Categories: Girona

El Trueta tanca la unitat de crítics i semicrítics

L’hospital Josep Trueta de Girona ha tancat la unitat de crítics i semicrítics que va posar en funcionament arran de la pandèmia. Aquest dimarts, l’últim pacient, un home de 75 anys, va poder passar a planta després d’estar-se 64 dies a la UCI i ser traslladat a la unitat a finals d’abril. Després de desinfectar la unitat, el Trueta va tancar-la. Però això sí, la mantindrà preparada de manera permanent per si hi ha rebrots de la covid-19 i cal tornar a posar-la en servei. Ara al Trueta hi ha catorze pacients amb coronavirus, quatre dels quals es troben en estat crític. D’altra banda, l’activitat quirúrgica ja ha recuperat la normalitat al 100% i durant aquest juny es potenciarà la cirurgia oncològica per pal·liar els efectes de la covid-19.
Toni Vidal, de 75 anys, va ingressar al Trueta per coronavirus el 31 de març. Ahir, després de 64 dies a la UCI va poder passar a planta. Primer va estar a la UCI 3, i a finals d’abril va ser traslladat a la nova unitat de crítics i semicrítics a la novena, que s’acabava de posar en marxa específicament per atendre pacients amb la covid-19.

En Toni, ahir, va ser l’últim pacient d’aquesta unitat. Un cop va quedar buida la planta, es va netejar i es va tancar. Això sí, muntada com a planta de crítics i semicrítics per si cal tornar-la a obrir. Avui al Trueta hi ha ingressats catorze pacients amb Coronavirus, quatre dels quals en estat crític.

Aquesta unitat es va obrir el 22 d’abril després d’unes obres d’urgència per poder tenir-la preparada quan abans millor. Es van habilitar catorze habitacions per a 28 pacients, amb dues tomes d’oxigen, buit i aire medicinal a totes elles, sistema d’alarma, càmeres de videovigilància per monitoritzar els pacients i una sala central per al control dels pacients.

“La posada en marxa d’aquesta unitat va ser clau per a iniciar la desescalada al Trueta ja que va permetre tancar les unitats de crítics que s’havien obert de manera provisional i concentrar-hi els pacients que estaven dispersos”, subratllen des de l’hospital. També s’hi van traslladar els pacients semicrítics, deixant alliberada la Unitat Polivalent d’Alta Intensitat de Cures. Un cop buits aquests espais, van poder recuperar l’activitat inicial.

L’activitat quirúrgica, recuperada del tot

Aquesta setmana també s’ha recuperat al 100% l’activitat quirúrgica i els quiròfans estan funcionant al mateix ritme que ho feien abans de la pandèmia, tant al matí com a la tarda. La programació quirúrgica d’aquest mes de juny s’ha adaptat a potenciar la cirurgia oncològica, per tal de pal·liar els efectes que ha tingut la covid-19 en aquest tipus de pacients.

Malgrat que durant la pandèmia no s’han deixat de fer en cap moment les operacions més urgents en pacients amb càncer, moltes havien quedat demorades. L’objectiu del centre és poder-les fer totes durant aquest mes de juny. També s’han programat altres intervencions no oncològiques de patologies preferents, com ara cirurgies cardíaques.

Pràcticament tot al 100%

La resta d’activitat del centre està pràcticament normalitzada, però part d’ella adaptada a la nova normalitat que passa per realitzar per via telefònica o telemàtica tot allò que sigui possible, que no requereixi la presència física del pacient. Així, l’activitat de consultes externes i de gabinets està funcionant al 100%.

L’únic servei que encara no ha pogut recuperar la normalitat és la rehabilitació, que es desenvolupa majoritàriament al Centre d’especialitats Güell. La setmana passada es va començar a recuperar paulatinament l’activitat presencial, de manera que ara es fa un 40% del que era habitual, per tal de poder garantir les mesures de seguretat, sobretot pel que fa al manteniment d’una distància de seguretat entre les persones.

Entre les visites presencials, es prioritzaran els tractaments més urgents com ara fractures, cirurgies, amputats, ictus, lesionats medul·lars i lesions del nervi perifèric. Pel que fa als pacients més banals, es potencia l’atenció telemàtica: aquests pacients són valorats pel fisioterapeuta, que els pauta exercicis per fer als seus domicilis i els controla l’evolució cada tres setmanes.

Redacció

La Ciutat és un diari de proximitat que cobreix tota l'actualitat local de les poblacions de Barcelona, Tarragona, Lleida, Terres de l'Ebre, Baix Gaià, Baix Penedès i Reus.

Missatges recents

Es prorroguen els treballs de la comissió d’estudi d’ordenació del territori i urbanisme

Els grups parlamentaris Demòcrata, de Concòrdia, Socialdemòcrata, de Ciutadans Compromesos i Andorra Endavant, i el conseller general no adscrit, Víctor…

9 hores fa

La Diputació de Tarragona impulsa la renaturalització de l’Albereda de Santes Creus

Reorientar l'Albereda de Santes Creus cap a usos mediambientals i pedagògics, d'acord amb l'alt valor natural d'aquest espai natural protegit.…

9 hores fa

La Generalitat preveu ampliar el nombre de places a La Vinyota, a Mollet del Vallès

La delegada del Govern a Barcelona, Pilar Díaz, ha visitat Mollet del Vallès aquest 6 de maig amb l’objectiu de…

10 hores fa

Barcelona obre les votacions dels projectes dels pressupostos participatius

Els veïns i les veïnes de Barcelona podran votar del 12 al 17 de maig, és a dir, la setmana que ve,…

10 hores fa

La 38a Setmana Medieval de Montblanc tanca amb rècords de participació

La 38a edició de la Setmana Medieval de la Llegenda de Sant Jordi ha omplert els carrers de Montblanc amb…

10 hores fa

Torredembarra i la Fundació Onada renoven el conveni per la inserció laboral de col·lectius vulnerables

L’Ajuntament de Torredembarra, a través de la Regidoria d’Acció Social i Igualtats, i la Fundació Privada Onada han renovat el…

10 hores fa

Esta web utiliza cookies.