Els apartaments turístics gironins creuen que el pla de desconfinament és “negatiu i perjudicial” per al sector

L'ATA proposa ajudes a fons perdut per reactivar les empreses

L’Associació Turística d’Apartaments (ATA) de Girona creu que el pla de desconfinament presentat pel govern espanyol és “negatiu i perjudicial” per al sector, ja que no sortirà a compte obrir els establiments només per al públic gironí. El president de l’entitat, Lluís Parera ha afirmat que els genera “molta preocupació” que fins a finals de juny, com a mínim, no es permeti la mobilitat dels habitants de Barcelona fins a la Costa Brava. A més Parera ha recordat que “si les fronteres es mantenen tancades, el sector no se’n sortirà”. D’altra banda, des de l’ATA han proposat al govern espanyol un conjunt d’ajudes a fons perdut per tal de reactivar el sector dels apartaments turístics, com ara quedar exempts de pagar impostos durant un any.

Els apartaments turístics han mostrat la seva disconformitat amb el pla de desescalada de confinament que aquest dimarts va presentar el govern espanyol. El president de l’Associació Turística d’Apartaments (ATA) de Girona, Lluís Parera, ha valorat el document com un projecte “negatiu i perjudicial” pel sector.

El principal motiu que al·lega el col·lectiu és que bona part del mercat turístic gironí és de la demarcació de Barcelona i també internacional. D’aquesta manera, als empresaris els genera “molta preocupació” que fins a finals de juny no hi hagi mobilitat entre províncies, si les dades sanitàries son favorables en els dos territoris.

Per altra banda, també critiquen que l’Estat deixi en mans de la UE la reobertura de les fronteres. Parera ha insistit que si les connexions amb França “es mantenen mantenen tancades, el sector no se’n sortirà”.

A totes aquestes incerteses cal afegir-hi la de la situació dels treballadors que actualment se’ls ha aplicat un ERTO. El president de l’ATA ha recordat que a dia d’avui han aplicat aquest expedient perquè no podien obrir. Amb l’arribada de la fase 1, els apartaments ja podran obrir, tot i que no ho faran al 100% de la seva capacitat. Per això, els empresaris no saben què passarà amb “els treballadors que ara no es puguin incorporar”. Parera ha demanat a l’executiu espanyol que aclareixi si tots seguiran amb les mateixes condicions que fins ara o, per contra, “les empreses hauran d’assumir-ne els costos”.

El president ha constatat que amb l’anunci d’aquest pla “les reserves s’estan frenant” i moltes de les que ja s’havien fet, s’estan anul·lant a causa de la “incertesa” del projecte de desconfinament.

Propostes econòmiques a fons perdut

Per fer front a les pèrdues que s’enfronta el sector, des de l’ATA han plantejat un conjunt de propostes al govern espanyol. Es tracta d’ajudes a fons perdut que haurien de servir per salvar el sector durant aquesta temporada.

Entre les opcions que plantegen hi ha l’exempció de paga impostos durant tot un any per garantir la liquiditat de les empreses o l’ajornament del pagament de deutes amb les entitats bancàries.

També proposen flexibilitzar la contractació perquè hi hagi moviment en el mercat laboral quan s’acabi el confinament i demanen liquiditat a les empreses per aconseguir préstecs. A més, també demanen la condonació de la taxa turística.