Creix el nombre d’estudiants amb discapacitat a la UdG

Des de l'entitat Multicapacitats destaquen el "compromís" de la universitat i exigeixen llocs de feina ben remunerats

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
L'estudiant de Ciències Poítiques, Isaac Pedrós, caminant per la Facultat de Dret de la Universitat de Girona. ACN

El nombre d’estudiants amb alguna discapacitat ha crescut de manera exponencial els darrers anys a la Universitat de Girona (UdG). En concret, aquest curs ja en son 182 i esperen superar els 200 el 2022. En aquest sentit, el creixement d’aquest col·lectiu ha estat “exponencial” els darrers cursos, i és que fa encara no quinze anys només eren sis. Des de l’entitat Multicapacitats, que dona suport i assessora aquests joves que volen fer una carrera, destaquen el compromís de la UdG i ressalten que la formació amb la que acaben “és la mateixa”. “Exigim doncs, que no se’ns tracti com a persones subvencionades i se’ns ofereixin llocs de feina ben remunerats”, assenyala el president de l’entitat, Isaac Padrós.

Fa quinze anys la UdG comptava amb sis estudiants amb discapacitat, ara n’hi ha 182 i tot apunta que l’any vinent se superaran els 200, una xifra “impensable” fa una dècada, segons explica el president de Multicapacitats, Isaac Padrós. I és que la integració d’aquest col·lectiu a la vida universitària ha estat “exponencial” els darrers anys. Institució i entitats han treballat colze a colze per aconseguir-ho i adaptar els temaris als alumnes que ho necessiten.

Padrós assenyala que la relació és “molt estreta” i es mostra “satisfet” dels resultats que s’estan aconseguint, però reconeix que encara “tot just estem al principi”. “A la Universitat de Girona s’està fent molt bona feina i els treballadors tenen una especial sensibilitat per acollir-nos”, remarca.

El president de Multuicapacitats deixa clar que no tenen exàmens més assequibles que la resta de companys de la carrera, sinó que se’ls facilita l’accés a la informació. “El que ens permeten poder llegir i estudiar adaptant els continguts a la discapacitat. Després fem l’examen com la resta”, explica Padrós.

Feines millor qualificades

Tot i que ucada vegada és més fàcil poder fer una carrera per a aquelles persones amb discapacitat, la realitat és “crua” un cop acaben els estudis. Padrós lamenta que no es compleixi la llei general del discapacitat a l’empresa privada i que això suposi que es contracti aquestes persones per a llocs de feina amb millors remuneracions.

“El dia de demà hem de poder optar a treballs qualificats. No pot ser que se segueixi associant una persona discapacitada amb aquell que rep una subvenció de l’estat. Hem de revertir aquesta situació”, ha remarcat el president de Multicapacitats.

“Captar alumnes als instituts”

Un dels objectius de l’entitat és promoure que els joves que estan als instituts i tenen inquietud per fer una carrera, no deixin d’intentar-ho per falta d’informació. Per evitar-ho, des de Multicapacitats fan diverses accions a escoles i instituts per explicar les facilitats que posa la UdG per poder adaptar els estudis a persones amb alguna discapacitat, més enllà del 2% de places per carrera que reserven.