Un esplèndid muntatge floral al pati de les Magnòlies de la Generalitat a Girona

El muntatge que ja s'ha exposat a Bèlgica i portarà a Girona 1.660 azalees i 12 llorers

La ciutat flamenca de Gent va iniciar al 2015 una col·laboració amb el ‘Girona, Temps de Flors’. Tot va començar amb la intenció de canviar el model del prestigiós festival belga ‘Floraliën’ i va continuar amb uns llaços que van permetre que en aquella edició el claustre del monestir de Sant Daniel acollís una espectacular creació amb més d’un miler d’azalees i globus florals. El projecte continuarà enguany. Els promotors del certamen portaran, en aquesta ocasió al pati de les Magnòlies de la Generalitat a Girona, un muntatge que ja han exposat a Bèlgica i que comptarà amb 1.660 azalees vermelles i blanques.

La 62ena edició de l’exposició floral gironina, que se celebrarà del 13 al 21 de maig, tindrà, a més, una altra novetat. L’Associació de Puntaires de les Comarques Gironines ha decidit col·laborar-hi d’una manera especial. Vuit escoles de diferents punts de Catalunya presentaran una punta de grans dimensions que representarà una filera de pomeres gairebé a mida real. L’escenari on es podrà veure l’espectacular creació floral serà darrera l’absis del monestir de Sant Pere de Galligants.

El Floraliën de Gent està considerat el festival degà de la planta i la flor de Bèlgica. Organitzat per la Societat Reial per a l’Agricultura i l’Horticultura del país, fins l’any passat es desenvolupava com una fira eminentment comercial amb muntatges als pavellons florals de la ciutat, que es podien visitar durant dues setmanes. Els seus promotors volien repensar el model i arran d’unes visites al ‘Girona,Temps de Flors’ van decidir que la línia a seguir havia de passar per obrir el festival a la ciutat.

“Al 2016, van començar a treure la fira als carrers i places de Gent. Van tenir mala sort perquè va ploure molt però, tot i així, va ser un gran espectacle perquè la gent va valorar molt que impliqués a tota la ciutat”, assegura la Mercè Rovira. Ella, juntament amb el seu marit, ha exercit durant anys de nexe entre els floristes d’aquesta zona i les comarques gironines.

L’any 2015 es van iniciar les col·laboracions entre ambdues ciutats i Gent va portar un espectacular muntatge floral al claustre del monestir de Sant Daniel. Més d’un miler d’azalees van omplir l’equipament amb una proposta que buscava, alhora, jugar amb el simbolisme del mil·lenari del monestir i el número d’edicions de la mostra, en aquell cas amb 60 globus amb flors.

Les relacions es mantindran en aquesta edició. Per a aquesta ocasió han decidit portar un muntatge que ja s’ha exposat a Bèlgica i que portarà a Girona 1.660 azalees i 12 llorers. La intenció és que siguin flors blanques i vermelles però es decidirà a darrera hora, depenent de l’estat de floració de les plantes. El pressupost de la creació floral serà d’uns 6.000 euros.

El muntatge se situarà al centre del pati de la Magnòlies de la Generalitat i tindrà una base de gespa. “Comptarà amb uns volums sobre els quals hi haurà uns anells de grans dimensions amb les azalees”, ha avançat Rovira. “Estem segurs que, de nou, serà un muntatge espectacular”, afegeix.

Una filera de pomeres fetes amb puntes

Aquesta no serà l’única novetat del ‘Girona, Temps de Flors’. El festival, que se celebrarà del 13 al 21 de maig, tindrà enguany una nova col·laboració: un muntatge floral amb punta de coixí promoguda per l’Associació de Puntaires de les Comarques Gironines. L’entitat hi col·laborava des del 1996 de manera ininterrompuda fins fa uns tres anys, quan per problemes d’espai van deixar de participar-hi.

“Volíem tornar-hi i col·laborar i vam pensar que una bona manera era fer un muntatge que combinés puntes i flors”, explica Rovira. Per fer-ho, van convidar a totes les associades. L’èxit va ser superior a l’esperat. Un total de vuit escoles participaran en el muntatge. Entre elles, les Puntaires del Tec de la Catalunya Nord; l’Escola Tramuntana de Figueres; l’Associació de Puntaires de Llançà; la de la Bisbal d’Empordà; la de la Garriga; les Dones del Castell de Bellcaire, les Puntaires del Maresme i les de Llagostera.

Cada centre elaborarà una de les vuit pomeres que composaran la filera. El muntatge, que porta el mateix nom ‘Les Pomeres’, farà uns 17 metres i simularà una plantació real, “amb estaques de fusta incloses”. Cadascun dels arbres tindrà amb un disseny diferent, que ha ideat l’Escola Superior de Disseny i Art Llotja de Barcelona, amb qui l’entitat col·labora.

Una muntatge “arriscat”

Rovira admet que s’han “arriscat” i que és la primera vegada que fan un treball col·lectiu d’aquestes característiques. De fet, diu, no els consta que s’hagi fet mai un muntatge similar a Catalunya. Sí que n’han vist, en canvi, en d’altres punts d’Europa com la ciutat belga de Bruges.