anterior. El 25 % dels pacients del centre passen per alguna de les unitats de crítics durant el seu ingrés, és a dir, per la Unitat de Cures Intensives, la Unitat Coronària o la de Reanimació. L’estada mitjana d’hospitalització del centre el 2017 va ser de 6,1 dies.