Girona amplia el porta a porta a Campdorà i Pujada de la Torrassa

El sistema afectarà 3.350 habitatges i 750 establiments del centre i suposarà reduir a la meitat els contenidors

Girona amplia la recollida porta a porta als barris de Campdorà i Pujada de la Torrassa i estén els contenidors intel·ligents a l’Eixample i un sector del Mercadal. Aquest sistema, mitjançant el qual els contenidors s’obren amb una targeta, afectarà 3.350 habitatges i 750 establiments del centre de la ciutat i suposarà reduir a la meitat el nombre de containers que actualment hi ha a la zona. Serà una prova pilot i, si dona bons resultats, el consistori ja ha anunciat que l’estendrà a la resta de barris. L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, admet que els contenidors intel·ligents suposen “un canvi d’hàbits”, però subratlla que és necessari fer-lo per “actuar” davant el canvi climàtic i seguir impulsant “un model de ciutat sostenible”.

L’Ajuntament de Girona estendrà els contenidors intel·ligents de residus en un sector del barri de l’Eixample i el Mercadal com a prova pilot. L’objectiu d’aquest sistema, que actualment ja es realitza a la plaça de Catalunya, és guanyar espai públic, reduir la contaminació, augmentar el reciclatge i, alhora, generar un estalvi econòmic, ja que la iniciativa permetrà disminuir el nombre de contenidors i agilitzar la recollida de les deixalles. Com a novetat, també s’ampliarà el sistema del porta a porta a Campdorà i a la Pujada de la Torrassa.

En cas de donar bons resultats, el consistori instaurarà els contenidors intel·ligents a la resta de barris, on no es preveu aplicar el sistema porta a porta, de cara al nou contracte per a la gestió del servei de recollida de residus. L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i el regidor de Neteja de l’Ajuntament de Girona, Eduard Berloso, han explicat els detalls d’aquest nou mètode avui al migdia en roda de premsa.

“Girona som la ciutat de més de 50.000 habitants amb un índex més alt de recollida selectiva; volem seguir millorant perquè estem en un context de canvi climàtic on ens cal actuar”, ha dit l’alcaldessa de Girona. I hi ha afegit: “Amb els nous contenidors cal un canvi d’hàbits, però un canvi que serveix per la salut del planeta”.

Madrenas també subratlla que aquesta mesura demostra “el compromís del govern amb la preservació del medi ambient i amb un model de ciutat sostenible”. “Estem davant d’un canvi d’hàbits, sabem que al principi modificar comportaments vol un temps d’adaptació, però alhora som conscients que ens cal fer aquest canvi per millorar el reciclatge a la ciutat”, ha afirmat l’alcaldessa.

El nou sistema dels contenidors intel·ligents es començarà a implantar el 30 de novembre i es preveu que el procés de canvi duri uns deu dies. Concretament, s’aplicarà en l’àrea del barri de l’Eixample compresa entre la plaça de Catalunya, el carrer Nou, la Gran Via de Jaume I, el carrer de Joan Maragall, el carrer de la Creu, el carrer de la Rutlla i el passeig General Mendoza. Actualment, en aquesta zona hi ha 27 punts de recollida d’escombraries amb 129 contenidors en total, més el punt de la plaça de Catalunya que ja compta amb dos contenidors intel·ligents.

En total, es col·locaran 59 contenidors intel·ligents (27 per a la fracció orgànica, 31 de multifracció i 1 per a la fracció envasos lleugers al Mercat del Lleó). Això suposa una reducció del 50% del nombre de contenidors que hi ha al carrer. També es col·locaran 25 cubells pel tèxtil sanitari. A més, s’eliminarà el punt del carrer d’Ultònia més proper al carrer de la Rutlla.

Aquest nou sistema de recollida de residus afectarà 3.350 habitatges i 750 establiments. Cal tenir en compte que els bars, restaurants, cafeteries, escoles, carnisseries, supermercats i la resta d’establiments considerats grans generadors no abocaran els residus en aquests nous contenidors, sinó que s’integraran dins del recorregut de recollida porta a porta comercial del Barri Vell. La mesura afectarà un total de 105 locals.

La resta d’establiments, locals i els pisos turístics hauran d’utilitzar els contenidors intel·ligents igual que la ciutadania. En el cas dels pisos turístics, la responsabilitat del bon ús del nou sistema de recollida recaurà sobre el propietari o propietària del negoci.

Contenidors multiusos

A partir d’ara hi haurà només dos tipus de contenidors de recollida en aquesta zona: un per abocar-hi fracció orgànica tres dies a la setmana i un altre de multifracció per dipositar-hi, cada dia, la fracció que correspongui. Així doncs, un mateix contenidor serà utilitzat per introduir-hi els residus de diferents fraccions. També hi haurà un petit cubell per recollir el tèxtil sanitari (compreses, bolquers, mascaretes…) que, davant de la situació excepcional per la pandèmia i per motius de salubritat i higiene, estarà disponible tots els dies de la setmana.

Els contenidors estaran tancats i només s’obriran amb una targeta electrònica que l’Ajuntament de Girona facilitarà a les persones i locals autoritzats. Gràcies a aquest sistema, es podrà identificar qui en fa ús i, per tant, la procedència dels residus, ja siguin d’un habitatge o d’una activitat concreta. I també permetrà controlar l’ús indegut i indiscriminat dels contenidors.

“Aquest és un sistema que ha tingut molt d’èxit en altres ciutats del nostre país i d’Europa; a Girona la novetat és l’ús del contenidor multiusos, que ens permet reduir el nombre de contenidors, i que presenta múltiples avantatges d’estalvi i de preservació del medi ambient”, explica el regidor de Neteja, Eduard Berloso. “Altres municipis s’han fixat amb aquest sistema i ja ens han demanat informació”, afirma.

Com ja és habitual per als usuaris dels contenidors intel·ligents de la plaça de Catalunya, els residus es podran dipositar entre les set del matí i les deu de la nit d’acord amb la fracció que correspongui segons el calendari. A les bosses de les fraccions orgànica, envasos lleugers, rebuig i tèxtil sanitari caldrà que es col·loquin els adhesius codificats que l’Ajuntament facilitarà als veïns i veïnes, i que identifiquen cada habitatge o establiment. Les fraccions paper i cartró i vidre, en poder-se dipositar sense bossa, no hauran de dur l’adhesiu.

Nou calendari de recollida

La zona de l’Eixample comptarà amb un nou calendari de recollida, que també es farà extensiu a l’àrea de la plaça de Catalunya, pensat per evitar molèsties als veïns i veïnes en la recollida del vidre. Aquesta fracció es passarà a recollir durant el dia per minimitzar el soroll a la nit. Així, els dilluns, dimecres i dissabtes es podrà anar a llançar la bossa d’escombraries de l’orgànica. Els envasos s’hauran de dipositar els dilluns i els divendres; el vidre, els dimarts; el paper i cartró, els dijous; i la resta, els diumenges.

En el primer any d’implementació dels contenidors intel·ligents de la plaça de Catalunya, el percentatge de recollida selectiva s’ha incrementat considerablement. En concret, s’ha passat del 36% de recollida selectiva amb l’àrea de contenidors antiga al 93% amb el nou sistema.

L’ampliació del sistema de contenidors intel·ligents en aquesta zona de la ciutat suposa un repte pel consistori, no només per l’increment d’habitatges i locals que abasta, sinó també perquè inclou l’àrea de contenidors del Mercat del Lleó, en què el volum de residus que es generen és molt superior al de la resta d’àrees de la ciutat. Per facilitar la transició entre ambdós sistemes de recollida, a l’àrea del Mercat coexistiran durant un temps necessari però reduït els contenidors intel·ligents (dos per la fracció orgànica i un per la fracció envasos lleugers) i les dues compactadores de residus que hi havia fins ara.

Més barris amb porta a porta

Una altra de les novetats és que el sistema de recollida porta a porta s’estendrà als barris de Campdorà i la Pujada de la Torrassa, a partir del 30 de novembe, i es durà a terme l’estudi de viabilitat d’aquest model a Montjuïc. Es tracta d’un sistema que ja s’aplica a la Vall de Sant Daniel i als restaurants i bars del Barri Vell i del Mercadal. Gràcies a aquest nou sistema, s’ha aconseguit arribar a la Vall de Sant Daniel a un 79,96% de reciclatge.

L’Ajuntament de Girona ha fet reunions telemàtiques amb tots els veïns i veïnes de Campdorà i la Pujada de la Torrassa. A més, s’està repartint material als habitatges i establiments d’aquests barris. Concretament, s’entregaran les bosses de ràfia per al vidre, els envasos i el paper; les bosses compostables per a la fracció orgànica; un imant amb el calendari de recollida; un tríptic informatiu; així com els cubells necessaris per poder utilitzar el nou model de recollida.

A l’Eixample i el Mercadal ja s’estan entregant les dues targetes per habitatge o activitat per obrir els contenidors; un imant amb el calendari de les freqüències de recollida de les fraccions; un tríptic informatiu; bosses de ràfia per al vidre, els envasos i el paper; i els adhesius codificats per identificar les bosses de residus. Els establiments, locals i habitatges han d’anar al punt habilitat de la plaça Francesc Calvet i Rubalcaba per recollir el material. Un cop se’ls hi acabin els adhesius, hauran de demanar-ne més a l’Ajuntament.

Campanya informativa, web i telèfon

Alhora, el consistori ha posat en marxa la campanya informativa que porta per lema ‘Vols una ciutat sostenible i un planeta amb futur? A Girona, reciclar bé ens importa!’. Tota la informació referent al nou sistema de reciclatge s’ha recollit a l’apartat de contenidors intel·ligents i porta a porta del web de l’Ajuntament de Girona, on es poden trobar vídeos explicatius. A més, el consistori posarà a disposició dels veïns i veïnes del barri de l’Eixample, del 30 de novembre al 19 de desembre, el número de telèfon 677 744 765 per fer consultes via WhatsApp. També s’ha activat el correu electrònic residusinetejagirona@ajgirona.cat perquè tothom qui ho necessiti pugui resoldre els dubtes que no hagi pogut solucionar amb tot el material en línia disponible.

Durant els primers vint dies, hi haurà desplegats pels diferents contenidors intel·ligents 21 educadors per informar als usuaris i usuàries sobre el nou sistema i per solucionar tots els problemes que puguin sorgir.