Els Reis d’Orient tornen a desfilar per Girona

El campament reial s'ha situat al camp de Mart de la Devesa i el recorregut finalitza a la Copa

temps lectura-Temps de lectura: 5 minuts
Els tres Reis d'Orient a la Copa donant la benvinguda als nens. ACN

Els tres Reis d’Orient han tornat a desfilar pels carrers de Girona després que l’any passat es quedessin sense cavalcada a causa de les restriccions sanitàries. Aquest any, però, han passejat pels carrers a peu, a diferència d’anys anteriors. El recorregut ha d’uns 2km, aproximadament i han passejat per les vies dels barris de la Devesa, Santa Eugènia, l’Eixample i el Mercadal. Aquest any, el campament reial també ha canviat de lloc, ubicant-se al camp de Mart de la Devesa.

En aquest punt, els infants han pogut veure totes les carrosses estacionades i han saludat a Ses Majestats personalment. La cavalcada finalitza a l’esplanada de la Copa, on es faran els parlaments i també hi haurà un espectacle de llum.

Girona ha recuperat la cavalcada dels Reis d’Orients plena de novetats. La primera d’elles, la ubicació del campament reial, que s’ha traslladat de l’espai de fora muralles al camp de Mart de la Devesa. Enguany hi havia més espai per garantir distàncies entre els infants que anaven a veure el muntatge de Ses Majestats a la seva arribada a la capital catalana.

Per entrar, els més petits tenien que passar pel passeig de la Devesa i a partir d’aquí rebien una calorosa benvinguda de tota la comitiva reial amb música i ball. Una vegada dins, els infants gironins han pogut passejar-se pels tres campaments (un per cada rei) i veure totes les carrosses que tenien a punt, carregades de regals que repartiran al llarg de la nit.
Unes carrosses, però, que s’han quedar aturades a la Devesa, perquè aquest any la cavalcada ha estat a peu.

De moment, els més petits han quedat impressionats amb les tendes que han instal·lat els patges per rebre Melcior, Gaspar i Baltasar.
Molts dels presents, de fet, han celebrat la mesura malgrat la gran afluència de públic. Els més petits asseguren que l’espai és, fins i tot, millor que l’anterior i per als pares, el canvi ha estat “un encert”. “Ens els temps que corren, aquí hi ha més espai”, afirma en Quim.

A peu durant 2 km

A les sis de la tarda, Ses Majestats han deixat els seus trons per arrencar la desfilada per alguns dels carrers de la ciutat. El recorregut ha estat més similar al d’altres anys, tot i que abans el feien damunt d’una carrossa i aquest 2022 s’ha fet totalment a peu al llarg d’uns 2 km. Al llarg del recorregut, la comitiva ha convidat als infants a ballar i, sobretot, cantar la cançó de rebuda dels reis. De fet, aquest any hi havia una banda per a cada rei que anava repetint la cançó dels Reis. També s’ha estrenat una comitiva de carboners que ha tancat la cavalcada.

La sortida ha estat per la rotonda de Caterina Albert (al davant de Fira de Girona) i s’han dirigit cap a la plaça Miquel de Palol per arribar fins a l’Estació Jove. En aquest punt, Melcior, Gaspar i Baltasar s’han dirigit cap a la plaça de Poeta Marquina i han seguit per la ronda de Sant Antoni Maria Claret fins arribar al carrer de Joan Maragall en direcció a la plaça de Catalunya. En aquest punt, la comitiva reial s’ha dirigit cap al carrer de Santa Clara, han creuat la plaça de la Independència i han enfilat cap a la zona de la Copa, on s’ha fet l’acte de tancament.

Habitualment la cavalcada acabava davant de l’Ajuntament de Girona, però enguany s’ha optat per fer-ho en aquest espai més ampli. En aquest punt, l’alcaldessa els ha donat la benvinguda i Ses Majestats s’han dirigit als més petits per demanar que facin bondat i que vagin a dormir aviat si volen rebre tot allò que han demanat a la carta.

16.000 xocolatines de Jordi Roca

Una altra de les novetats d’aquest any és que no s’han repartit caramels durant la cavalcada. Per contra, els Reis d’Orient han repartit 16.000 xocolatines cedides pel pastisser Jordi Roca. N’hi havia de tres tipus diferents, una amb la imatge de cada rei, amb una recepta creada especialment pel prestigiós pastisser gironí. La de Melcior és de xocolata blanca i pols d’or; la de Gaspar, de xocolata amb llet i pàtxuli; i la de Baltasar, de xocolata negra amb pol·len de mel. A més, les xocolatines són aptes per a celíacs i per als qui pateixen intoleràncies alimentàries.

Durant les dues hores que s’ha obert al públic el campament reial també s’ha repartit encens, mirra i monedes d’or, tal com els Reis d’Orient van entregar al nen Jesús, segons marca la llegenda.

Salt també opta per una passejada reial

Girona no és la única ciutat on els reis han fet el recorregut de la cavalcada a peu. A Salt (Gironès) també han optat per aquest format més proper dels Reis d’Orient i sense repartir caramels. En el municipi gironí, els Reis han sortit a les set de la tarda des de la plaça U d’Octubre, on han tornat per finalitzar l’acte abans de començar a repartir els regals per les cases. A Llagostera (Gironès) també s’ha optat per fer un recorregut circular i s’ha modificat el traçat a causa de la situació sanitària.

Zona de baixa intensitat sensorial a Figueres

A Figueres, els Reis d’Orient han repetit el mateix format de cavalcada d’abans de la pandèmia i s’ha acabat amb un gran escenari a la Rambla. La capital altempordanesa també ha mantingut la zona de baixa intensitat sensorial a la plaça del Gra per a persones a persones amb sensibilitat als sorolls i la música alta. La comparsa ha sortit a les set de la tarda des del carrer de Borrassà i no repartirà caramels a causa de la situació sanitària.

Cavalcada estàtica a Santa Coloma de Farners

Santa Coloma de Farners ha apostat per repetir la cavalcada estàtica que van estrenar l’any passat a la zona dels Saioners des de les sis de la tarda. En aquest punt, els infants han pogut veure els tres Reis asseguts cadascú al seu tron.

A Blanes (Selva), han recuperat el format prepandèmia i Melcior, Gaspar i Blatasar han arribat a les sis de la tarda en vaixell al port del municipi. Des d’aquí s’han enfilat en una carrossa que els ha portat per alguns dels carrers més cèntrics i han acabat el recorregut davant del pessebre a la plaça dels Dies Feiners.

Al Baix Empordà, majoritàriament arriben per mar

Ses Majestats també han optat per arribar pel mar a Palamós (Baix Empordà). En aquest cas un espectacle de circ i llums ha donat la benvinguda als tres Reis a dos quarts de sis de la tarda i posteriorment s’ha fet la cavalcada.

A Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) Ses Majestats van amarrar al port aquest dimarts al vespre, com ja és habitual. Aquest dimecres s’ha mantingut la desfilada fins a la Porta Ferrada a les set del vespre.

A Banyoles, el rei negre encapçala la desfilada

La capital del Pla de l’Estany ha decidit que aquest 2022 Baltasar sigui l’encarregat de liderar la cavalcada de reis. Per primera vegada, a més, Banyoles no pinta cap membre de la comitiva i cada voluntari ha decidit a quina comitiva reial volia participar, independentment del seu color de pell. La cavalcada ha arrencat al camp de futbol vell i ha finalitzat al parc de la Muralla, en un espai més ampli que davant de l’Ajuntament.

Nova carrossa a Olot

El carboner de la cavalcada d’Olot ha estrenat carrossa aquest dimecres a la tarda. Els reis han sortit a dos quarts de set del campament reial (situat a la plaça Clarà) i han acabat arribant al Firal Petit on els esperaven els tres trons.

Per contra, el municipi de Sant Joan les Fonts ha optat per anul·lar la cavalcada. A canvi, durant tota la tarda els més petits han pogut portar la carta als Reis en una parada instal·lada a Can Miquelet, a l’aire lliure.