Enric Marqués: “La reforma del carrer Ample i les accions al Call Jueu són alguns dels projectes importants”

Com ha viscut aquests primers dos anys de govern?

Els valoro positivament però els hem viscut amb intensitat perquè vam començar amb el temporal Glòria, que a La Bisbal no va afectar massa, i després va venir la pandèmia, però la valoració és positiva.

Quina despesa ha suposat la pandèmia per a l’Ajuntament?

El primer que vam fer l’any passat va ser una disminució del pressupost de 350.000 euros perquè vam fer revisió de les previsions d’ingressos que hi havia i era evident que s’havia de fer un exercici de responsabilitat i tenir en compte que hi hauria una part d’ingressos que no tindríem i, per tant, una part de despesa que no es podria dur a terme. Vam fer una modificació de crèdit del pressupost i vam fer una línia d’ajuts, que vam dividir entre comerç i promoció i despesa social, de 120.000 euros. En despesa social van anar 70.000 euros. Aquí s’inclouen els ajuts directes a estaments i entitats que col·laboren amb l’Ajuntament, com podia ser Càritas, vam incrementar la despesa social per atendre les persones i beques per a casals d’estiu. Era el que es feia habitualment però posant-hi una mica més de dotació. En l’ámbit del comerç hi va haver dues convocatòries d’ajuts directes a les empreses afectades per la pandèmia (55.000 euros). També vam establir un 15% de descompte de la taxa d’escombraries a tots els negocis afectats per tancament (20.400 euros) i la bonificació total de les terrasses (27.000 euros, a més del segon trimestre de la taxa del mercat, que no es va cobrar perquè els marxants van haver de tqancar (18.000 euros).

Com està el tema de la vacunació a La Bisbal d’Empordà?

Està anant molt bé. De la nostra zona, som dels municipis que tenim l’índex de vacunació més alt. Fem un dia o dos a la setmana de vacunació al pavelló municipal, amb cita prèvia, i fa dues setmanes o tres vam fer un dia de vacunació sense cita prèvia per a la franja d’edat de 50 a 59 anys i va anar molt bé. Ara estem programant fer el mateix d’aquí a uns dies per a la franja de 40 a 49.

 Com van reaccionar els vilatans a la pandèmia?

En general, han reaccionat bé, complint les mesures de seguretat. Al principi hi va haver gent a qui li va costar una mica el tema de la mascareta o els confinaments de cap de setmana. Vam haver de fer controls i, en alguna ocasió, fins i tot vam haver de sancionar. He de dir, però, que la gent va entrar de seguida en situació i es va anar fent el que tocava.

 Com preveu que serà aquest estiu? Quines actuacions, mesures i plans tenen pensats per tal d’aconseguir una recuperació econòmica factible i per tal d’atraure el turisme?

L’any passat ja vam fer una campanya que va funcionar prou bé, sempre seguint les mesures de prevenció anti-Covid que hi havia. Vam continuar fent actes complint les mesures marcades. L’únic que no vam fer va ser l’Aplec i la Fira del Circ, que habitualment fem al mes de juliol, la vam passar al setembre. La festa major també la vam celebrar, però sense correfoc, que és un dels actes de més afluència, ni cercavila ni barraques ni atraccions per a la mainada. Enguany tampoc farem correfoc ni barraques però si volem posar les atraccions.

Pel que fa a la campanya turística d’estiu, esperem que enguany sigui millor que l’any passat. L’any passat, quan es va poder obrir, la cosa no va anar malament i esperem que enguany, amb menys restriccions, encara vagi millor.

Quins són els projectes que han quedat pendents i que considera que s’han d’accelerar en aquests dos últims anys de mandat?

Vam començar el mandat amb una acció molt potent, que va ser la reforma del carrer Ample. No hem estat aturats. També tenim accions al nucli antic, tenim un projecte molt maco que passa per revitalitzar tot el que era el Call Jueu i ara també comencem aquest mes les obres de rehabilitació de les façanes del castell, que s’havien d’haver començat a finals de l’any passat però, per qüestions administratives, no vam poder. També començarem els treballs de reordenació del trànsit de l’avinguda de les Voltes, que també s’han hagut de posposar, i farem el carrer Cavallers en un sol sentit. Per altra banda, tenim diferents projectes que s’han de posar en marxa de cara al setembre.