Festa Major de Sant Martirià a Banyoles: dates i programació

Una setantena d’actes per a tots els públics

L’Ajuntament de Banyoles i la Comissió de la Festa Major han presentat avui la programació de la Festa Major de Sant Martirià, que se celebrarà del 20 al 24 d’octubre amb una setantena d’actes per a tots els públics. Per començar els preparatius de la festa, el dissabte 8 d’octubre al migdia està prevista l’arribada del Drac de Banyoles. A més, el diumenge 16 d’octubre, el cineasta Albert Serra farà el pregó de la Festa Major.

La programació de la Festa Major de Sant Martirià s’ha presentat aquest vespre en un acte públic a la plaça Major. La festa major de Banyoles recuperarà aquest any l’esperit dels anys previs a la pandèmia tant pel que fa a la programació de cultura popular com de la Comissió de Barraques o del Foment de la Sardana.

El regidor de Festes Miquel Cuenca ha destacat que “han hagut de passar tres anys perquè poguéssim tornar a viure una festa major com tots la somniàvem” i ha afegit que “recuperarem plenament la festa, podran sortir els gegants i els capgrossos, veurem el drac i el ball de passada, gaudirem de les sardanes, la històrica competència de cobles i els concerts de barraques, i tot sense limitacions”.

El gruix d’activitats de la Festa Major de Sant Martirià es concentrarà entre el dijous 20 i el dilluns 24 d’octubre, però les propostes prèvies ja s’iniciaran el dissabte 8 d’octubre amb l’arribada del Drac de Banyoles per començar els preparatius de la festa major. El dissabte 15 d’octubre s’estrenarà una de les novetats d’aquesta edició, la batalla dels Cairuts i els Rodons per disputar-se el tro de la ciutat, amb propostes durant tot el dia i amb una batalla final a la plaça Major. I el diumenge 16 d’octubre al migdia el cineasta Albert Serra pronunciarà el pregó de la festa.

La cultura popular, que en els darrers anys s’ha anat recuperant i potenciant, serà un dels eixos de la programació amb el ball de passada, amb la participació de totes les comparses, la cercavila, el correfoc, els castells, l’entremès de lluïment, el ball del drac, la tronada, els trucs o les dianes.

També marcaran la programació les propostes del Foment de la Sardana i la Comissió de Barraques. En el cas del Foment, hi haurà la tradicional Competència de Cobles, amb les cobles Ciutat de Girona, La Principal de la Bisbal, La Principal del Llobregat i Selvatana, i la Festa de la Música per a Cobla, que es farà al pavelló de la Draga. Com a novetat, dissabte al vespre hi haurà concert i ball al pavelló de la Draga amb La Principal de la Bisbal.

Pel que fa a la programació al recinte de Barraques, comptarà amb els concerts de Di-Versiones, Roba Estesa, Crim, Auxili, Drop Collective i els banyolins Tropiko i Roko Banana, entre altres. Les entitats recuperaran les barraques individuals i el recinte comptarà amb una dotzena de barraques. Teatre, amb la producció municipal Un mort a Can Puig, exposicions, activitats familiars o portes obertes al Museu Darder completen la programació de la Festa Major que es pot consultar des d’avui a la pàgina web www.festesbanyoles.cat.