En un auge continuat de compromís i dedicació, l’Ajuntament de Figueres intensifica els seus esforços per garantir l’accessibilitat i la inclusió en els equipaments escènics, assegurant que cada espectador pugui gaudir plenament dels esdeveniments de la seva programació amb facilitat i comoditat.
Per aquest motiu, s’han realitzat obres per aconseguir importants millores en accessibilitat. Una d’elles, finalitzada fa uns mesos, era una demanda necessària i urgent: un ascensor. Aquesta instal·lació, amb una inversió de 190.000 euros, ha permès millorar les condicions d’accessibilitat del Teatre a les diferents plantes i complementar-se amb les actuacions prèviament executades l’any 2021 de millora de l’accessibilitat del vestíbul on es van crear dues rampes d’accés a la platea i als banys públics.
A aquestes millores se n’hi sumen d’altres com l’eliminació d’esglaons i barreres físiques en els banys públics; el recanvi i incorporació de nous passamans a totes les escales d’accés a les diferents plantes del Teatre; bandes antilliscants en els diferents esglaons; ampliació d’espais per a cadires de rodes; o compra de més aparells per a l’amplificació de so i bucle magnètic per a persones amb problemes auditius. La tinent d’alcalde i regidora de Serveis Urbans, Carme Martínez, ha explicat que “la voluntat del Govern és anar ampliant les actuacions anualment per posar al dia els equipaments en matèria d’accessibilitat i alhora complir amb la normativa vigent”.
Entre els serveis oferts en els equipaments escènics de Figueres a Escena hi ha:
L’accessibilitat no només es fa evident en els serveis, també en el tipus d’usuaris que assisteixen a les propostes. Segons les dades de la memòria d’assistència de públic social del programa Apropa Cultura, al qual l’Ajuntament de Figueres està adherit, l’any 2023 la programació de Figueres a Escena ha comptat amb prop de 400 espectadors en situació de vulnerabilitat, provinents de col·lectius i entitats que treballen amb usuaris amb discapacitat física, intel·lectual, gent gran, infància i joventut, migració i persones refugiades, minoria ètnica, salut mental, sense llar o autisme, entre d’altres.
Una forma per apropar les arts escèniques a aquests col·lectius és oferint funcions accessibles amb serveis que habitualment no s’ofereixen, com són audiodescripció, visita tàctil, sobretitulació o reforç en bucle magnètic i ajuda auditiva.
El passat 1 de març, la funció de l’espectacle La plaça del Diamant, produïda pel Teatre Nacional de Catalunya, va comptar amb aquests serveis i, com a exemple, una desena d’usuaris amb problemes de visibilitat van poder fer una visita tàctil prèvia a la funció i fer-ne el seguiment a través de l’audiodescripció.
El tinent d’alcalde i regidor d’Arts Escèniques, Josep Maria Bernils, ha explicat que “és imprescindible reconèixer la necessitat crítica d’apostar per la inclusió i l’accessibilitat en tots els àmbits de la nostra societat, incloent-hi les arts i la cultura. Això no només reflecteix els valors com a societat, sinó que també enriqueix les experiències col·lectives, assegurant que ningú quedi exclòs de l’oferta cultural”.
Aquest migdia, l’Espai Vergés del parc municipal Teodor González ha acollit l’acte de cloenda de l’Any Vergés que l’Ajuntament de…
Una dona de 78 anys ha estat evacuada d'urgències a l'hospital després que un gos l'ataques. La víctima ha estat…
El comú d’Escaldes-Engordany i la Unió Pro Turisme organitzen un ventall d’activitats per celebrar Sant Miquel d’Engolasters, una jornada que…
Aquesta setmana comencen les obres de pavimentació i millora de la rambla Prim, al districte de Sant Martí. L'àmbit del…
L'Eixample ha estrenat la nova àrea de joc infantil del passeig de Sant Joan, entre els carrers de Provença i…
Una jove turista de 19 anys ha mort després de caure d'un quart pis al seu hotel de Sant Antoni…
Esta web utiliza cookies.