Aquest matí ha tingut lloc la sessió ordinària del Claustre Universitari de la Universitat de Girona (UdG), a l’Escola Politècnica Superior (EPS) al Campus Montilivi, en què el rector ha exposat el seu informe anual i ha ressenyat les 159 accions de govern realitzades durant el 2024. L’informe del rector ha rebut el suport del 76 % dels membres claustrals presents en el moment de la votació.
Aquest és el segon informe que el tercer sotmet a Claustre des de la seva reelecció al càrrec i correspon al segon any del seu segon mandat, que expira el 2025. Quim Salvi s’ha adreçat al Claustre -compost per 172 membres- per retre comptes de l’acció de govern de 2024. Ho fa “perquè ho preveu la normativa”, segons l’article 58 dels Estatuts de la Universitat de Girona, i perquè fent balanç de l’any “s’obre una oportunitat de diàleg entre el govern i els claustrals” per valorar la gestió, tant en la seva visió general com en els seus aspectes particulars.
El Claustre Universitari, òrgan màxim de representació de la comunitat universitària, debat les línies generals d’actuació de la Universitat. També aprova l’informe anual del rector o la rectora. És precisament aquest informe anual el que ha estat aprovat avui amb 58 vots a favor, 11 en contra i 7 abstencions (en blanc).
Pel que fa a l’informe, Quim Salvi ha exposat, en primer lloc, les principals accions al llarg del 2024, un total de 159, que s’han portat a terme seguint el pla de govern estructurat a l’entorn dels tres eixos transversals d’innovació, de les persones i de l’impacte de la UdG. Així mateix, tal com preveuen els Estatuts de la Universitat, l’informe del rector ha anat acompanyat d’un resum de l’activitat docent i de recerca i de les línies generals del pressupost per programes, la programació pluriennal i la memòria econòmica.
Entre les accions més destacades hi trobem l’assoliment de l’aliança European University for Cross-Border Knowledge Sharing (ACROSS) amb nou universitats europees; l’objectiu d’aquest projecte és desenvolupar un marc de cooperació transfronterera, transnacional i interregional en l’àmbit de l’educació superior que té, precisament, la condició transfronterera com a clau de volta. Amb una dotació de 14,4 M d’euros, aquestes universitats hauran de treballar durant els propers quatre anys per trencar barreres, impulsar la innovació i capacitar les i els estudiants i membres de la comunitat universitària per comprendre, incidir i prosperar en un món divers i interconnectat.
Així mateix, el rector ha posat en valor l’elaboració i aprovació dels seus nous Estatuts. Els estatuts de les universitats tenen una funció essencial en la regulació, organització i governança de la institució i actuen com al marc normatiu que defineix el funcionament i estructura interna, garantint que la universitat compleixi amb la seva missió educativa, investigadora, de transferència, i de servei al territori i a una societat en plena transformació.
Salvi, que s’ha mostrat satisfet pel resultat de la votació, ha fet èmfasi en que les 159 accions descrites “son una tasca col·lectiva de totes i tots els que formem part d’aquesta comunitat” de la que “ens n’hem de sentir orgullosos per les fites que es van aconseguint i amatents per afrontar els reptes que es van presentant”.
En aquesta mateixa sessió de Claustre Universitari, que s’ha pogut seguir per streaming a través del canal institucional a YouTube, la presidenta del Consell Social, Assumpció Vila ha presentat també el seu informe anual.
L’informe que el rector ha exposat avui és el tercer que sotmet a aprovació del Claustre Universitari després que fos reelegit en el càrrec el 26 de novembre de 2021. En aquelles eleccions, Quim Salvi va rebre el 63,58 % dels vots ponderats amb una participació del 12,5%.
Quim Salvi, catedràtic d’arquitectura i tecnologia de computadors, és el cinquè rector de la UdG, després de Josep M. Nadal (1992-2002), Joan Batlle (2002-2005), Anna M. Geli (2005-2013) i Sergi Bonet (2013-2017).
Llicenciat en Informàtica per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i doctor en Enginyeria Industrial -Premi Extraordinari d’Enginyeria- per la Universitat de Girona (UdG), el catedràtic Quim Salvi és investigador del grup de recerca en Visió per Computador i Robòtica. Així mateix, és investigador principal de diversos projectes de recerca competitius i de transferència de tecnologia a nivell nacional i europeu en visió per computador i robòtica submarina.