Girona ha detectat 240 casos de maltractament a gent gran durant el 2024

El perfil més comú de maltractament és una dona major de 75 anys que conviu amb la persona agressora

12 de juny de 2025 a les 14:55h

El registre de casos de maltractamenta gent gran de les comarques gironines n'ha detectat 240 al llarg del 2024. Es tracta d'una eina elaborada per la Comissió tècnica pels drets i el bon tracte a les persones grans amb l'objectiu d'unificar criteris i facilitar la recollida de dades per poder dissenyar estratègies per combatre aquestes situacions. Un cop analitzades, la Fundació Salut Empordà exposa que el perfil principal de persona maltractada és una dona major de 75 anys que conviu amb la persona agressora, que sol ser del nucli familiar i de confiança de la víctima (parella, fills o altres familiars). A més, han detectat que en la majoria dels casos hi ha més d'un tipus de maltractament al mateix temps.

El maltractament psicològic és el més freqüent (en dos de cada tres casos), seguit de l'econòmic i del físic. El 80% dels casos han estat identificats des de serveis socials i la resta a l'atenció sanitària.

La comissió tècnica està integrada per personal tècnic dels diferents ens locals de les catorze àrees bàsiques de serveis socials i de la regió sanitària de Girona, amb la col·laboració de l'Institut de Recerca Glòria Compte de la Fundació Salut Empordà i la Generalitat.

El registre es va unificar l'any passat a la demarcació de Girona a través de la plataforma Research Electronic Data Capture (REDCap), gestionada per la Fundació Salut Empordà. L'objectiu fonamental és disposar de dades concretes sobre la realitat de la situació de les persones grans a les comarques gironines per poder impulsar respostes adequades a les problemàtiques detectades.

El total de casos de maltractaments a avis durant l'any anterior han estat 240. El registre inclou aspectes vinculats a la identificació dels serveis detectors i que gestionaran els casos, dades descriptives de les víctimes, tipologia de maltractaments, informació bàsica de l'agressor o qui perpetra els maltractaments.

A partir de les dades recollides, l'institut de recerca Glòria Compte, conjuntament amb la Comissió, ha elaborat un informe amb les dades que ajuden a tenir una visió de les situacions de maltractament que pateixen les persones grans a les comarques gironines.

En relació amb les dades concretes de l'Alt Empordà, la Fundació Salut Empordà informa en un comunicat que la mitjana d'edat de les víctimes és de 75,4 anys i el 83,8% són dones. En el 67,2% dels casos hi ha convivència amb la persona agressora i en sis de cada seu, són descendents.

Dels diferents tipus d'abusos, negligències i maltractaments identificats, el maltractament psicològic ha estat el més freqüent (69,2%), seguit de l'econòmic (50%) i el físic (28,8%). La majoria dels registres (68%) presenta dos o més tipus de maltractaments.

Aquest divendres, amb motiu del dia mundial contra el maltractament a les persones grans (que és el 15 de juny), set municipis de l'Alt Empordà es converteixen en el punt de partida de caminades pels drets de les persones grans de forma simultània. Són Castelló d'Empúries, amb la participació de Fortià; Figueres, amb Vilamalla, el Far d'Empordà i Vilafant; Peralada, amb Vilabertran, i a més hi ha la Jonquera, l'Escala, Llançà i Roses.

L'activitat, oberta a tothom, busca sensibilitzar la ciutadania sobre els drets de les persones grans.

Sobre l'autor
C CIUTAT
Redacció
Veure biografia
El més llegit