Dilluns, 22 d'abril de 2024
És notícia

Foment dona llum verda al baixador del TAV a l’Aeroport de Girona

Avatar photo

El ministre confirma que ha donat instruccions a Adif perquè se signi el conveni amb la Generalitat i creu que la nova infraestructura és "molt raonable"

El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, ha anunciat que el projecte de fer un baixador del TAV a l’Aeroport de Girona va per bon camí. Segons ha manifestat, ja ha donat instruccions a Adif per tal que desencalli el conveni que s’ha de signar amb la Generalitat per tirar endavant l’obra. Aquest baixador és una projecte que impulsa i paga el Govern (costaria entre 9 MEUR i 11 MEUR) però necessita el permís d’Adif, que és el titular de les vies. La signatura del conveni està encallada des de fa més de dos anys. Aquest dilluns, durant la reunió de la Taula del Corredor Mediterrani, el ministre de Foment ha qualificat el projecte “d’idea molt raonable” i ha afegit que compta amb el vistiplau tant d’Aena com del mateix ministeri. La creació d’aquesta nova estació d’alta velocitat a l’Aeroport de Girona és una de les obres incloses en l’agenda catalana del Corredor Mediterrani. Segons les estimacions de la Generalitat, tindria una demanda de 950.000 viatgers anuals.
El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, ha confirmat que ja ha donat instruccions a Adif per tal que desencallin la signatura del conveni amb la Generalitat per poder construir un baixador del TAV a tocar de l’Aeroport de Girona. La Generalitat té a punt el projecte des del 2013 però no ha pogut avançat en la tramitació de les obres perquè cal un protocol entre les dues administracions, ja que les vies són titularitat d’Adif.

“Crec que és una idea molt raonable, em consta que Aena també està en contacte amb la Generalitat i així ho considera, com també ho creu el ministeri”, ha afirmat el ministre durant la reunió plenària de la Taula del Corredor Mediterrani. El ministre ha afegit també que cal “caminar cap a l’acord” per tal de reforçar les connexions de l’aeroport de Girona.

Dos anys esperant la signatura
El Govern fa anys que hi va al darrere perquè creu que és una aposta important per rellançar l’aeroport gironí, que seria el primer de tot l’estat espanyol connectat amb l’alta velocitat. Aquest baixador, a més, situaria l’aeroport en un lloc estratègic: a només 30 minuts de Barcelona i a 50 minuts de la Catalunya del Nord.

La Generalitat sosté que és una obra “viable” perquè es preveu una demanda estimada de 950.000 passatgers anuals. D’aquests, 726.000 serien usuaris de l’aeroport i, la resta, viatgers d’alta velocitat que s’aturarien o agafarien el tren en aquest estació. El cost d’aquest baixador estaria entre els 9 MEUR i els 11 MEUR, que aportaria íntegrament la Generalitat.

La nova estació es faria aprofitant l’actual PAET (Punt d’Avançament i Estacionament de Trens) i estaria situada a només dos quilòmetres de l’aeroport. En aquest punt, les vies ja estan construïdes i només cal adequar l’espai construint els edificis per a serveis, l’aparcament (amb unes 500 places), adequar les dues andanes laterals i fer els accessos (amb un pas inferior sota les vies, escales i dos ascensors). La connexió entre l’estació i la terminal aèria es farà mitjançant autobusos llançadora, que trigaran només cinc minuts

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Dos lladres armats atraquen una sucursal bancària a la Devesa i retenen gent a l’interior

Notícia següent

Les embarcacions cremades al Port no podran reflotar fins d’aquí una setmana

Notícies relacionades