Els Museus Dalí reben un 82% menys de visitants durant el 2020 per la pandèmia

Els tres centres, tancats des de Reis, tenen previst reobrir per Setmana Santa si les condicions ho permeten

Els tres Museus Dalí han rebut un total de 190.213 visitants aquest 2020, el que representa un 82,06% menys que l’any anterior. A conseqüència de les mesures adoptades per les autoritats sanitàries davant la pandèmia, els tres centres han obert un 55% menys de dies que l’any anterior i amb un aforament limitat al 30% de la seva capacitat. Per a la fundació, l’obertura dels museus s’ha adaptat a l’evolució de la pandèmia i ha complert les expectatives dels visitants. Els tres museus han tornat a tancar després de Reis i tenen previst la seva reobertura per Setmana Santa, si les condicions epidemiològiques ho permeten.

Els visitants de 2020 s’han repartit de la manera següent: Teatre-Museu Dalí de Figueres (obert durant 6 mesos i mig) ha tingut 123.062 visitants, un 85% menys que el 2019. El Castell Gala Dalí de Púbol (obert durant 4 mesos) ha rebut 18.225 visitants, un 78% menys que el 2019. I la Casa Salvador Dalí de Portlligat (oberta durant 5 mesos) ha acollit 48.926 visitants, un 69% menys que l’any 2019.

Aquesta reducció de les visites ha fet que els ingressos per taquilla hagin caigut un 83% respecte al 2019, un punt més que les entrades venudes atès que es van ampliar les gratuïtats fins als 14 anys, i al personal implicat en la crisi sanitària.

Per procedència, la proporció de visitants es manté en relació amb els anys anteriors. Els percentatges dels tres orígens principals són: 32% francesos, 24% catalans i 20% la resta d’Espanya. Pel que fa als grups, destaca la davallada dels procedents de Rússia, ja que la pandèmia ha fet impossible viatjar en aquesta modalitat.

Les exposicions del 2020

Tot i la pandèmia, la Fundació Dalí ha mantingut una activitat expositiva “significativa”. Fins que la crisi sanitària no va precipitar el tancament, va tenir l’exposició ‘Salvador Dalí. Magic art’, celebrada a Moscou, que va rebre 500.000 visitants en menys de tres mesos. Malgrat les restriccions imposades per les autoritats sanitàries franceses, l’exposició multimèdia immersiva ‘Dalí. L’enigma sense fi’ ha estat acollida amb “molt d’èxit” a la pedrera dels Baus de Provença, un projecte innovador que s’exhibirà als Ateliers de Lumières de París a partir del 29 de gener.

Al Teatre-Museu Dalí, s’han pogut veure dues noves propostes expositives: ‘Dalí: el surrealisme sóc jo! Paisatges fora del temps’ durant l’estiu de 2020 i una presentació de l’obra ‘Galarina’ coincidint amb els 500 anys de la mort de Rafael Sanzio (en el marc de la mostra ‘Dalí-Rafael, Un somieig prolongat’ inaugurada el 2019). Al Castell Gala Dalí s’hi ha pogut veure ‘Gala/Dalí/Dior: d’art i de moda.’

Durant el confinament, la Fundació Dalí ha posat en marxa una renovada visita virtual al Teatre-Museu en quatre idiomes (català, castellà, francès i anglès), basada en una tecnologia innovadora, que ha rebut 780.200 visites i una valoració “molt positiva”.