El Museu del Suro de Catalunya acull l’exposició ‘Construccions identitàries’

Mostra l’evolució de les persones transgènere i es podrà veure del 22 de gener al 20 de febrer de 2022

La programació anual d’exposicions temporals del Museu del Suro, proposa la difusió de diverses temàtiques, patrimonials, artístiques, de caràcter divulgatiu i també social. Creiem en el paper fonamental dels museus com a espais oberts al servei de la comunitat, moderns, lluny d’imaginaris exclusivament masculins, blancs, classistes i heterosexuals. Museus que amb les seves accions responguin a les preocupacions col.lectives, generin coneixement sobre narratives invisibilitzades per així contribuir a la transformació social.

Construccions identitàries és un bon exemple, una exposició que té al darrere un llarg recorregut, amb molta repercussió mediàtica que neix el 2013 a través d’un projecte on la comissària es planteja transitar per presentar-se davant el món en femení. Al mateix moment que comença amb l’activisme trans* coneix discursos d’altres persones divergents del gènere, persones que l’acompanyen en aquesta experiència mostrant-se en imatge i paraula.  A partir d’aquí van néixer diverses línies de treball al mateix temps: EnTrànsit, Persones, Conceptes i Vincles. El 2017 es va publicar el llibre Construccions Identitàries – Work in progres amb 10 representacions de EnTrànsit, 54 Persones, 15 Vincles i 28 Conceptes.

L’exposició plasma a través d’imatges i textos els sentiments, el camí, les realitats, els pensaments, els debats de les persones transgènere des que neixen condicionades per l’aparell reproductor i per la dicotomia física i se’ls adjudica un gènere: home o dona. Es vol expressar l’evolució d’aquells cossos que no es reconeixen en el gènere adjudicat, així com el trànsit i els canvis que experimenten en el procés i la construcció i d’un cos en el qual cadascú se senti còmode.

La fotògrafa i activista Mar C. Llop va estudiar fotografia a l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya i realització de vídeo al Centre de la Imatge. L’any 1996 va muntar el seu primer estudi, i des d’aleshores treballa en el món editorial i publicitari. Activista de l’associació de persones trans* Generem!, ha sigut vicepresidenta de la federació LGTBI.CAT ha estat presidenta des de la seva creació el 2015 fins a mitjans del 2018, portaveu de la mateixa al Consell LGTBIQ de Barcelona i al consell Nacional. Tanmateix, forma part de la plataforma Trans*Forma la Salut, organització que ha aconseguit canviar el protocol d’atenció a les persones trans*.

L’exposició compta amb el suport de l’Associació Trans*Generem!, l’Ajuntament de Barcelona i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat.

La programació d’activitats inclou activitats per a centres educatius (4t d’ESO), visites guiades i xerrades així com la projecció de la pel.lícula Famílies trans.

Dissabte, dia 22 de gener a les 19.00 h Inauguració i visita comentada a càrrec de Mar C. Llop comissària de la mostra.

Dissabte, dia 5 de febrer a les 19.00 h Projecció de la pel.lícula Famílies Trans Entrada lliure i reserva prèvia al 972 30 78 25.

Horari del Museu del Suro de Catalunya

De dimarts a divendres de 10.00 a 13.00 i de 16.00 a 19.00 h.

Dissabtes de 10.00 a 14.00 i de 17.00 a 20.00 h

Diumenge i festius de 10.00 a 14.00 h