Girona generarà energia verda aprofitant les antigues turbines dels rius

  És una de les 44 accions del pla per mitigar el canvi climàtic, que es marca com a objectiu reduir un 42% els gasos d'efecte hivernacle el 2030

  temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
  L’Ajuntament de Girona ha presentat el Pla d’acció per al clima i l’energia sostenible de Girona (PACES). Es tracta d’una proposta amb més de 40 accions previstes per mitigar els efectes del canvi climàtic a la ciutat, amb l’horitzó de reduir un 42% els gasos d’efecte hivernacle a Girona l’any 2030. Una de les accions que emprendrà el consistori és aprofitar les antigues turbines de rius com la de la Marfà. Des del consistori, es contractarà electricitat verda per a equipaments municipals, s’instal·laran cobertes verdes en equipaments propis i es substituiran progressivament les calderes de gasoil per biomassa o gas natural. Segons les darreres dades del consistori, des del 2005 i fins el 2014 s’ha reduït un 5% les emissions totals de CO2 i han disminuït un 16% les emissions per càpita. El PACES s’haurà d’aprovar per ple.

  L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i el regidor de Paisatge i Hàbitat Urbà, Narcís Sastre, han presentat aquest matí les línies estratègiques del nou Pla d’acció per al clima i l’energia sostenible de Girona (PACES), que es preveu que es porti a aprovació en el proper ple.

  Els objectius principals del pla són aconseguir una reducció d’un 42% dels gasos d’efecte hivernacle a Girona per a l’any 2030; emprendre accions d’eficiència energètica i energies renovables al municipi i la integració de les mesures de mitigació i adaptació al canvi climàtic.

  Segons les darreres dades disponibles, a la ciutat s’han reduït un 5% les emissions totals de CO2 (dades de 2014, respecte el 2005) i han disminuït un 16% les emissions per capita. Pel que fa estrictament a l’àmbit de l’Ajuntament de Girona, en el mateix període s’han reduït les emissions totals en un 52%.

  “El pla vol protegir les generacions futures i salvaguardar els seus drets, sobretot la seva qualitat de vida” ha declarat l’alcaldessa, Marta Madrenas, que remarca que el pla “no és una declaració d’intencions” sinó un recull d’accions “concretes i factibles”. Madrenas ha dit que el lideratge el portarà l’ajuntament però que serà “essencial” la col·laboració público-privada per tirar endavant el pla. “Volem una ciutat molt més caminable, segura i amable, i pedalable”m ha remarcat. En aquest sentit, ha avançat que volen fer més vies pedalables, més aparcament dissuasoris i estacions de Girocleta.

  Accions concretes
  Entre algunes de les accions del pla, destaca la voluntat de recuperar antigues turbines de rius (com la de la Marfà) per generar energia verda. Entre d’altres iniciatives per mitigar els efectes del canvi climàtic també hi ha el compromís de contractar electricitat verda a l’àmbit municipal, la instal·lació de cobertes verdes en equipaments municipals, la renovació eficient del parc mòbil del municipi, i la generació d’energia renovable o la substitució de calderes de gasoil en equipaments municipals per biomassa o gas natural. Aquest any ja es canviarà la caldera de l’escola Carme Huguet. En total, el pla preveu 44 accions.

  Tal com ha explicat el regidor Narcís Sastre, el pla presenta el desplegament d’actuacions que ja estan en marxa i actuacions que s’emprendran properament. “Es tracta d’un document realista, perquè s’adapta als recursos de l’ajuntament, i ambiciós, perquè no perd l’horitzó de la reducció del 40% de les emissions de CO2”, ha valorat.