Dimarts, 23 d'abril de 2024
És notícia

Figueres apuja l’IBI un 2,1%

L'equip de govern calcula que la mesura afectarà uns 300 immobles

Imatge d’arxiu de la façana de l’Ajuntament de Figueres. Foto: Cedida.

Figueres actualitzarà l’impost sobre béns immobles (IBI) amb l’IPC, amb un increment del 2,1%, i gravarà més els grans espais comercials, magatzems, oficines i indústries a partir de l’any que ve. L’equip de govern (ERC, PSC, Guanyem Figueres i Canviem Figueres) ho ha aprovat per ple amb els vots en contra de Junts per Figueres i Cs i l’abstenció dels tres regidors no adscrits.

La modificació de les ordenances preveu per als immobles utilitzats com a magatzems, aparcaments o comerços amb un valor cadastral d’un mínim de 200.000 euros; els industrials amb un valor d’almenys 500.000 euros i les oficines, amb un valor cadastral de 400.000 euros, un tipus de gravamen superior. El govern municipal calcula que afectarà uns 300 immobles.

L’Ajuntament de Figueres ha aprovat una actualització dels impostos i taxes per a l’any que ve d’acord amb l’IPC. L’increment suposa, a la pràctica, un augment del 2,1% i, en el cas de l’IBI, es tradueix en un tipus de gravamen que passarà del 0,84% en les finques urbanes al 0,86% i en les rústiques, del 0,71% al 0,73%. “La mesura es pren per equiparar els ingressos i la despesa pública i contrarestar la pèrdua de poder adquisitiu”, ha assegurat la regidora d’Hisenda, Maria Gratacós durant la presentació de la modificació de les ordenances fiscals.

La modificació de l’ordenança que regula aquest impost, però, també tindrà conseqüències sobre les grans superfícies. En concret, aquelles destinades a usos comercials, industrials, magatzems, aparcaments i oficines, amb valors cadastrals més grans (d’entre 200.000 i 500.000 euros), se’ls aplicarà un tipus de l’1,10%. L’equip de govern calcula que la mesura afectarà uns 300 immobles dels 33.600 que hi ha a la ciutat.

Gratacós ha remarcat que hi ha altres ciutats com Girona que ja estan aplicant aquesta mesura i l’alcaldessa, Agnès Lladó, ha afirmat que es tracta de que “qui més té, més pagui”. “És el principi de solidaritat”, ha afegit Lladó. En aquest sentit, ha explicat que han decidit excloure d’aquest usos els establiments hotelers perquè han estat uns dels més perjudicats per la pandèmia.

Crítiques de l’oposició

L’oposició, però, ha criticat durament l’increment dels impostos per al 2022. El portaveu de Junts per Figueres, Jordi Masquef, ha dit que la situació actual no és la “més idònia” per “fer pagar més a les economies domèstiques” i ha posat en dubte que pujar la pressió fiscal garanteixi una major recaptació.

En relació a això, ha dit que pot propiciar que més gent marxi a viure a pobles de l’entorn, que “dimiteixi de Figueres”. A més, ha criticat que es gravi més a les grans superfícies. “A les grans empreses no els suposarà res però hi ha determinades zones industrials propietat de figueres que també es veuran afectades”, ha insistit.

Per la seva banda, el portaveu de Cs, Héctor Amelló, ha afirmat que estan convertint Figueres en un “infern fiscal”. “L’any passat van pujar un 6,5%, aquest any més d’un 2% i ara redoblen l’aposta perquè les persones que tinguin un local gran, el que faran és fotre’ls el pal”, ha dit.

A tall d’exemple, ha afirmat que uns magatzems amb un valor cadastral de 200.000 euros, pagarà uns 500 euros més del que actualment paga o que per a unes oficines amb un valor de 400.000, pagaran més de 1.000 euros més. “Estem parlant que en dos exercicis hi ha hagut una pujada del 40%, un 40% és una actualització?”, s’ha preguntat Amelló.

Lladó, però, ha defensat la mesura i ha negat que l’estiguin convertint en un infern. “Jo crec que el que hem de fer és convertir-la en un bon lloc per viure i calen els recursos necessaris per posar la ciutat al dia”, ha afegit.

Els tres regidors no adscrits

El ple d’aquest dilluns ja ha comptat amb la participació dels ex regidors de Junts per Figueres com a regidors no adscrits. Tots tres s’han abstingut en la votació i Carles Arbolí ha afirmat que calia una política fiscal més “justa i efectiva”. En aquest sentit, ha dit que no volia entrar en debats sobre si els impostos eren més o menys cars sinó que calia centrar el debat en si són “efectius”. “Crec que hi ha marge per fer unes ordenances fiscals més flexibles i adaptades a la realitat social de la ciutat”, ha afegit.

Bonificacions per a l’aprofitament de renovables

D’altra banda, la modificació de les ordenances per a l’any que ve també preveu bonificacions de l’IBI de fins al 50% per als propietaris que facin obres als seus habitatges per instal·lar-hi sistemes d’aprofitament elèctric de l’energia solar o per a aquells que comptin amb certificats energètics.

Pel què fa a l’impost sobre activitats econòmiques, es preveu una bonificació del 30% de la quota a les empreses que hagin augmentat el nombre de treballadors amb contracte indefinit en “un mínim del 20%”. I del 50% per a aquelles que utilitzin o produeixin energia a partir d’instal•lacions per a l’aprofitament d’energies renovables.

També es bonificarà un 75% la quota de l’impost sobre vehicles elèctrics de tracció mecànica als titulars de vehicles de zero emissions de CO2. Les ordenances preveuen, a més, un bonificació del 95% sobre la quota de l’impost de construccions, les instal•lacions voluntàries de sistemes d’aprofitament tèrmic o elèctric de l’energia social, d’acord amb les normes urbanístiques del planejament vigent, entre d’altres.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Castelló d’Empúries suspèn durant un any les llicències de producció de renovables

Notícia següent

L’Hospitalet de Llobregat presenta un nou pla d’ocupació per a 18 persones

Notícies relacionades