A més, cal tenir en compte que el pis turístic permet que l’amo el retiri de les pàgines web on l’ofereix quan vulgui, i el torni a tenir a la seva disposició. D’aquesta manera, no té un contracte que el lligui amb els inquilins i que sol estar entre els tres i cinc anys.
Tot plegat ha generat més dificultats pels joves d’aquestes localitats. Si ja era prou complicat que poguessin emancipar-se, ara s’hi afegeix aquest problema. El president del Consell Comarcal del Baix Empordà, Joan Loureiro, explica a la comarca el turisme és “molt potent” i gairebé “no existeix” el lloguer d’habitatge de primera residència o és molt car. “Cal tenir en compte que en moltes ocasions els joves són els que tenen recursos econòmics més limitats”, assenyala Loureiro.
També a l’interior
Malgrat que aquesta problemàtica s’ha deixat notar especialment durant aquesta primavera i estiu a zones de la Costa Brava com Begur, localitats costaneres de Palafrugell, Platja d’Aro o Tossa de Mar, Loureiro explica que el problema s’està traslladant també a l’interior. El president del CCBE remarca que en pobles de segona línia s’estan trobant que no hi ha oferta de pisos de lloguer habitual, i en canvi, ha augmentat el turístic.
Una situació calcada a la que passa a la Selva. Allà, el president del consell d’aquesta comarca, Salvador Balliu, lamenta que la tendència ha anat creixent i genera un problema “que cal afrontar”. “Els propietaris en treuen quatre o cinc vegades més i ens trobem amb una manca de pisos que és un problema que abans no teníem”, assenyala.
Balliu i Loureiro expliquen que la solució passa per incrementar l’oferta de pisos de lloguer social, si bé consideren que s’ha de donar “facilitats” als promotors i constructors i eliminar traves burocràtiques. “Hem d’aconseguir que els joves de la comarca es quedin aquí”, destaca Balliu.
A l’Alt Empordà, una tendència a l’alça els darrers anys
El conseller d’Habitatge del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Víctor Puga, assegura que aquesta tendència ha anat creixent els darrers anys i que, tot i que va a l’alça, no els consta que el confinament i les restriccions pel Covid-19 hagin incrementat aquesta tendència, com sí passa al Baix Empordà i la Selva. “És evident que el propietari en treu més rendiment i a més, no té problemes d’impagaments”, assenyala Puga.