Figueres aprova el pressupost de 65 MEUR per al 2022

Els grups de Junts per Figueres i Cs voten en contra dels comptes

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts
Imatge d'arxiu de la façana de l'Ajuntament de Figueres. Foto: Cedida.

L’equip de govern (ERC, PSC, Canviem Figueres i Guanyem Figueres) ha aprovat inicialment el pressupost de 65 MEUR per al 2022 amb el suport anunciat dels tres regidors no adscrits. Els grups de Junts per Figueres i Cs, en canvi, hi ha votat en contra i s’han mostrat crítics amb els comptes. L’alcaldessa, Agnès Lladó, ha defensat els comptes, que ha qualificat “d’expansius” i que posen “els ciutadans al centre”. A grans trets, el pressupost preveu destinar 6,8 MEUR a inversions, una dada inferior a la de l’actual exercici (13,95% menys) i entre les principals actuacions, contempla millores a l’espai i serveis públics, en equipaments culturals, un pla de xoc per equipaments esportius o la futura escola Carme Guasch.

Llum verda al pressupost per a l’any que ve. El ple ha aprovat per àmplia majoria els comptes. A banda de l’equip de govern, ha comptat amb el suport dels tres regidors no adscrits. En canvi, els grups de Junts per Figueres i Cs hi ha votat en contra.

Durant la sessió, l’alcaldessa ha defensat els comptes i ha assegurat que posen les persones “al centre de la política” per “donar resposta a les necessitats socials i econòmiques provocades per la pandèmia”. Posant fi, ha afegit, “a una manca de polítiques dedicades a les persones que la ciutat arrossega des de fa temps”. En aquest sentit, ha argumentat que el pressupost se centrarà en tres “problemes” cabdals de la ciutat: la neteja, la seguretat i les necessitats socials i econòmiques.

El portaveu de Junts, Jordi Masquef, però, ha negat la major i ha afirmat que els comptes gravaran més les butxaques dels figuerencs. També ha acusat l’equip de govern d’augmentar les despeses en àmbits com la comunicació, entre d’altres. Lladó l’ha acusat de mentir i li ha etzibat: “Els seus pressupostos ja els coneixem”.

Per la seva banda, el portaveu de Cs, Héctor Amelló, ha defensat el seu vot en contra i ha criticat que no s’hagi atès cap de les seves propostes. “No és cap sorpresa per vostès perquè ens ho han rebutjat tot”, ha afirmat. “Acceptar aquest pressupost seria acceptar l’augment d’impostos que han estat fent en els últims dos anys. Els ciutadans estan patint la pressió fiscal i continua augmentant el deute”, ha afegit Amelló.

El regidor no adscrit, Carles Arbolí, per contra, ha defensat el suport dels tres edils als comptes per “responsabilitat”. Arbolí ha exposat que el vot favorable respon a la incorporació de diverses propostes dels tres regidors i ha dit que estenen l’oposició com un “espai per fiscalitzar l’acció de govern però també com un espai d’idees, acords i propostes”.

El pressupost de 65 MEUR per a l’any que ve preveu gairebé 7 MEUR en inversions. Entre les principals actuacions, els comptes per a l’any que ve preveuen destinar 1,2 MEUR en millores a l’espai públic; 1,4 MEUR en la millora de serveis públics; 987.026 euros en equipaments culturals; 773.000 en l’adequació dels terrenys de la futura escola Carme Guasch i 310.700 en el pla de xoc d’equipaments esportius. També contemplen 200.000 euros per adequar l’edifici de l’antiga presó.

La venda de la Casa Nouvilas

D’altra banda, el ple ha aprovat desclassificar com a equipament la Casa Nouvilas i que passi a ser qualificada com bé patrimonial. L’equip de govern preveu vendre aquest edifici, catalogat com a BCIL, per 1,7 MEUR, 1,2 dels quals correspondrien a l’Ajuntament i la resta al Consell Comarcal, que és amb qui va adquirir l’immoble l’any 2008 per 3,4 MEUR.

El regidor d’Urbanisme, Xavier Amiel, ha assegurat que el canvi no altera la protecció d’aquest edifici històric i que, a més, permetrà traslladar la qualificació d’equipaments al recinte firal per crear-hi un “pol d’equipaments”.

La modificació del planejament ha comptat amb el suport de Junts per Figueres, que ha demanat que no hi hagi “pressa” per vendre, l’abstenció dels regidors no adscrits i el vot en contra de Cs. Lladó ha enumerat una llarga llista d’adquisicions d’anteriors governs per valor de 6,5 MEUR i ha afirmat que “més important que el patrimoni és poder-lo mantenir en bon estat”.