Dimecres, 29 de maig de 2024
És notícia

El Trueta i el Santa Caterina ja han fet prop de 3.000 vídeoconsultes amb una nova eina creada durant la pandèmia

150 professionals ja fan servir el sistema que permet fer consultes externes a distància amb una sala d'espera virtual

Una de les vídeoconsultes que s’estan fent des dels hospitals Trueta i Santa Caterina amb la nova eina desenvolupada durant la pandèmia. Foto ACN
Els hospitals Josep Trueta de Girona i Santa Caterina de Salt (Gironès) ja han fet prop de 3.000 vídeoconsultes amb una nova eina creada durant la pandèmia. Més de 150 professionals dels dos centres ja utilitzen aquest sistema, que ha creat l’Institut Català de la Salut (ICS), i que permet fer consultes externes a distància a través d’una sala d’espera virtual.
El pacient es connecta amb el mòbil, mentre que el metge pot decidir atendre’l des del telèfon o l’ordinador (tant si es troba presencialment a l’hospital o fa teletreball). El sistema s’implantarà a disset hospitals d’arreu de Catalunya, entre els quals els vuit de l’ICS. A més, se n’estan fent actualitzacions; l’última, permet compartir pantalla i fer un xat amb el pacient.
Més de 150 professionals dels hospitals Josep Trueta de Girona i Santa Caterina de Salt ja han incorporat al seu dia a dia la nova eina de vídeoconsultes que va començar a desenvolupar el Centre de Competències Funcionals de l’Institut Català de la Salut (ICS) durant la pandèmia. Es preveu que el sistema s’implanti a disset hospitals d’arreu de Catalunya, entre els quals els vuit de l’ICS.

Aquest programa es va començar a desenvolupar en plena crisi del coronavirus davant de la necessitat de poder gestionar i atendre les consultes externes de forma no presencial. Aquesta eina té la particularitat que està integrada al sistema SAP Argos; és a dir, a l’estació clínica de treball dels professionals mèdics. D’aquesta manera, compleix amb tots els requeriments de seguretat necessaris. Aquesta integració en facilita la seva utilització i és molt intuïtiva.

A l’hora en que el pacient té programada una cita de vídeoconsulta, el professional envia un missatge de text codificat (SMS) al mòbil de l’usuari. I en aquest moment, el pacient entra a una sala d’espera virtual. És el professional qui decideix quan inicia la videotrucada i comença la vídeoconsulta, en funció dels pacients que té a la sala d’espera virtual. El pacient es connecta amb el mòbil, mentre que el professional pot decidir fer-ho a través de l’ordinador (al lloc de treball o des de casa si està fent teletreball) o des del mòbil.

Fins a dia d’avui entre els hospitals Trueta i Santa Caterina s’han fet prop de 3.000 vídeoconsultes (1.324 al Trueta i 1.430 al Santa Caterina). A l’Hospital Trueta en aquest moment hi ha una cinquantena de facultatius que tenen el sistema habilitat per fer vídeoconsultes, i al Santa Caterina un centenar més.

Compartir pantalla i fer un xat

Els hospitals Trueta (gestionat per l’ICS) i el Santa Caterina (que depèn de l’Institut d’Assistència Sanitària, l’IAS) són els centres que tenen més avançada la implantació de l’eina, que està en fase de millores a partir de les aportacions dels mateixos professionals. Així, a la darrera versió s’ha incorporat la possibilitat de compartir amb l’usuari la pantalla que visualitza el professional (i per exemple, poder ensenyar el resultat de les proves que s’ha fet el pacient) i fer un xat entre el professional i el pacient.

A més, s’està treballant perquè el pacient també es pugui connectar a través de l’ordinador (no només amb el mòbil) o una tauleta. I que es pugui enviar informació, com ara documents de peticions d’analítiques, perquè es puguin cursar a l’atenció primària.

Paral·lelament s’està treballant amb la nova estació de treball clínica que ja portarà integrada aquesta nova eina de vídeoconsulta en format web i es preveu que el Trueta sigui l’hospital que faci la prova pilot per implantar aquesta plataforma a partir d’octubre.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Ciutadans Salou demana a la Generalitat que no autoritzi la concentració d’ANC

Notícia següent

L’Audiència Nacional arxiva la investigació contra Aragonès per injúries a la corona

Notícies relacionades