Catalunya torna a encapçalar la llista dels premis Porc d’Or

Per quart any consecutiu, la Granja Sant Martí, de Pinsos Grau, de Sant Martí de Centelles (Osona) ha obtingut el Porc d'Or a la Màxima Productivitat

 Un any més Catalunya ha tornat a encapçalar la llista de guardonats en els premis Porc d’Or, amb un total de 21 estatuetes, en el marc de la 24a gala de lliurament d’aquests premis celebrada a Segòvia. La Granja Sanglas de Zamora, del Grup Batallé, ha estat distingida amb el Porc d’Or amb Diamant 2017, sent reconeguda d’aquesta manera com la millor explotació porcina de l’Estat. Per quart any consecutiu, la Granja Sant Martí, de Pinsos Grau, de Sant Martí de Centelles (Osona) ha obtingut el Porc d’Or a la Màxima Productivitat, després d’assolir la xifra de 37,86 garrins deslletats per truja i any. El premi especial Porc d’Or del Ministeri d’Agricultura se l’ha endut enguany la granja aragonesa La Puebla-Agropecuaria del Isábena, mentre el nou premi especial Porc d’Or Zoetis a la Innovació ha anat cap a Albacete, en concret al Grup Sanchiz Godella València, d’Afrivall-Vall Companys Grup. Els premis Porc d’Or, organitzats per l’IRTA amb el suport de Zoetis i Interporc, reconeixen l’excel·lència en la producció porcina en l’àmbit de l’estat espanyol.

Segòvia ha acollit aquesta nit la gala de lliurament dels premis Porc d’Or 2017, en la qual han assistit més de 800 professionals del sector porcí estatal. Durant l’acte s’han entregat 49 guardons a un total de 38 explotacions de porcí de set comunitats diferents. Aquests premis, organitzats per l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) amb el suport de l’empresa Zoetis i Interporc, reconeixen l’excel·lència en la producció porcina a l’Estat.

La màxima distinció, el Porc d’Or amb Diamant l’ha obtingut en aquesta ocasió la Granja Sanglas, del Grup Batallé, ubicada a Zamora. Aquest guardó es lliura a la considerada entre totes les explotacions nominades com la millor en termes generals. La Granja Sanglas, que va iniciar la seva activitat el 2012 i compta amb un cens de 3.300 reproductores, “engloba producció, rendibilitat, respecte mediambiental, benestar animal, bon equip humà, alt nivell de tecnificació i elevats estàndards sanitaris”, segons ha declarat el jurat.

La Granja Sant Martí, de Pinsos Grau, situada a Sant Martí de Centelles, ha renovat el seu rècord i ha guanyat per quart any consecutiu el Porc d’Or a la Màxima Productivitat, amb la xifra de 37,86 garrins deslletats per truja i any. En termes de Sanitat, Benestar Animal i Medi Ambient, la granja aragonesa La Pobla-Agropecuària del Isábena, de l’empresa Mazana Piensos Compuestos, ha rebut el premi especial Porc d’Or del Ministeri d’Agricultura. El recent incorporat premi Porc d’Or Zoetis a la Innovació ha anat a parar a Albacete, en concret al Grup Sanchiz Godella València, de l’empresa Afrivall-Vall Companys Grup.

A més dels quatre premis especials, s’han lliurat 45 guardons atenent als criteris de taxa de parts, productivitat numèrica i garrins deslletats per truja de baixa. El primer, segon i tercer classificat en les cinc categories en què es divideixen els premis han rebut una estatueta d’or, plata i bronze, respectivament.

Les explotacions catalanes s’emporten 21 guardons, 8 més que en l’edició del 2016

Un any més, Catalunya torna a encapçalar la llista de premiats en els Porc d’Or. En aquesta edició del 2017, les explotacions porcines catalanes han obtingut un total de 21 guardons (nou estatuetes d’or, sis de plata i sis de bronze), vuit més que al 2016. En concret, dotze han anat a parar a Barcelona, cinc a Lleida, tres a Girona i un a Tarragona. Aragó se situa en segona posició, amb set premis Porc d’Or; seguit per Castella i Lleó, amb sis estatuetes; Navarra s’ha obtingut cinc; Galícia ha rebut tres premis en aquesta edició, mentre Castella la Manxa i la Rioja, han guanyat dos i un guardons, respectivament. De les prop de 100 explotacions nominades en aquesta edició, finalment 38 granges han aconseguit ser reconegudes amb un dels guardons.

Els premis Porc d’Or s’han consolidat com el gran esdeveniment anual del sector ramader en general, i porcí en particular en l’àmbit estatal. En aquesta ocasió, l’acte de lliurament ha comptat amb la participació de la ministra d’Agricultura, Isabel García Tejerina, del president de l’Organització Interprofessional Agroalimentària del Porcí de Capa Blanca (Interporc), Manuel García, i del director general de l’IRTA, Josep María Monfort, entre altres autoritats.

La concessió d’aquests guardons es basa en el BDporc (Banc de Dades de Referència del Porcí Espanyol), a través del quals s’analitzen actualment les dades de 850.000 reproductores, repartides en 700 explotacions d’arreu del territori estatal. Els premiats han estat seleccionats per un jurat integrat per professionals i reconeguts experts de la indústria porcina, la recerca ramadera i l’administració.

L’IRTA va crear els premis Porc d’Or el 1994 amb l’objectiu de reconèixer el treball d’aquelles empreses i explotacions de porcí que, amb a la seva professionalitat i esforç i amb la utilització de les millors tècniques de producció, són capaces de superar els nous reptes que contínuament apareixen en el desenvolupament d’aquesta activitat, actuant com a puntes de llança del sector porcí estatal. Actualment aquests premis constitueixen tot un referent per a les empreses i granges de porcí, que veuen en ells un reconeixement a l’excel·lència en el treball.