Girona desplega els ajuts ‘Aixequem persianes’ a tretze barris més per impulsar el comerç local

L'Ajuntament ultima un estudi per avaluar l'impacte que la pandèmia de la covid-19 ha tingut damunt les botigues

Girona ha desplegat el programa d’ajuts ‘Aixequem persianes’ a tretze barris més de la ciutat per impulsar el comerç local. L’objectiu de la subvenció és, de fet, fomentar que s’implantin activitats econòmiques en aquells locals, carrers i baris més afectats per la situació econòmica.

La convocatòria per presentar les sol·licituds ja està oberta i s’allargarà fins al 18 de novembre. Aquest any, el consistori destina 30.000 euros a aquests ajuts. Tot i que les bases de la convocatòria es van començar a treballar abans de l’esclat de la pandèmia, i per tant no incorporen els efectes de la crisi, l’Ajuntament ultima una diagnosi sobre l’impacte que la covid-19 ha tingut damunt el teixit comercial per prendre mesures addicionals.

Aquest 2020, Girona destina 30.000 euros als ajuts inclosos dins el programa ‘Aixequem persianes’. Fins ara, el programa s’aplicava als barris de Sant Narcís, Santa Eugènia i Can Gibert del Pla. Ara, però, s’estén també a Campdorà, Carme, Eixample Sud, Font de la Pólvora, Gavarres, Hortes, La Creueta, Mas Xirgu, Pedreres, Pedret, Pont Major, Torre Gironella i Vila-roja.

Aquestes zones s’han seleccionat a través d’uns criteris objectius, basats en informes tècnics municipals. Totes elles tenen unes característiques comunes com són una taxa d’atur més elevada que la mitjana municipal i un número molt alt de locals comercials buits.

“Les bases d’aquesta nova convocatòria es van començar a treballar abans de l’esclat de la pandèmia de la COVID-19 i, per tant, no incorporen els efectes de la crisi sanitària sobre el sector comercial”, explica la tinenta d’alcaldia i regidora de Promoció Econòmica, Glòria Plana. “De totes maneres, estem acabant d’elaborar una diagnosi de l’impacte de la pandèmia a la xarxa comercial de la ciutat, que estarà enllestida en les pròximes setmanes; a partir d’aquest estudi, es prendran mesures addicionals per zones i tipus de comerços”, hi afegeix.

Economia social, joves i majors de 45 anys

Una altra de les novetats dels nous ajuts ‘Aixequem persianes’ és que es faran més convocatòries dins el mateix programa. A més, enguany la subvenció es duu a terme per règim de concurrència competitiva, quan abans era una concessió directa.

Aquest canvi respon a la voluntat de buscar la igualtat i millorar la cohesió social i econòmica dels diferents territoris de la ciutat. A través de diferents criteris, es valorarà i puntuarà més alt els projectes que es basin en principis de l’economia social i solidària, aquells que estiguin promoguts per joves o majors de 45 anys, les iniciatives innovadores i singulars i els projectes que avalin una viabilitat tècnica i econòmica, entre d’altres.

L’ajut consisteix en subvencions econòmiques directes i també en forma d’orientació i assessorament tècnic de creació empresarial. Els ajuts econòmics seran a fons perdut per a l’establiment i l’inici de l’activitat amb un import màxim de 3.500 euros.

La subvenció s’atorga a iniciatives que es vulguin establir en locals comercials d’aquests sectors de la ciutat, ja siguin projectes cooperativistes, empreses mercantils, associacions, fundacions i centres d’inserció laboral com empresaris, comerciants i autònoms. Els locals on s’implantin les noves activitats han de ser locals oberts al públic.

La convocatòria correspon a la setena edició del programa. Fins ara s’han atorgat 105.000 euros en forma d’ajuts econòmics a 38 iniciatives emprenedores. Cal destacar que el 2019 no es va dur a terme la convocatòria, ja que s’estava treballant en el procés de redacció i aprovació de les noves bases, la qual cosa va requerir un estudi previ de l’oferta comercial per determinar la situació dels locals comercials de Girona i incorporar a les noves bases criteris objectius destinats a l’ampliació territorial del programa.

La prova pilot dels ajuts ‘Aixequem persianes’ es va iniciar el 2013 al barri de Sant Narcís, especialment afectat per les obres del TAV. Posteriorment, es va ampliar als barris de Santa Eugènia i Can Gibert del Pla i, des de llavors, i a través de les diferents convocatòries anuals que s’han anat publicant, els ajuts han tingut una positiva i constant demanda de sol·licituds però també fluctuant i amb alts i baixos.

Alguns anys s’ha comptat amb moltes sol·licituds (2016) i altres amb demandes més baixes (2018). Aquest fet, ha estat determinat pels serveis tècnics municipals com un factor de causa-efecte relacionat directament amb els indicadors, també fluctuants, de l’emprenedoria en general tant en l’àmbit local com de Catalunya.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La Paeria introdueix la progressivitat en la taxa d’escoles bressol i les quotes variaran en funció de la renda familiar

Notícia següent

La Subdelegació distribueix 215 mil mascaretes a Ajuntaments de Tarragona

Notícies relacionades