La Facultat d’Infermeria de la Universitat de Girona (UdG) ha celebrat avui l’acte de commemoració del 50è aniversari d’aquests estudis. Actualment, és un dels centres de la UdG amb més reconeixement institucional i valorada com una de les Facultats d’Infermeria més importants del país. L’acte ha comptat amb la presència d’autoritats, personalitats i exalumnes i extreballadors de la Facultat.
El vicerector de Comunicació de la UdG, Salvador Martí, ha estat l’encarregat d’obrir l’acte. En el seu discurs ha exposat que “la Facultat d’Infermeria, amb els anys, ha contribuït a feminitzar els estudis i a tenir en compte l’especificitat de la dona en el tractament de les malalties, així com a ajudar a l’acolliment dels nous ciutadans, fent de la salut un dret universal de manera concreta”. Martí ha expressat el seu desig de poder traslladar aviat els estudis al nou Campus de la Salut, en el marc del nou Parc Hospitalari.
Per la seva banda, la degana de la Facultat d’Infermeria, Carme Bertran, ha fet un repàs de l’evolució de la Facultat d’Infermeria de la UdG, esmentant les diferents ubicacions que ha ocupat, denominacions i adscripcions. Bertran ha manifestat el seu orgull de “representar a un Centre que compta amb un important reconeixement docent a nivell territorial, nacional, estatal i internacional, atorgat no només per les organitzacions sanitàries i per altres centres docents universitaris d’arreu, sinó també per la pròpia Generalitat de Catalunya a través de dues Distincions Jaume Vicens Vives a la Qualitat Docent Universitària”.
L’editor i periodista Ernest Folch ha tingut unes paraules per al personal d’infermeria a través d’un seguit de vivències pròpies que l’han marcat i que l’han fet sentir en deute amb els professionals d’aquest sector. Folch ha volgut elogiar el sector de la infermeria, atribuint-li els conceptes “generositat, tant de temps com de tasques; noblesa, per desenvolupar la seva professió amb desinterès i amor; i la competència, per la complexitat del seu ofici”.
Finalment, han intervingut també l’alcalde de Girona, Lluc Salellas; la membre del Consell Social de la UdG Assumpció Puig; el gerent de la regió sanitària de Girona, Jaume Heredia; i la presidenta del Col·legi d’Infermeria de Girona, Lluïsa Garcia; així com alguns exrectors de la UdG i exdegans de la Facultat.
Els inicis de la Facultat d’Infermeria
Els inicis de la Facultat d’Infermeria de la UdG es remunten a l’any 1936, quan les religioses de les Paules van deixar l’assistència de l’hospital Santa Caterina i la manca de personal va obligar a buscar altres recursos. D’aquesta manera va sorgir la primera Escola d’Infermeria de les comarques de Girona. L’any 1961, i amb motiu també de les necessitats de personal, va néixer l’Escola d’Ajudants Tècnics Sanitaris (ATS) de la Residència Sanitària de la Seguretat Social Álvarez de Castro, adscrita a la Universitat de Barcelona (UB).
No va ser fins a l’any 1973 que es van crear els estudis tal com els coneixem avui dia. Va ser sota el nom d’Escola Femenina d’ATS de la Diputació de Girona, adscrita a la Facultat de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). L’Escola va iniciar el seu primer curs fa 50 anys, el gener de 1974 al Centre Geriàtric de la Diputació de Girona, situat al Puig d’en Roca.
Posteriorment, hi va haver un canvi de seu i l’Escola es va traslladar a la planta baixa de l’antic hospital de Santa Caterina de Girona i, tres anys més tard, els estudis d’ATS van esdevenir en universitaris, convertint l’Escola d’ATS de la Diputació de Girona en l’Escola Universitària d’Infermeria.
La Facultat d’Infermeria en l’actualitat
El 1992, amb la creació de la UdG per part del Parlament de Catalunya, s’inicia el procés d’adscripció de l’Escola Universitària d’Infermeria de la Diputació de Girona a la UdG, que es materialitza el 22 de juny del mateix any.
Després de passar per diferents ubicacions, el setembre de 1998 es va traslladar a l’edifici de l’antiga Escola Annexa de l’Escola Normal de Girona, al carrer Emili Grahit, espai on segueix actualment. Finalment, el curs 2010-2011 l’Escola Universitària d’Infermeria va transformar-se en la Facultat d’Infermeria de la UdG tal com és coneguda avui dia, convertint-se en la primera facultat d’infermeria de Catalunya.
Actualment, la Facultat imparteix els estudis de Grau en Infermeria i el Màster Universitari en Promoció de la Salut, dues titulacions que permeten la inserció a l’àmbit laboral, la progressió a la recerca i al doctorat. L’adaptació a les condicions de l’Espai Europeu d’Educació Superior (EEES) va propiciar la incorporació de metodologies docents participatives, la utilització de les noves tecnologies de la informació i comunicació, i el treball cooperatiu.