En marxa les obres del nou parc que envoltarà el castell de Roses

El projecte té un pressupost de 235.000 € i es preveu la seva finalització per a la propera primavera

Els treballs del projecte s’acaben d’iniciar i suposaran la posada en valor i recuperació del patrimoni tradicional d’aquest important espai rosinc, de més de 6.000 m2, tant des d’una vessant arquitectònica, amb la creació d’itineraris entre pins i marges de pedra seca tradicionals que es rehabilitaran, com paisatgística, amb la recuperació de cultius de vinya, olivera i fruitera, la creació d’un mirador, zones de descans i pícnic i nous recorreguts amb vistes panoràmiques de 360º al mar i al castell.  L’actuació permetrà també la connexió amb l’espai dels búnquers de la postguerra situats arran de mar, que s’il·luminaran i senyalitzaran per adaptar-los a les visites públiques i incidirà també en la recuperació de la memòria històrica del municipi.

Recuperació dels murs de pedra seca

El projecte suposa la reparació dels murs de pedra seca existents a tota la parcel·la, recuperant el coronament dels mateixos i alguns trams que han quedat malmesos o tallats. Per a la seva reconstrucció, es farà servir pedra granítica de les mateixes característiques que l’original, extreta de la pròpia muntanya, així com de la zona de les esculleres situades a la línia de costa.

Mosaic mediterrani: oliveres, vinyes, fruiters i pins

Respecte a la regeneració agrícola, es combinaran les oliveres i vinyes amb altres arbres fruiters (tarongers, mandariners, ametllers, magraners o figueres) o petits arbusts, integrant-los en la fisonomia pròpia del paisatge i generant al mateix temps un itinerari. L’actuació també completa la instal·lació del sistema de reg necessari, així com l’extracció de plantes malaltes i espècies invasores, mentre que es mantindran els pins que acompanyen el camí actual per oferir ombres als visitants durant el recorregut.

Espai d’alt valor paisatgístic

La creació de nous itineraris oferiran immillorables vistes, tant del propi Castell, com de la Badia de Roses. Un nou punt d’interès serà la creació d’un mirador a la part superior del turó, on s’instal·laran bancs per gaudir de les vistes.

Pel que fa a l’actual zona de pineda, es preveu la creació de terrasses gràcies als murs de pedra seca, generant zones tranquil·les amb bones vistes al mar,on s’instal·laran bancs i taules per oferir l’espai com a zona de descans i pícnic.

Revitalització de la zona dels búnquers inferiors

Els búnquers situats sota l’aparcament del Castell, actualment molt poc utilitzats, s’il·luminaran amb punts de llum per donar una bona visibilitat i per a la recuperació del caràcter d’element històric a visitar. A més, la zona que ocupen es connectarà amb l’itinerari del parc per fer més senzill el seu accés i visita. Per últim, l’actuació es complementarà amb la instal·lació de la senyalització per dotar-los de punts informatius i orientatius dins els búnquers.

Resum de superfícies

– Recuperació murs de pedra seca: 490 m2

– Regeneració agrícola: 5050 m2

– Itinerari pineda sauló: 162 m2

– Itineraris nous: 515,75 m2

TOTAL INTERVENCIÓ 6217,75 m2

El projecte, amb un cost de 235.000 €, està subvencionat en un 75% pels Projectes d’especialització i competitivitat territorial- PECT dels fons FEDER (un 50% a càrrec de la Generalitat, i un 25% de la Diputació de Girona), mentre que el 25% restant i l’IVA del projecte van a càrrec de l’Ajuntament.