Dilluns, 3 de juny de 2024
És notícia

Engeguen el projecte ‘Donar-li Vida al Pati’ en un institut de Blanes

Avatar photo

Quan demà dimecres els i les alumnes de l’Institut Sa Palomera s’incorporin al curs 2023-2024, el primer que els donarà la benvinguda quan entrin al recinte escolar serà un imaginatiu i oníric mural ple de sensacions que hi ha tot just de travessar la porta. És obra de l’artista urbà internacional Hugo Lomas més conegut pel seu nom artístic, SFHIR, qui ha col·laborat de franc en el disseny i confecció d’aquesta obra.

L’ha estat fent SFHIR durant aquestes darreres setmanes –amb una forçosa aturada durant uns dies durant el mes d’agost per motius laborals i familiars-, acompanyat del seu equip. També li han donat suport els inductors que, amb la seva il·lusió i tenacitat, van voler tocar el cel i ho han aconseguit quan van comptar amb el suport de l’Hugo. Finalment, tot just fa pocs dies l’ha pogut enllestir.

Projecte ‘Donar-li Vida al Pati’ a l’Institut Sa Palomera

L’impactant mural és la culminació del projecte ‘Donar-li vida al pati’, impulsat per l’Associació de Mares i Pares d’Alumnes de l’Institut Sa Palomera, que es va iniciar durant el passat curs escolar. Abans, ja havia sorgit la idea de posar en marxa el projecte amb l’objectiu que els i les alumnes, que es passen moltes hores al centre escolar, haurien de poder comptar amb un entorn que fos agradable i on se sentissin més a gust durant les hores de descans, entre classe i classe.

Quan van comentar-li la idea a l’equip directiu no cal dir que va ser acceptada de molt bon ull, sumant-se a l’entusiasme amb què els pares i mares dels alumnes havien emprès la iniciativa. Va ser així, d’aquesta manera, com van anar afegint-se diverses propostes que ja s’han executat aquests darrers cursos, transformant un entorn impersonal en espais per respirar, per prendre forces i recuperar l’ànim.

Es va crear una zona chill-out, una altra amb màquines bio saludables per fer exercici físic, es va instal·lar una concorreguda taula de ping-pong, es van muntar xarxes, s’han pintat pistes esportives i també s’han instal·lat dos futbolins. De manera simultània, s’està acabant de reformar la biblioteca fent-la esdevenir en un lloc molt més còmode, tal com expressen els membres de l’AMPA: un jardí de la calma.

S’han comprat jocs de taula i llibres més actuals per fomentar la lectura a les estones lliures, i per acabar el projecte ‘Donar-li Vida al Pati’ va sorgir la idea de canviar la imatge del mur que hi ha a l’entrada, aportant-li una obra d’art que fos única. La intersecció del familiar d’una de les membres de l’AMPA va ser clau per contactar amb l’Hugo. Tot i que es tracta d’un artista molt sol·licitat i cotitzat, van formular la petició i van encreuar els dits, aplicant-se aquell adagi que diu que els somnis també són possibles.

SFHIR l’artista que va començar a ser-ho per un ‘càstig’ al seu institut

La resposta no es va fer esperar, accedint a fer-ho totalment de franc amb l’ajuda de tot el seu equip. Hugo Lomas, SFHIR, qui actualment pot viure del seu art però, de tant en quant, es deixa seduir per algun projecte solidari, com és aquest el cas proposat per l’AMPA blanenca. Precisament l’origen de la seva vocació com artista es remunta a quan ell mateix estudiava al seu propi institut.

El van enxampar quan estava pintant un grafit i van estar a punt d’expulsar-lo, però el professor d’Art, Antonio Lancho, va convèncer al director i van canviar-li el càstig: hauria enllestir la seva obra, però hauria de fer-ho a consciència. Aquell mestre li va deixar un llibre sobre els orígens de l’art urbà, els grafits, sobretot a la ciutat de Nova York.

Això va fascinar-lo fins a l’extrem que va decidir canviar la seva signatura, que fins llavors havia estat ‘Evil’. Es va inspirar en Zephyr, un artista d’Street Art molt conegut als Estats Units, i va acabar escollint per a la seva signatura el nom de SFHIR, amb què se’l coneix ara internacionalment. La vida, com de vegades sol passar, ens posa a tots al seu lloc, i més de vint anys d’aquella gamberrada que va acabar despertant la seva vocació, l’Hugo estava pintant en una fira d’art contemporani.

Allí el va anar a trobar aquell professor d’art, Antonio Lancho, qui li va mostrar aquell mateix llibre que li havia deixat a l’institut mentre li preguntava si se’n recordava d’ell. Un retrobament molt emotiu, com ho són les emocions que vol despertar la seva obra per qui la vulgui admirar. Ara ho faran tant els i les alumnes de l’Institut Sa Palomera com tothom que entri o surti del recinte eductiu. I ho farà, potser, sense saber que és privilegiat admirador d’una obra excepcional.

Sfhir i Saturno, dos artistes urbans que han coincidit en el temps

La casualitat ha volgut que l’execució de l’obra de Sfhir s’hagi fet realitat tot just durant el mateix estiu en què Blanes ha comptat amb una destacada aportació en el camp de l’art urbà. Una genuïna mostra d’art urbà a l’estil del mural que des del passat juliol ha fet renéixer la façana del Teatre de Blanes, en aquest cas, pintada per un altre artista internacional: Saturno.

Si bé entre ells no s’han arribat a conèixer mai, qui en canvi sí que coneix l’obra i la trajectòria de tots dos és l’alcalde de Blanes, Jordi Hernández. Al conèixer el projecte en què treballava Sfhir, per iniciativa de l’AMPA de l’Institut Sa Palomera, va voler saludar-lo els darrers dies en què va estar elaborant l’obra, elogiant al mateix temps la iniciativa que ha dut a terme l’entitat de mares i pares d’alumnes.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Tancament d’una casa ocupada al carrer dels Ferrers de Vilafranca

Notícia següent

Deltebre impulsa una nova edició de les Jornades Gastronòmiques de l’Arròs

Notícies relacionades